Mi, hol, mikor?

2015. március 16., hétfő, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Március 18., szerda: 18 órától a Magma Kortárs Mű­vé­szeti Kiállítótérben a Példák nem univerzális székre csoportos kiállítás megnyitója; 20 órától a Tamási Áron Szín­ház nagytermében a fesztivál nyitókoncertje:  radio.string.quartet (Bécs, Ausztria).
Március 19., csütörtök: 18 órától a Lábas Házban Tadeusz Kantor 100 éves – fotókiállítás-megnyitó; Halott osztály – Tadeusz Kantor előadásának filmvetítése, beszélgetés a film két színészével, Teresa és Andrzej Wełminskivel; 21 órától a Tamási Áron Színház kamaratermében mask@face.now – az Osonó Színházműhely (Sepsiszentgyörgy) és a L’Fabrika Színház (Marokkó) közös produkciója.
Március 20., péntek: 17 órától a Cimborák Bábszínház stú­diójában Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?; 17 órától a Tamási Áron Színház nagytermében A. P. Csehov: Sirály – a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása.
Március 21., szombat: 15 órától a Cimborák bábstúdiójában Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás – a Cim­borák Báb­szín­ház előadása; 16 órától a Tamási Áron Színház nagytermében A. P. Csehov: Sirály – a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása; 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Látha­tatlan duettek – a Dada von Bzdülöw Színház (Gdańsk, Lengyel­ország) előadása, melyet csak 16 éven felüli nézőknek ajánlanak; 23 órától közönségtalálkozó (Sirály) a Mag­mában.
Március 22., vasárnap: 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Láthatatlan duettek – a Dada von Bzdülöw Szín­ház (Gdańsk, Lengyelország) előadása; 21.30 órától közönégtalálkozó a Magmában.

Színház
A kézdivásárhelyi Városi Színház március 18-án, szerdán 19 órától A Lour­cine utcai gyilkosság című ko­mé­diát játssza (rendező: Pálffy Tibor) a Toldi-bérleteseknek a Vigadó Művelődési Házban.

Kiállítás
A baróti Erdővidék Mú­zeuma Kászoni Gáspár Ter­mé­ben ma 19 órakor Tavaszi szél címmel megnyílik Ra­dóczy Mária (Budafok-Té­tény) iparművész tűzzománc képeinek kiállítása. A ki­állításmegnyitón közremű­ködik a baróti Kájoni Con­sort régizene-együttes. Kö­szöntőbeszédet mond Deme­ter László muzeológus.

Tánc
Március 19-én, csütörtökön 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében a sepsiszentgyörgyi Háromszék Tánc­együttes Böjttől böjtig című előadását mutatja be. A belépő ára 10 lej, diákoknak és nyug­díjasoknak 5 lej. Elővételben kapható a Vigadó közönségszolgálati irodájában hétköznap 8–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Hely­foglalás a 0267 361 081-es te­lefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen.

Bábszínház
Sepsiszentgyörgyön a Cim­borák Bábszínház stúdiótermében március 17–19. között naponta 10 és 12 órától a Kelfeljancsi Komédiás Kompánia Petőfi Sándor János vitéz című bábelőadásával vendégszerepel.
A Cimborák Bábszínház sepsiszentgyörgyi előadásaira, illetve a márciusi sepsiszentgyörgyi vendégelőadásokra a jegyek előfoglalását és szervezett csoportok bejelentkezését a 0740 095 234-es (Urbanovici-Nagy Zsuzsa) telefonszámra várják. Jegye­ket váltani a helyszínen az előadások előtt fél órával lehet. Jegyár: 5 lej gyerekeknek, 10 lej felnőtteknek. A kísérő pedagógusok belépése ingyenes. Sza­bad­elő­adásokra a családi jegyár 15 lej/3 fő, 20 lej/4 fő, 25 lej/5 fő.

Hitvilág
A Teológia mindenkinek képzés keretében a sepsiszentgyörgyi, Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben ma 19 órától előadást tart Simon István Testi és lelki megtisztulás (1.) címmel. Szívesen várnak mindenkit.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múze­uma Kászoni Gáspár Ter­mében kedden 19 órakor levetítik a Ke­reszthegy című, a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport második világháborúban tanúsított helytállásának történetét megörökítő dokumentumfilmet. A játékfilmes elemeket is tartalmazó dokumentumfilmet részben eredeti helyszíneken forgatták. Több, egykori székely honvéddel készített interjú mellett a korabeli katonaéletről és a székely határ­őrség mindennap­jair­ól is képet ad. Meghívott: Nagy József tör­ténész (Gyer­gyóremete), a film egyik rendezője. Házigaz­da: Demeter László muzeológus.

