A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál koncertjeiKvartett és Raggamuffin

2015. március 6., péntek, Magazin
Nemcsak a színház reagál rendkívül gyorsan és élénken a körülöttünk lévő áramla­tokra, változásokra, a maga absztrakt és áramló természete szerint a zenei világ is megvívja a harcot a kortárs európai kulturális élet viszontagságaival. A 2012-es Reflex-találkozót a nagy-britanniai Bălănescu Quartet nyitotta meg az egyik leghíresebb zenei műsorával –  ezzel a tökéletes felütéssel indult útjára a színházi programsorozat. Az idei év zenei repertoárját két izgalmas, eredeti és különösen bátor kompozíciós elveket valló zenekar jegyzi: a bécsi radio.string.quartet és a berlini RotFront (fotó).
A Reflex3 kínálatának indulóPONTja az ausztriai radio.string.quartet. A páratlan hangzásvilágnak és egyedi fúziónak köszönhetően ez a zenekar mindenekelőtt zenehallgatási szokásainkat teszi próbára. Az egész testet hangoljuk akusztikussá jelmondattal Joe Zawinul dzsessz­muzsikus és zeneszerző gondolatát továbbítják: játssz bár elektronikus hangszeren, hangzásod akusz­tikus legyen. A 2003-ban született kvartett tagjai eltérő zenei és kulturális miliőből érkeznek, közös pontjuk a vállalt alkotói kalandvágyban egye­sül, mely a klasszikus zenét a dzsessz, a rock és a popzene határain átívelő muzsikához vezeti. „Lenyűgöző a sze­retet, az odaadó tisztelet, ahogy hangszereikkel együtt léteznek, és rendkívüli az a hatás, melyet klasszikus műveltségük mellett a fúziós dzsessz-szemlélettel el­érnek” – vélekedett John McLaughlin első albumuk méltatásakor.
A berlini RotFront – Emigrantski Raggamuffin Kollektiv – garantáltan Ber­lin leghangulatosabb zenekara: a banda zenei keveréke hadat üzent az unalmas álvilág­zenének. Jurij Gurzsi, a Russendisko nevű berlini kultklub oszlopos lemezlovasa és a magyar Wahorn Simon által alapított kollektívát leginkább talán alcíme jellemzi: Emigrantski Raggamuffin. Ska, csasztuska, magyar nóta, punk, klezmer, hip hop, reggae és ragga stílusokból gyúrnak eklektikus, szórakoztató és táncolható muzsikát. A 2003 óta aktív, szinte mind berlini emigránsokból álló formá­cióban a szövegek vidám kavalkádja mellett harmonika, klarinét, szaxofon, harsona, trombita, gitár, bőgő és dobok biztosítják a változatosságot. Bevallásuk szerint az Európa kulturális gyűjtőhelyének számító főváros mindennapjai és az ott megélt emigránskalandok ihletik zenei világukat.
A radio.string.quartettel a fesztivál nyitókoncertjeként március 18-án, szerdán 20 órától találkozhatnak az érdeklődők a Tamási Áron Színház nagytermében. A RotFront az új stúdióban lép fel a fesztivál zárónapja előtt, március 30-án, hétfőn 22 órai kezdéssel. A március 18–31. közt zajló Reflex3 Nemzetkö­zi Szín­házi Fesztiválnak köszönhetően Sepsiszentgyörgy és Háromszék találkozási pont­tá válik Európa kulturális térképén. További részletek a fesztivál honlapján (http://reflexfest.ro/) találhatóak.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-06: Sport - :

Montrealban rendezik a 2017-es vb-t (Torna)

A kanadai Montreal rendezheti a 2017-es torna-világbajnokságot, melyre Győr is pályázott. A magyar szövetség (MATSZ) – szerdai tájékoztatása szerint – a nemzetközi szövetség (FIG) végrehajtó bizottságának értesítése után úgy határozott, hogy szintén győri helyszínnel pályázik a 2018-as Európa-bajnokság megrendezésére.
2015-03-06: Magazin - :

Andorai Péter lett a nemzet színésze

Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészének. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a Nemzet Színésze címet viselő tizenegy művész – Molnár Piroska, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Psota Irén, Berek Kati, Cserhalmi György, Kóti Árpád és Máthé Erzsi – döntött arról, hogy a február 2-án elhunyt Bitskey Tibor helyére Andorai Péter kerül a testületbe.