Gazda József új könyveVezényelt történelem

2014. december 20., szombat, Közélet

Gazda József kovásznai író, szociográfus (fotó) legújabb, Vezényelt történelem című könyvét mutatták be szerda este Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A kötetet értékelte és a szerzőt faggatta Czegő Zoltán író, publicista.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Czegő Zoltán bevezetőjében boncolgatta, műfajilag hova is sorolható a könyv. A regény feltételeinek eleget tesz, de mégsem az, inkább panaszesszé, történelmi tényáradat, lírai jeremiáda (Jeremiás siralmainak mintájára), a 20. század történelme balladában elmesélve... Végig borzongva olvasta a könyvet, tette hozzá Czegő, hiszen hatalmas, fájdalmas adatanyag, vallomásregény ez.
Gazda József kifejtette: a téma számára nem új, egész életében foglalkoztatta a nemzet sorsa. Százszor és ezerszer feltette magának a kérdést, miért történt az, ami történt. A korra rálátást szerzett. 1970 óta, amikor az első magnót megvásárolta, a múlt század utolsó évtizedeinek tanúival kezdett beszélgetéseket rögzíteni. Sok emberrel mondatta el sorsát, legalább háromezer interjút készített, olyanokkal is, akik az első világháborúban harcoltak, a vörös forradalomban, a magyar forradalomban, a Székely Hadosztályban. Egy ozsdolai bácsi, aki 103 évesen mondta el történetét, azzal kezdte, 1901-ben finác volt Fiuméban. Ezeket a vallomásokat Gazda József felhasználta írásaiban. Egy könyve is megjelent már a témában: Jaj, mik történtek, jaj, mik is történtek. Mindig arra törekedett, hogy valami szépet is nyújtson a nem szép históriával, mert ennek a nemzetnek a történelme szörnyű  – tette hozzá. A könyvre ráírta, hogy sorsregény, de a műfajnak csak néhány eleme lelhető fel benne. A szereplőknek neve van, a színhely Só­hajföld, azon belül Sóhajd nevű falu, ahol lejátszódik a történet.
A történet adott, azon nem változtatott, hisz az utolsó évszázad történelmét dolgozta fel, azt, amit átéltünk. Meditatív könyvnek képzelte el. A szerző enyhe spekulativitással, de a valóság ütköztetésével meditál, és próbál választ adni a miértekre. Megítélése szerint a történetírók nem mondják ki a teljes igaz­ságot. A hatalmi erő ráerőszakolja ma­gát a népekre, tönkretéve azokat.
Eredetileg A kereszt alatt címet szánta könyvének, de egy jó pillanatban megje­lent előtte a zenekar, s a főhőst, az erőt, a pénz erejét elnevezte Kar­mesternek, s onnan adódott a Vezényelt történelem cím, s a kötetet egy hatalmas szimfónia tételeiként építette fel. A karmestert nem tudja megnevezni, csak addig, hogy a pénz hatalma, ereje, melynek ugyanúgy törvénye van, mint az életnek – mondotta a szerző.
A Vezényelt történelem szilveszter éjszakáján kezdődik és száz év múlva szilveszterkor ér véget. A körülírásokból kiviláglott, a világ nagyhatalmai szövetkeztek Magyar­ország ellen, hiszen még az első világháború előtt, 1910-ben megrajzolták Európa majdani térképét. S kiderült, ez a folyamat napjainkban is tart. A pénz uralma addig nem nyugszik, míg tönkre nem tesz. Mindezek után Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész hallgatóként feltette a kérdést: ilyen kisugárzás után marad-e valamilyen pozitív jövőkép? Gazda József bizakodóan szögezte le: van remény.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2014-12-20: Közélet - Fekete Réka:

Művészettel a másság elfogadásáért

Az Írisz Ház-díj létrehozásával gyakoroljuk és gyakoroltatjuk a másság megértését, elfogadását – hangsúlyozta Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője az Outsider Art kiállítás megnyitóján az árkosi Szent­kereszty-kastélyban. Ugyanakkor leszögezte, ha az alkotók részéről megvolt a teljes őszinteség, nekünk is a teljes nyitottságot kell gyakorolnunk.
 
2014-12-22: Sport - :

Díjazták Sepsiszentgyörgy legjobbjait (Sportélet)

Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt héten Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala díjazta a 2014-es esztendő legjobb megyeszékhelyi sportolóit és edzőit. Az ifjúsági és sportminisztérium pontozási rendszere alapján felállított rangsor szerint a város legjobb sportolója a birkózó Incze Kriszta (Sepsi­szentgyörgyi ISK–Sepsiszent­györgyi MSC), második a szintén birkózó Mădălina Linguraru (MSC), harmadik a sportiskola atlétája, Blázer Imola (ISK).