A fogyasztóvédők bosszúja

2015. március 6., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Rászálltak az újságárudákra a fogyasztóvédelmi hatóság felügyelői: sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi lapárusító helyeken tartottak úgynevezett tematikus ellenőrzést. S mert aki keres, talál – hát bírságoltak is, különféle kihágásokért. A lapunkat kiadó H–Press Kft. sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi bódéiban – szám szerint 11 helyen – végzett ellenőrzések nyomán összesen 9 büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, különféle okok miatt.

Figyelmeztettek és bírságoltak, leginkább azt kifogásolták, hogy hiányzik a román felirat például a székely és a magyar kártyáról, a WC-papírról, a szemetes­zacskóról – mindezekért a mulasztásokért ezer-ezer lejjel büntettek. Egy helyen lejárt szavatosságú mentolos cukorkát is találtak, ezért kétezer lejes bírságot róttak ki – a terméket visszavontuk, a mulasztásért ezúton is elnézést kérünk. A pénzbírság összértéke hétezer lej.
Eddig a száraz hír. De nem tudjuk figyelmen kívül hagyni mindazt, ami mögötte van, mert úgy gondoljuk, hűen tükrözi, miként viszonyulnak az állami hatóságok az adófizetőkhöz, meddig mehet el hatalma gyakorlásában egy intézményvezető, és beszédes lehet annak tekintetében is, hogy milyen eszközökkel próbálják befogni a sajtó száját.
Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetője február végén lépett elő a sajtóbeszámolók egyik főszereplőjévé, miután egy élelmiszerboltban tartott ellenőrzés eredményét ismertetve szóvá tette, hogy szerinte nem létezik székely íz. Az érthető felháborodást kiváltó kijelentés miatt magyarázkodásra kényszerült igazgató több médiumnak megismételte álláspontját, leszögezve, az élelmiszer csak édes, keserű vagy savanyú lehet, az MTI hírügynökség kérdésére pedig azt mondta: „Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, ezért tudja, hogy milyen a székely íz.” Lapunk többször foglalkozott az igazgató kijelentéseivel, múlt kedden pedig szerkesztőségi véleménycikkben (Hatósági ízetlenkedés, Háromszék, 2015, február 24., kedd) a fogyasztóvédelmi vezető menesztését sürgette. Három munkanap múltán március 2-án, hétfőn a hatóság emberei megjelentek a H–Press elárusítóhelyein.
Mircea Diacon szerint véletlen egybeesés, semmi több. Tematikus ellenőrzés, szoktak ilyent tartani, van, amikor országos, máskor nem. Ez most éppen nem országos. Ő maga javasolta, felettesei jóváhagyták. Meg is mutatta a papírt, rajta a február 26-ai jóváhagyás. Különben is, ő maga örül a hírnévnek. Eddig Cattani felügyelőként emlegették, mostantól Székely felügyelőként ismerik majd – mások rengeteget fizetnek azért, hogy ilyen ismertté váljanak. Azt sem rejtette véka alá: az a dolguk, hogy keressék a kihágásokat és bírságoljanak, az ellenőrzés a legfőbb feladatuk, a fogyasztók részéről érkezett panasz kivizsgálása másodlagos tevékenység.
A magunk részéről, természetesen, az igazgató minden szavát elhisszük. Fel sem merül bennünk, hogy visszaélt hatalmával, és személyes bosszúvágy hajtotta, amikor utasítást adott az ellenőrzésre. Abban is hiszünk, hogy nem a sajtó megleckéztetését célozza a hirtelen elrendelt ellenőrzés, nem a székely termékekkel, a magyar feliratokkal van baja. Szent meggyőződésünk, mindez kizárólag a székelyföldi fogyasztók érdekében történik. Miként a román himnusz első szakaszának kihelyezése is a Diacon által vezetett intézmény bejárata fölé.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 698
szavazógép
2015-03-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Színes tervekkel pályáztak (Sepsiszentgyörgy)

Két hónapos késéssel osztotta el az első félévi kulturális tevékenységekre szánt támogatásokat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A januári és februári programokra azért nem jutott helyi pénzmag, mert az állami költségvetést tavaly december végén fogadták el.
 
2015-03-06: Közélet - Fekete Réka:

Kismamák a kisbabákért

Ötvenegy cumisüveget és egy sterilizáló berendezést adományozott kismamák egy csoportja a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályának, a tegnapi átadáson a Kismamák 2012 internetes közösségi csoport tíz tagja vett részt.