Újvidékiek a Reflex fesztiválonSirály

2015. március 11., szerda, Magazin
„A színjátszás és a színház ismeretlenbe vezető út: a szokatlan és az idegen megtapasztalásának, felismeréseknek útja, melyben nem tudjuk, mi történik és miként történik” – fogalmaz Tomi Janežič rendező.
Csehov klasszikusából a szlovén rendező színházi esszét alkot, melyben a másfél éves próbafolyamat felmutatása által a színházművészet egészéről, az emberi viszonyok kifürkészhetetlen természetéről és az alkotás elemzéséről is szól. Új fényt ad a színész és rendező viszonyának, az előadás és a darab kapcsolatának, a kimondott és a megteremtett szó szerepének, a rendező és a néző feladatának. A Sirály a Szerb Nemzeti Színház legelismertebb előadása, Szent­péter­vártól New Yorkig minden fesztiválon kitüntették. A 2012-es bemutató óta a szakmabeliek színházi jelenségként tartják számon a közel hétórás előadást. A néző lelkében pedig egyfajta szellemi zarándoklatként hat, és az önmagunkkal való megtisztító találkozás esélyét adja.
A színházi előadásban ritkábban látunk olyan ihletett, jelen idejű pillanatokat, mint a próbafolyamat intenzív, keresési idejében – vallja Tomi Janežič, nemzedékének egyik legizgalmasabb rendezője. A színház létezésének célját és értelmét vizsgálja, az örök kérdéseket: megismételhető-e, újrajátszható-e egy igaz, megtalált pillanat a színpadon? Kí­méletlenül őszintén és kreatívan bánik a színészmesterség módszereivel. „Talán a színház tud olyan tér lenni, ahol a lényegről szólunk. Talán előadásunk célja is az, hogy okot adjon az egymással eltöltött időben, hogy valóban megszívleljük saját életünket” – mondja a Sirály kapcsán. 
Tomi Janežič a szlovéniai Ljubljanai Egyetem Színház, Rádió, Film és Televízió Aka­démiáján tanít színészmesterséget és színpadi rendezést, a Művészet és Színészet Ku­tatóintézetének vezetője.
Az újvidéki Sirály az elmúlt évtized talán legerőteljesebb előadása, mely a színház és néző szerepét a befogadás és alkotás szemszögéből teszi maradandóvá. A sepsiszentgyörgyi közönség március 20-án, pénteken 17 órától, illetve 21-én, szombaton 16 órától láthatja a Tamási Áron Szín­ház nagytermében stúdiókörülmények közt. A szombati előadás után közönségtalálkozóra kerül sor a Magma Kor­társ Művészeti Kiállítótérben. További részletek a fesztivál honlapján: http://reflexfest.ro.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-11: Sport - :

Érem nélkül zártak a mieink (Atlétika)

Prágában befejeződött a fedett pályás Európa-bajnokság. A második napon, mint arról már beszámoltunk, a magyarok szereztek egy aranyérmet, a románok pedig két bronzot. A zárónapon viszont mind a magyar, mind a román küldöttség érem nélkül végzett.
2015-03-11: Magazin - Fekete Réka:

Szociális háló a rádióban

Mi történik azokkal a fiatalokkal, akik tanulmányaik befejezése után kikerülnek a gyermekjogvédelmi rendszerből? Segíti-e őket az állam, hogy munkához jussanak? Milyen nehézségeik adódnak a társadalmi beilleszkedésben? – többek között ezekről és a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok esélyeit feszegető témákról kérdezi meghívottait Majláth Attila az általa kezdeményezett Szociális háló című műsorban, amelyet február 11-től minden második szerdán – tehát ma is – sugároz a Sepsi Rádió 11.30 órától.