Reflex 3Silviu Purcărete és a kávé

2015. március 14., szombat, Színház az egész világ

(Sepsiszentgyörgyön a temesvári német és magyar színház közös produkciója)
A Reflex3 a találkozások színtere, csakúgy, mint a két temesvári társulat egyedi projektje. Két társulat, 36 színész, 44 szék, 12 asztal, 20 zsák kávé illata, két hónap intenzív rögtönzéses munka, a játék és a kollektív alkotás öröme. A kávé íze, zamata, hangulata, története és kultúrája köré építkező mozaikszerű szerkesztés a varázslat és ábrándok világába visz.

Mindenki számára érthető, önálló nyelven szól. Színház ez a javából, igaz élettel bélelt, organikus zenébe hangolt, tehetséges színészi játéktól fűtött, gazdag képi világba komponált rendezés. Egyszerre hat érzéseinkre, gondolatainkra, képzeletünkre és érzékszerveinkre.
A Párizsban élő világhírű rendező alkotásai a színházi mestermű és a nemes értelemben vett egyszerűség különös ötvözetei. A két temesvári színház együttműködésében eddig még nem született ilyen szabású produkció, Silviu Purcărete előadásának alapjául ezúttal nem szolgált sem forgatókönyv, sem irodalmi alkotás. Csupán témákat ajánlott a színészeknek, mint a kávé és a színház: két nélkülözhetetlen haszontalanság, ami semmit sem ér, de mégis mindannyian élünk vele – mondja ő.
A temesvári Csiki Gergely Színház igazgatója, Balázs Attila szerint az ellentétek és ellentmondások előadását sikerült létrehozni: a Moliendo café egyszerre több és kevesebb is annál, mint amit egy hétköznapi értelemben vett színházi előadás alatt értünk. Megvan benne minden, ami szükséges, mégis, ha úgy akarnánk, bármit kihagyhatnánk belőle. Maga a díszlet is ilyen elementáris – mindent beborít, uralja a teret, mégis szinte láthatatlan, észrevehetetlen. Ami pedig a szöveget illeti – ami állítólag nélkülözhetetlen része egy színházi előadásnak –, az valahol a beszéd, a megformált szó előtt és mögött születik meg. Nincs hagyományos értelemben vett színpadi dialógus. Ami van, az a játék szeretete… Meg ugye a kávé.
Az előadást a sepsiszentgyörgyi közönség március 23-án, hétfőn 20 órától, 24-én, kedden szintén 20 órától, valamint 25-én, szerdán 18 órától láthatja az új stúdióban. A március 18–31. közt zajló Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztiválnak köszönhetően Sepsiszentgyörgy és Három­szék találkozási ponttá válik Európa kulturális térképén. További részletek a fesztivál honlapján (http://reflexfest.ro) találhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 232
szavazógép
2015-03-14: Színház az egész világ - Váry O. Péter:

Cyrano (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

...ne ön-erőmből menjek föl, de gazság
Segítsen és kapaszkodó ravaszság?
Nem, köszönöm! – Vagy a piacra álljak,
S a bankároknak verset dedikáljak,
Mint annyi más? Ugrándozzak vígan
Miniszterek előszobáiban?
Talán beteggé dőzsöljem magam?
Bókoljak, míg megfájdul a nyakam,
És piszkos lesz a térdem? Szép szemet
Vágván örökké, a gerincemet
Puhítsam folyvást? – Nem. Nem. Köszönöm!
2015-03-14: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékmentő háromszéki fiatalok

Nemes munkát végez immár negyedik esztendeje a Magyar Polgári Párt célkitűzéseivel szimpatizáló, Sepsiszentgyörgy és a városhoz tartozó települések fiataljaiból verbuválódott Magyar Erdélyért Egyesület (Mert). Temetőinkben jeles negyvennyolcas személyiségek jobbára gondozatlan síremlékeit próbálják felújítani, menteni, a jeltelen, de hiteles adatok alapján azonosított hantokat megjelölik. Jobbára a szabadságért küzdő rangos negyvennyolcasok és közhonvédek elhagyott sírjai szorulnak gondozásra.