Az olasz kormányfővel tárgyalt az orosz elnökDél-Tirol példáját ajánlják

2015. március 6., péntek, Világfigyelő

Oroszország amellett van, hogy fejlessze kapcsolatait az Európai Unióval, mert ez mindkét fél érdeke – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, miután tegnap Matteo Renzivel tárgyalt Moszkvában. Az olasz miniszterelnök szerint Ukrajna minden területének biztosítani kell az autonómiát.
 

Putyin és Renzi a megbeszélést követően külön-külön nyilatkozatot tett, de a sajtó képviselői nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére. Az olasz miniszterelnök a tárgyalások előtt terjedelmes interjút adott az állami sajtó legfőbb képviselőinek: a TASZSZ állami hírügynökségnek, a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapnak és a Rosszija 24 hírtelevíziónak. Orosz közlés szerint Renzi a tévében sugárzott beszélgetés során egyebek között kifejtette, hogy tisztelni kell Ukrajna szuverenitását, helyre kell állítania az ellenőrzést a teljes államhatáron, egyszersmind Kijevnek reformokat kell végrehajtania annak érdekében, hogy biztosítsa minden területének az autonómiát. Erre példának az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) régiót említette, ahol jelentős számban élnek német ajkúak. A terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartományhoz, illetve az Osztrák-Magyar Mo­narchiához tartozott. Renzi azt is hang­súlyozta, hogy a minszki megállapodás óta sokkal derűlátóbban tekint az ukrajnai konfliktus rendezésére.
Az olasz kormányfő a Putyinnal folytatott tárgyalásokat követő nyilatkozatában hangsúlyozta: egyetértettek az orosz államfővel abban, hogy az ukrajnai konfliktusban szemben álló feleknek be kell tartaniuk a február 12-i minszki megállapodásokat. Ígé­retet tett arra, hogy az Európai Unió intézményrendszerén belül minden lehetséges segítséget megad az ukrajnai válság rendezéséhez. Egyebek között országa decentralizációjában is meg tudja osztani tapasztalatait Uk­rajnával.
Az orosz elnök értékelése szerint Renzi egy sor értékes javaslatot tett az ukrajnai helyzet hosszú távú rendezésére. Hozzátette: az ukrajnai szembenállás átfogó rendezésének elengedhetetlen feltétele a minszki megállapodások szigorú betartása. Nagyon időszerűnek és hasznosnak nevezte tárgyalásukat tekintettel az európai és a világban uralkodó helyzetre. Putyin bejelentette: az Orosz Közvetlen Befektetési Alap és olasz partnere egymilliárd dolláros orosz–olasz alapot hoz létre a befektetések ösztönzésére egymás országaiban. Az olasz befektetések Oroszországban több mint 1,1 milliárd dollárt, míg az orosz befektetések Olaszországban 2,3 milliárd dollárt tesznek ki. Az orosz államfő kiemelte az orosz–olasz energetikai együttműködést, és arról is beszélt, hogy a Szuhoj orosz repülőgépgyár és olasz partnerei együtt népszerűsítik a nemzetközi piacon a Szuhoj–Superjet 100-as típust. Már 150 darabot megrendeltek tőlük. Ezt az utasszállító repülőgéptípust az orosz Szuhoj és az amerikai Boeing cég együtt fejlesztette ki. 2008-ban szállt fel az első gép. 2012-ben Indonéziában egy Szuhoj–Su­perjet bemutató repülés közben lezuhant, a fedélzetén tartózkodók életüket vesztették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 694
szavazógép
2015-03-06: Közélet - :

Hagyományos termékmustra ­újdonságokkal

Ismét benépesül Sepsiszentgyörgy főtere, szombaton és vasárnap hagyományos termékvásáron kínálják portékáik legjavát székelyföldi termelők és kézművesek. A Bodok Szálloda előtti térre a szervezők mintegy ötven vásárost várnak, akik újdonságot is hoznak: kóstolhatunk marcipános házi csokit, gyümölcsleveket, teákat és gyógy­növényeket, de akár üveglencséből készült ékszerek közül is választhatunk.
2015-03-06: Világfigyelő - :

Türelmetlenek az amerikai törvényhozók (Fegyvert szállítanának Ukrajnának)

Az ukrajnai fegyverszállítások gyors engedélyezését sürgette Barack Obama amerikai elnöktől John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke más republikánus és demokrata törvényhozókkal együtt egy tegnap nyilvánosságra hozott levélben.