Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hármas kopjafaavatás Gelencén

2007. június 25., hétfő, Közélet

Iochom István felvétele

A múlt hét végén nyolcadik alkalommal megszervezett Gelencei Napok legkiemelkedőbb mozzanata a szombati hármas kopjafaavatás volt. A Sepsi-, Kézdi és Orbaiszéket jelképező emlékmű, melyen a székelység és Háromszék címere látható, a helybeli Both fivérek, László és Imre munkáját dicséri.

Az avatóünnepségen a megyei tanács vezérkara és Kézdiszék RMDSZ-es politikusai mellett Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke is részt vett.

A hármas kopjafát a Bodor György Művelődési Központ udvarán állították fel. A vendégeket, a hazai és hátáron túli meghívottakat, Gelence testvértelepüléseinek küldöttségeit Szakács Tibor polgármester köszöntötte elsőként, majd felkérte Balogh Károly történelem szakos tanárt, hogy méltassa az eseményt.

Balogh Károly a kopjafákról, majd a székely székekről és annak szervezési felépítéséről tartott tömör ismertetőt, kiemelve, hogy a középkori Székelyföld bizonyíthatóan az autonómia példaképe volt. Beszédét három kérdéssel fejezte be: Vajon a mai székelység képtelen lenne az önrendelkezésre? Mi, jelenlévők és az RMDSZ tehetett-e volna többet az autonómia megvalósítása érdekében? A régiók Európájába nem férne bele az egész Székelyföldet magában foglaló fejlesztési régió? Utolsó mondata így hangzott: ezek a kopjafák ne csak a székely múlt emlékét őrizzék, hanem felkiáltójelekként figyelmeztessenek arra, hogy a Székelyföld autonómiáját ki kell vívni. Bereczi István római katolikus plébános áldását követően a Szent László Cserkészcsapat tizenegy tagját Vas József parancsnok teljes jogú cserkésszé avatta, valamennyien a hármas kopjafa előtt mondták el a cserkészesküt. Az ünnepség a cserkészinduló eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-06-25: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik az érettségi

Ezerötszáz magyar és hatszáz román tagozatos háromszéki tanuló kezdi meg hétfőn a július 10-ig tartó érettségit. Hat vizsgáztatóközpontban és hat alközpontban tartják a szóbeli és írásbeli vizsgákat, egyetlen javítóközpontban értékelik a dolgozatokat.
2007-06-25: Közélet - Váry O. Péter:

Múzeumok éjszakája

ALbert Levente felvétele
Szombat este Sepsiszentgyörgyön is megtartották a Múzeumok éjszakáját, s bár a Gyárfás Jenő Képtár gazdag programmal várta az érdeklődőket, az egyelőre még hagyomány nélküli rendezvény nem vonzott túl sok látogatót.