Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elkészült a minorita rendház felújítási terve

2014. december 29., hétfő, Közélet

Elkészült a kantai minorita rendház felújítási terve, melyet Tövissi Zsolt csíkszeredai műemlékvédelmi szakmérnök mutatott be nemrég a kézdivásárhelyi városháza dísztermében.

  • A szerző archív felvétele
    A szerző archív felvétele

A város vezetői mellett a GyerekKéz Baráti Társaság a Minorita Rendházért szervezet tagjai is jelen voltak, akik jelentős pénzadományokkal támogatták a projekt elindítását. Tövissi Zsolt áfa nélkül 2,5 millió euró összköltségről beszélt, amelynek nagy részét európai uniós pályázati pénzekből szeretnék előteremteni, a felújítás mostantól hat év alatt történne meg.
Fejér László Ödön képviselő, a baráti társaság létrehozásának kezdeményezője arról szólt: a jelenlevők idén május 23-án írták alá az alapító okiratot a romos állapotban levő minorita rendház felújítására, azt tűzve célul idénre, hogy megrendeljék a kivitelezési terveket, amelyeket Tövissi Zsolt elkészített. Az ehhez szükséges hatvanezer euró felét a baráti társaság, felét pedig Kézdivásárhely önkormányzata teremtette elő. „A 18–19. századi épület, mivel ingatag, agyagos és vizenyős talajon fekszik (régen tó volt a helyén), statikai problémákkal küzd, ami több földrengéssel és egy tűzvésszel, majd gombakárral tetőződött. A cél, hogy a jelleget, az eredeti formát és barokk jegyeket megtartsuk, miközben életképes funkciót adunk az épületegyüttesnek”  – mondotta a terv elkészítője.
A megvalósításhoz jelentős pénzforrásokat kell mozgósítani. Az épületegyüttes teljes rehabilitálására szükséges 2,5 millió eurót – a politika jelenlegi állása szerint – csak európai uniós pályázatból tudjuk előteremteni, kormánytámogatásra nem számíthatunk – tájékoztatott Bokor Tibor polgármester. Fejér László Ödön megköszönte az eddigi támogatást a GyerekKéz Baráti Társaság tagjainak, illetve az önkormányzatnak, és további összefogásra szólította Felső-Háromszék lakosait. „Köszönjük a támogatást Böjte atya nevében is, akinek tervei szerint Kézdivásárhelyen – a céhes város szellemében – szakmát, mesterséget lehet majd tanulni a minorita rendház termeiben, hiszen – Csaba testvér szavaival élve – gyermekeinket, fiataljainkat az életre, megélhetésre kell tanítanunk. Legyünk ebben továbbra is elkötelezett partnerei” –hangsúlyozta a honatya.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 842
szavazógép
2014-12-29: Közélet - :

Háromszázan a sürgősségen

Több mint háromszázan jelentkeztek orvosi ellátásért a karácsonyi munkaszüneti napokon a megyei kórház sürgősségi osztályán. Az egészségügyi intézmény szolgálatot teljesítő szakembereinek leggyakrabban belgyógyászati – 86 eset – panaszokat kellett orvosolniuk.
2014-12-29: Világfigyelő - :

Angela Merkel, az év embere

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times. A tekintélyes konzervatív brit napilap, amely pénteki kiadásában jelentette be döntését, azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt idén az európai stabilitás megőrzésében a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette.