Első könyves tanárnő

2015. február 21., szombat, Közélet

Három éve egy pályázati felhívásra jelentkezett, írását elfogadták, folytatásra buzdították – hát vérszemet kapott, elkezdte feldolgozni gyerekkori emlékeit, megírni szülőfaluja arcait. Ezekből kerekedett ki a Visszapillantó című kötete – vallotta a szerda délutáni sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón Kádár Sára Hajnalka.

A szerzőt és kötetét bemutató Tapodi Zsuzsa irodalomkutató elmondta, Kádár Sára Hajnalkát érzékenyen elemző, jól felkészült, a diákjai által szeretett tanárnőként ismerte meg, szövegei tiszta, világos, érthető fogalmazásmódban jelennek meg, ami arra vall, gyakorlata van ahhoz, hogy szépen, érthetően, szívhez szólóan fejezze ki gondolatait. A kötetben található 38 írásról úgy vélte, bár azokat novellákként tüntették fel, mégsem azok, nem is elbeszélések, inkább a ma már kevésbé divatos életkép vagy zsánerkép műfajba illeszthetőek, a nosztalgikus, többnyire szomorú hangulatú, ritkábban vidám rövid történetek benne egy családi fényképalbum érzetét keltették, melyben emberi arcok, sorsok, egy kisebb vagy nagyobb közösség életéből kiragadott pillanatok villannak fel, a kötet összekötő láncszeme a személyes em­lékek adta idődimenzió. Kérdésére válaszolva Kádár Sára Hajnalka elmondta, szövegei legtöbbjében a szereplőket va­lóban modell alapján alkotta meg, de azok csak alapul szol­gáltak, több a fikció a történetekben, mint a valóság. Akad néhány általa kitalált figura és helyzet is, de „sokkal nehe­zebb modell nélkül írni” – ismerte be. (vop)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2015-02-21: Közélet - :

Hagyomány – korszerűség – nemzetköziség (A Reflex3 Színpadán a Szentivánéji álom a budapesti Nemzeti Színház előadásában)

A Tamási Áron Színház egyik legfontosabb célkitűzése a Reflex3 Nem­zetközi Színházi Fesztivál megrendezésekor az elevenen és költői minőségben megalkotott kortárs színházi jelenségek szemlézése. A budapesti Nem­zeti Színház törekvései találkoznak ezzel az elképzeléssel, előadásaikat a hagyomány – korszerűség – nemzetköziség jegyében szólaltatják meg.
2015-02-21: Közélet - :

Fogdában a bűnszövetkezet tagjai

Harmincnapos előzetes letartóztatást rendelt el a Kovászna Megyei Törvényszék a kiskorú lányokat futtató bűnszövetkezet hat tagjára.