Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szerelem, élet, halál körhintája

2015. január 27., kedd, Közélet

A hazai irodalmi berkekben tavaly legtöbb elismerést – a csíkszeredai Székelyföld folyóirat Szabó Gyula-emlékdíját és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának Méhes György-debütdíját – kapó könyvet, Dimény H. Árpád Apatológia című verseskötetét mutatták be péntek este Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban, a szerzőt poézisről, irodalomhoz való viszonyáról Szonda Szabolcs költő, műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója faggatta.

  • Szonda Szabolcs és Dimény H. Árpád
    Szonda Szabolcs és Dimény H. Árpád

Dimény H. Árpádnak ugyan csak tavaly jelent meg első kötete, de „a transzközép hajnalán ott toporgott” a ’90-es évek elején-közepén az erdélyi magyar irodalmat meghatározó mozgalom környékén – bár ez nem jelentett túl sokat számára, mert az igaz, hogy Orbán János Dénes, „az alfahím” attitűdje lenyűgözte, első verseiben is őt próbálta utánozni (akkoriban sok OJD-epigon lézengett az irodalmi prérin, jegyezte meg Dimény H. Árpád), de mentorának inkább Fekete Vincét tartja: a Székelyföld jelenlegi főszerkesztőhelyettese volt az, aki később szárnyai alá vette, aki „kivesézte” verseit, aki megmutatta, mi az, ami nem működik a poétikában.
Első próbálkozásait hosszú hallgatás követte, majd édesapja halálának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy ismét tollat ragadjon, azaz, ahogy beismerte: leüljön a számítógép elé verset írni. Könyve az elmúlt két év termésének válogatása, Szonda Szabolcs szerint szigorúan, feszesen szerkesztett kötet, melyben a negatív – a halál – és a pozitív – a szerelem – végletet egyensúlyban tartja a levelek ciklus.
Szonda Szabolcs kiemelte, a költő által feldolgozott témákról azt hihetné bárki, már mindent megírtak. Dimény H. Árpád azonban úgy véli, nem hasonlítani akart a nagyokhoz, hiszen minden költő álma, hogy ne kelljen viszonyulnia, tudjon elszakadni – nem a súlyos témáktól, mert ez az élet, hanem hogy az olvasottakat a maga ismereteivel, a maga szótárával írja le. Számára a versírás terápia, tette hozzá, kievezés abból a kritikus élettapasztalatból: nem elfelejteni akarta édesapját, hanem örökkévalóvá tenni azt, ami nincs, verseivel megpróbálni a halált az élet részévé tenni.
Dimény H. Árpád a folytatásról is beszélt, a levélforma fogta meg nagyon, egy­előre munkacím a Levelek a szomszéd szobából ciklus, aztán egy első világháborús napló is megihlette, abból az olvasmányélményből már hét vers is született. „És ami még jön, azt írom ki magamból” – mondta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1145
szavazógép
2015-01-27: Közélet - Bokor Gábor:

Megrongálták az újságárudát

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka eddig ismeretlen tettesek megrongálták a lapterjesztőnk kovásznai újságárudáját. A vandálok három ablakot törtek be, de semmit nem vittek el az árukészletből, annak sem látszott nyoma, hogy behatoltak volna az árudába. Az esetet a rendőrség vizsgálja.
2015-01-27: Közélet - :

Márciusban folytatják az erdei utat (Röviden)

Az almásréti tíz kilométeres erdei út építése, aszfaltozása márciusban folytatódik – tudtuk meg Molnár István kézdialmási polgármestertől. Az építkezési megbízást november 1-jén bocsátották ki, a licitet megnyerő sepsiszentgyörgyi cég első lépésként kicserélte az átereszeket, december 15. óta áll a munka.