Pályaválasztás tabuk nélkül
Az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezete Mi leszel, ha…? Pályaválasztás tabuk nélkül! rendezvénysorozatának első kiadására kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjében kerül sor. Az eseményen szakemberek (agrármérnök, közgazdász, ügyvéd, kommunikációs, jogász, cukrászmester) osztják meg gondolataikat a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal, mesélnek az egyetemi éveikről, az ott szerzett tapasztalataikról és szakmájukról. A következő eseményre március 31-én kerül sor orvostudomány témakörben.

Vöröskeresztes verseny
A Kovászna Megyei Vöröskereszt a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben idén újból megszervezi a megyei elsősegélyversenyt. Az április 28-án zajló versenyre még ma lehet iratkozni. A jelentkezési ív letölthető a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség honlapjáról, vagy igényelhető a crucearosiecovasna@yahoo.com e-mail címen. A regisztráció személyesen az intézmény székhelyén vagy e-mailben történik. Érdeklődni a 0267 313 802-es telefonszámon lehet.

Röviden
Huszárik Filmklub.
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától az Ajánlok egy filmet! című sorozatban a 80 huszár című, 1978-ban készült magyar játékfilmet vetítik, melyet Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a klub vezetője ajánl.
Kézimunkakör. Ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt. A kör vezetője Gábor Éva.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kele­men Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Te­lefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Te­lefon: 0722 233 774. Hon­lap: www.dancestudio.shp.hu.
Magyar állampolgársági ügyintézés. Aki március 19-én Háromszéken szeretné beadni magyar állampolgársági ké­relmét, valamint itt szeretne anyakönyveztetni, hogy ne kelljen Csík­sze­re­dába utaz­nia, március 18-áig keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Mar­tinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0721 297 542), kovásznai (művelődési ház, telefon: 0766 416 514), ba­róti (bányairoda, telefon: 0267 377 773, 0752 860 129), illetve kézdivásárhelyi irodá­ját (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540). Szer­ve­zett csoportok esetében az RMDSZ munkatársai vidékre is kiszállnak. A magyar útlevél igénylésével kapcsolatban is részletes tájékoztatást nyújtanak.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezésében a ház­tartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, hasz­nált bútorokat és szelektív hulladékokat 12–20 óráig ma és holnap Sepsibük­szádon, szerdán és csütörtökön Mikóújfaluban, pénteken Málnáson gyűjtik.
Útlezárás. Köz­műve­sí­tési munkálatok miatt szerdától kezdődően két hónapon át lezárják a forgalmat a DC 14-es községi úton a Kovászna és Kommandó közötti szakaszon. Ez idő alatt a Papolc–Kommandó terelőúton lehet közlekedni.
Szirénás riadó. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a héten 10–14 óráig kedden Kovásznán, szerdán Baróton és csütörtökön Bodzafor­du­lón gyakorlatoznak a Ko­vász­na Megyei Mihai Vi­tea­zul Ka­tasztrófavédelmi Fel­ügye­lőség szakemberei, ezért megszólalnak a szirénák.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön ma 10–12 óráig a Józef Bem utcában (1/A–F, 2, 3/A–C tömbház), 12–14 óráig a Józef Bem utcában (3/D–K tömbház), 8–15 óráig az Arany János, az 1918. december 1. utcában a Nicolae Bălcescu utcáig és onnan az Olt utcáig; holnap 8–15 óráig a Siló utcában (52-es, 53-as tömbház); 10–12 óráig a Stadion utcában (2-es, 3-as tömbház, Bertis üzlet, vendéglő, Tran­sil­vania Bank), a Múzsák sétányon (12-es tömbház), az Egészségügy sétányon (5–11/A tömbház) és a Váradi József Iskolában, 12–14 óráig a Gödri Ferenc utcai 4-es tömbházban és a dialízisközpontban; Angya­loson ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-14: Világfigyelő - :

Ferenc pápa kilátásairól beszélt (Röviden)

Pápasága esetleges időtartamáról beszélt Ferenc pápa abban az interjúban, amelyet pápává választása második évfordulóján a Televisa mexikói televíziócsatornának adott – jelentette a Vatikáni Rádió. Ferenc pápa úgy fogalmazott: „az az érzésem, hogy pápaságom rövid lesz, de az is lehet, hogy tévedek”. Hozzátette: úgy gondolja, nem áll már elegendő idő a rendelkezésére.
2015-03-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, nagynéni, rokon és jó szomszéd, a baróti
özv. NAGY ISTVÁNNÉ
BÍRÓ ROZÁLIA
életének 89., özvegységének harmadik évében türelemmel viselt, nehéz és hosszú betegség után 2015. március 14-én megpihent, megtért Teremtőjéhez.
Temetése 2015. március 16-án 14 órakor lesz unitárius szertartás szerint a ba­róti ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
du.