Az nem lehet!

2015. március 6., péntek, Nyílttér

A székely szabadság napját nem ünnepeljük rég­óta. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte ezt is. Az utóbbi tíz évben megszokhattuk, hogy minden Székelyfölddel, székely autonómiával kapcsolatos kezdeményezés az SZNT-től ered: az autonómia-statútum, a népszavazás, a szimbólumok, a székelyek nagy menetelése is.

Csapásként ért a hír, hogy idén nem tartják meg az ünnepséget és a felvonulást. Utóbbit Florea polgármester betiltatta, tavaly meg is hurcoltak embereket rendbontás ürügyén. Megértem Izsák Balázsékat, mert sajnos évek óta magukra maradtak, belefáradtak, talán meg is keseredtek.
A magyar pártok közül csak az EMNP és a Tőkés László vezette EMNT támogatja őket. De mit ér ez? Az RMDSZ-propaganda mára ellehetetlenítette az ellenzéki pártokat. Egyetlen szálka Kele­men Hunorék szemében még az SZNT és Izsák Balázs. A székely szabadság napjának betiltásával kapcsolatban az RMDSZ-elnök a tőle megszokott módon nyilatkozott: itt, Sepsiszentgyörgyön azt mondta a sokak reménysége, hogy nem tudja és nem ismeri a helyzetet. Hozzáteszem, nem is érdekli! Nem kívánta kommentálni azt az államfői kijelentést sem, mely szerint Romániában nincs magyarkérdés. Akkor, amikor Aradon meggyalázzák a Szabadság-szobrot, Maros­vásárhelyen megszüntetik a magyar gyógyszerész-képzést, Kolozsváron nem engedélyezik a kétnyelvű táblákat, visszaállamosítják a Mikót, és ezt csak kapásból sorolom. És még volt egy briliáns replikája „érdekszervezetünk” elnökének: arra az újságírói kérdésre, hogy lehet-e az államelnökkel beszélni az autonómiáról, azt az épületes választ adta, hogy minden elnökkel lehet beszélni bármiről. Trianon után 95 évvel sokan hajlamosak Károlyi Mihályt és Kun Bélát felelőssé tenni azért, hogy Ma­gyarország szétesett. Ebben van is valami igaz­ság. De mit szóljunk a magyar nemzet sírásóiról, akik köztünk járnak és köztiszteletnek örvendenek? Kelemen Hunor a legutóbbi elnökválasztáson 350 ezer szavazatot kapott. Választói között bizonyára voltak értelmes emberek, értelmiségiek is. Most arra kérem ezt a 350 ezer magyart, szálljanak magukba és vonják le a következtetéseket.
Térjünk vissza a székely szabadság napjára. Nem lehet, hogy idén ne tartsuk meg. Amint mondtam, Izsák Balázsékat megértem, de ezt az eseményt nem szabad, bűn lenne veszni hagyni. A székely szabadság napjának ötlete azért volt zseniális, mert a Postaréten nemcsak három székely vértanúról emlékezünk meg, hanem egyúttal egy olyan város lakosságának adunk reményt, amely magyarságunk végvára. Ezeket az embereket cserbenhagytuk 1990-ben, azóta sokan elvándoroltak, elapadt és meggyengült a magyar közösség. De nem szabad veszni hagynunk őket, mert még mindig több magyar él ott, mint Sepsiszentgyörgyön.
Rámutatnék egy olyan párhuzamra, amellyel talán meggyőzhetem a szervezőket, hogy ne adják fel: ha valaha sikerülne megakadályoznia Sepsi­szent­györgyön a város vezetésének a Noua Dreaptă felvonulását december 1-jén, gondolják, hogy a háromszéki románok nem tartanák meg az egyesülés ünnepét? A harcot meg kell vívni, megéri!

Lepedus Gyula

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 523
szavazógép
2015-03-06: Nyílttér - :

Szabadságról a sorban állva

Jó alkalom egy kis közösségi eszmecserére a sorban állás. Közel háromszázan vártunk az Andimed diagnosztikai és kezelőközpont előtt, de csak mintegy kétszáznak sikerült bejutnia, feliratkoznia, időpontot kapnia az ingyenes, biztosítóház által megtérített vérvizsgálatra. A többieknek nem, mert „nincs rá keret”, hiába biztosított mindenki, hiszen hűségesen vonják havonta a járulékot a nyugdíjasok zömétől is.
2015-03-06: Nyílttér - :

A BBTE rektorának toleranciakiáltványa

A szavak fontosak, mert súlyosabb sebet ejthetnek a pofonoknál és az ökölcsapásoknál!
Látszólag egyszerű a képlet: Románia és Ma­gyarország szomszédok, az előbbit csaknem 90 százalékban románok lakják (ezért Románia a neve), a másikat pedig még nagyobb arányban magyarok, ezért hívják Magyarországnak; földrajzi és történelmi tényezőkből adódóan (általános értelemben) Ma­gyarországon románok is élnek, Romániában pedig (sok) magyar is. Mindez egyszerűnek tűnik, de valójában igen bonyolult. Mert mi – és főleg a politikusok – azt akarjuk, hogy bonyolult és néha feszült legyen.