Pintér Béla és társulata a ReflexenSzembenézés a magyar közelmúlttal

2015. március 7., szombat, Közélet
A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál mindenekelőtt reflexióra, önmagunkkal való találkozásra ösztönöz, és a változás körüli állapotokat helyezi górcső alá. Szemlézett előadásai által a változást és az ebből fakadó továbblépési módokat is vizsgálja. Így a fesztivál műsorából nem hiányozhat a budapesti Pintér Béla és Társulata sem.
  • Fotó: Mészáros Csaba
    Fotó: Mészáros Csaba
Az egyik legradikálisabban fogalmazó színház előadása az élet töredezettségeiről és szélsőségeiről beszél. „Egyikünk sem tökéletes, és bizony mindannyiunknak vannak titkai... Nem vagyunk hibátlanok... De a valóság józan fanatikusai vagyunk, és a jó kompromisszumok robotosai” –  vallja Pánczél elvtárs, a Titkaink című előadás egyik szereplője. A 80-as évek szocialista Budapestjén játszódó történet közege a táncház, központi problémája az ügynökké válás, a társadalmat meghatározó trauma. A stílusteremtő színházi alkotó, Pintér Béla és Társulata tizenöt esztendejének tetőpontja a darab. Őszinte könyörtelenséggel mutatja be, miként fordul minden érték ellenkezőjére, és hogyan teszi elviselhetetlenné a létezést az ember mindennapjaiba beférkőző hatalom. A múlton keresztül a máról és a jövőről is szól.
Pintér Béla színházát a legjelentősebb és leginvenciózusabb független magyar színházi alkotóműhelynek tartják. A pályáját színészként kezdő szerző, rendező, társulatvezető sebészi pontossággal tapint rá, árnyaltan és sokoldalúan vázolja fel a legsúlyosabb társadalmi problémákat. Eredeti, élményszerű és nevettető. Kérdez, gondolkodtat és megráz. Mestere a legtávolabbi helyzetek természetes összekapcsolásának, a paródia véres komolysága, a színész alkatának tökéletes ismerete jellemzi rendezéseit, melyek népszerűsége New Yorktól Moszkváig folyamatosan nő.
Pintér Béla számos szakmai elismerésben részesült, Forgách András a következőképpen beszélt róla a Szép Ernő-díj átadásakor: „Szerintem Pintér drámaíró, drámái tele vannak élettel, konfliktussal, és bármennyit nevessen is a néző, kérlelhetetlenül tragikus kimenetelűek. Csak az különbözteti meg egy átlagos drámaírótól, hogy több irányból konstruál – mert ha egy átlagos drámaíró, úgy értem, egy átlagos zseni, három irányból konstruál (most a hasamra ütöttem), Pintér hétből. Mindig annyival több irányból, amennyit egy előadás tényleges kitalálása, megrendezése, esztétikája követel.”
A Titkainkat a sepsiszentgyörgyi közönség március 25-én, szerdán 20 órától láthatja a Ta­mási Áron Színház nagy­ter­mében. Az előadást közönségtalálkozó követi, ahol megismerkedhetünk a darab születésének körülményeivel, a próbafolyamattal, az alkotók történethez való viszonyával.
A március 18–31. közt zajló Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesz­tiválnak köszönhetően Sepsi­szentgyörgy és Háromszék találkozási ponttá válik Európa kulturális térképén. További részletek a fesztivál honlapján (http://reflexfest.ro/) találhatók.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-07 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-07: Közélet - Nagy B. Sándor:

Születésnapi fotókiállítás

Telt ház előtt nyitották meg szerda este a Köntés Pince­ga­lériában Gál Zsolt Örömforrás című fotókiállítását. Az alkotót és képeit Hlavathy Károly fotóművész, a Mohos Fotóklub vezetője méltatta, aki bátorításnak, de egyben születésnapi köszöntőnek is szánta szavait, hisz Gál Zsolt első egyéni tárlatának megnyitójára éppen ötvenedik születésnapján került sor.
 
2015-03-07: Közélet - :

Összekapcsol 1848

Tavaly októberben az 1956-os magyar forradalomra való emlékezés volt az egyik közös kapcsolódási pont a sepsi­szent­györgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályai és a budapesti Egyetemi Katolikus Kollégium és Gimnázium dráma- és médiacsoportjának sepsiszentgyörgyi műhely­mun­káján.