Segítség Kárpátaljára

2015. március 7., szombat, Világfigyelő

Hosszú távú segélyakciót indított tegnap Beregszászon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amelynek első szakaszában két nap alatt félezer élelmiszercsomagot juttatnak el beregszászi és környékbeli nélkülözőknek a segélyszervezet helyi önkéntesei.
 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amely egy hete hozta létre a hívásonként 250 forinttal támogatható 1350-es adományvonalát – az eddig összegyűlt pénzből ötszáz segélycsomagot állított össze Ukrajnában vásárolt tartós élelmiszerekből. A lisztet, cukrot, rizst, borsót, kekszet, konzerveket és étolajat tartalmazó csomagokat a Bereg­szászon és a környékbeli falvakban élő egyedülálló idős emberekhez és rászoruló nagycsaládokhoz juttatja el a szeretetszolgálat beregszászi járási szervezete.
Mint Makuk János, a beregszászi járási szervezet elnöke a sajtónak elmondta, a segélyszervezet sok ezer élelmiszercsomagot tudna szétosztani Bereg­szászon és a hozzá tartozó járásban, valamint Kár­pátalja többi térségében, mivel napról napra nő azoknak az embereknek, családoknak a száma, akik/amelyek az elszabadult árak miatt nem tudják megvásárolni a legalapvetőbb élelmiszereket sem. Hozzátette, a Máltai Szere­tet­szolgálat határidő nélkül folytatja Kár­pátalján a rászorulók támogatását a gyűj­tés során befolyó pénzadományok függvényében.
Ukrajnában, így Kárpátalján is aggasztó a lakosság jelentős részének szociális helyzete, mivel a nemzeti valuta elértéktelenedése következté­ben ugrásszerűen megnőttek az árak. Február utolsó hetében a Magyar­országgal szomszédos ukrajnai megyében 245 százalékkal emelkedett a búzaliszt, 172 százalékkal a száraztészták, 193 százalékkal a cukor és 162 százalékkal az étolaj ára. Az ukrajnai havi átlagnyugdíj alig haladja meg az ezer hrivnyát (mintegy 160 lej), a minimálbér összege 1218 hrivnya. Ráadásul Kárpátalján az országosnál 25 százalékkal alacsonyabb a havi 2804 hrivnyás (300 lejnél alig több) átlagbér.

 

Katonai veszteségek
A kelet-ukrajnai harcok közel egy évvel ezelőtti kezdete óta a munkácsi 128-as hegyivadász dandár 102 katonáját veszítette el, ebből 58-at idén – közölte Jevhen Pilhuj, a dandár megbízott parancsnoka tegnap Ungváron. A tiszt a Kárpátalja megyei tanács ülésén képviselői kérdésekre válaszolva számolt be a kelet-ukrajnai harcokban kitűnt 128-as dandár helyzetéről. Elmondása szerint a kárpátaljai egységnek tavaly 44 katonája esett el, míg az idei év kezdete óta 58, főként a Debalceve körüli összecsapásokban – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál. Pilhuj azt is közölte, hogy a dandár 334 katonája sebesült meg, öten fogságban vannak, és nyolcat kiszabadítottak a fogságból. További nyolc katonát eltűntként tartanak számon, köztük egy ungvári őrnagyot – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a 128-as dandár 2158 katonája jelenleg szabadságon van (az egységben nemcsak Kárpátaljáról, hanem más ukrajnai megyékből származó katonák is szolgálnak). A megbízott parancsnok arról is beszámolt, hogy az egység legénységi állományának mintegy 70 százaléka képes további feladatok ellátására a veszteségek és a sebesülések miatt, míg haditechnikai eszközeinek, járműveinek a megmaradt 45 százaléka teljes egészében javításra szorul. Volodimir Csubirko, a Kárpátalja megyei tanács elnöke a testület ülésén bejelentette, hogy Magyarország száz sebesült kárpátaljai katona gyógykezelését vállalja, amit három egészségügyi intézményben végeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1423
szavazógép
2015-03-07: Nemzet-nemzetiség - :

Székely szabadság napja – csak azért is (Korzó Klub)

Csütörtökönként délután öt órától közvetíti a Sepsi Rádió a Korzó Klubot, a rádió és a két megyei napilap szerkesztőségének vitaműsorát. Grubisics Levente házigazda mellett három újságíró beszélget, vitázik a hét legfontosabb közéleti, politikai témáiról. Az elkövetkezőkben lehetőség szerint minden szombaton közöljük az a heti műsor általunk legérdekesebbnek ítélt részleteit szerkesztett változatban, de igyekezvén megőrizni az élő vita hangulatát. Ezen a héten központi téma a székely szabadság napja, a legfrissebb eseményekről Kiss Edit, Erdély András és Farkas Réka fogalmazott meg véleményt.
 
2015-03-07: Világfigyelő - :

Amerikai kérés Magyarország felé

Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet térnyeréséről is szó volt az uniós külügyminiszterek tegnapi rigai tanácsülésén – tájékoztatta telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t. A magyar tárcavezető ezzel kapcsolatban tájékoztatta partnereit arról az amerikai felkérésről, hogy Magyarország növelje részvételét az Iszlám Állam elleni fellépésben.