Az Újvidéki Színház a ReflexenKönnyes-könnyed szórakoztatás és gyászos kor-kórkép

2015. március 3., kedd, Kultúra
A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál márciusi kínálata a közép-kelet-európai térség reprezentatív színházi előadásait gyűjti egybe. Olyan meghatározó törekvéseket, melyek bátran reagálnak a kor feszítő kérdéseire, elevenségükben pedig költői minőséget képviselnek. E képet rajzolja szélesebbre a műfajában is virtuóz előadás, az újvidéki teátrum Opera ultimája, a zenés műfajról is merészen gondolkodó, dinamikus színházi önreflexió, amely kíméletlenül beszél Szer­bia társadalmi és politikai viszonyairól.
A cím és a mögötte rejtőző tartalom tökéletes összhangban áll egymással. Az Opera ultima egyszerre jelent magasabb célt és utolsó, végső felvonást. A dramaturg, Gyarmati Kata és Kokan Mladenović szerző-rendező Beau­marchais két híres művét (A sevillai borbély, Figaro házassága) gyúrja egybe. Operájuk ahelyett, hogy a jóléti társadalom giccses kultúrkiáltványa lenne, lázadó színházi anyaggá válik, amely a színész munkamegtagadásával, a szerződések felbontásával végződik. 
Az újvidéki alkotók fehér és fekete felvonássá váltják a klasszikusokat: az első rész Rossini-paródia, a Figaro házassága alapján készült második rész pedig sötét zenés játék. A mai Szerbiáról, a színház időszerű, akár mindenkori társadalmi helyzetéről is beszél. „A rendszer annyira sérült, hogy javítgatni időveszteség volna. A dolgokat nagy zajjal és dühvel kell újraindítani” – vallja az előadás rendezője. A belgrádi Atelje 212 színház korábbi igazgatójának az Újvidéki Színháznál rendezett előadásai hangos sikereket érnek el. Az Opera ultima 2014-ben több vajdasági fesztivál nagydíját, emellett a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásának járó elismerést is kiérdemelte.
A sepsiszentgyörgyi közönség március 23-án, hétfőn 17 órától láthatja a Tamási Áron Színház nagytermében az előadást, ezt követően pedig az alkotókkal is megismerkedhet. A március 18–31. között zajló Reflex3 Nemzet­közi Színházi Fesztiválnak köszönhetően Sepsiszentgyörgy és Háromszék találkozási ponttá válik Európa kulturális térképén.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2015-03-03: Kultúra - Váry O. Péter:

Költészet és kritika

Ritka lehetőség, hogy költő és költészetéről írott monográfia szerzője ugyanazzal az alkalommal mutatkozzék be: ez történt szombat délután a sepsiszentgyörgyi Tein teázóban, ahol Markó Béla harmadik haikukötetét, s Elek Tibor irodalomkritikus Markó Béla költői világa című könyvét ismertette a meglehetősen kisszámú közönséggel.
 
2015-03-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Mégis van jövője a tejnek

Egyre több gazda keres új lehetőségeket a tejtermelés mellett. A tejkvóta eltörlése lehetetlen helyzetbe hozza a kisebb termelőket, de a nagyok is megérzik a változást – vélik sokan. Az általános elkeseredés mellett vannak, akik továbbra is hisznek a székely tej jövőjében.