Lengyel mozgásszínházi előadás a ReflexenLáthatatlan játszmák tánca

2015. március 17., kedd, Magazin
Létezik a párkapcsolatban eredendően benne rejlő kifürkészhetetlenség. Lé­tezik a férfi és nő viszonyában az elviselhető és a megmagyarázhatatlan. És ragad valami a kapcsolat szövevényes természetéhez, ami annak elviselhetetlenségét adja. Va­lami, ami a láthatatlan és a nem létező mezejéből táplálkozik. Egy letö­rölhetetlen apróság, ami nyomot hagy.
Láthatatlan duettek a gdański Dada von Bzdülöw Színház In­visible Duets című előadásában, hétköz­napi felőrlődés, fájdalom, unalom, üres­ség, magány, értelmetlen ismétlődés. A kicsiségek és semmiségekben rejlő pusz­tító erő játszmatánca, az érvelések kavalkádja, a kölcsönös untatás lépései, üres tekintetek, két ember összeütköző lába, kezek harca az egymás torkának eső fájdalomtól űzött testek összecsapásában. A vetített kockák verbális sodrását Mikołaj Trzaska zenéje felkavaró kompozícióvá növeli.
Az egyik legismertebb lengyel mozgásszínházat, a Dada von Bzdülöw-öt Ka­tarzyna Chmielewska és Leszek Bzdyl alkotópáros alapította Gdańskban. A színészekből, mozgásművészekből és kortárs zenészekből álló független társulat a színpadi formanyelv és kifejezés folytonos kutatásának és keresésének köszönhetően megújította a lengyel színpadot. Forrásuk sok esetben az improvizáció, de előadásaikra irodalmi ihletettség is jellemző. A láthatatlan duettek párosának munkáira egyfajta tudatos befejezetlenség és továbbépítkezés jellemző, mely előadásaikat meghökkentő elevenségben tartja.
Katarzyna Chmielewska táncos, koreográfus, rendező, táncpedagógus számos lengyel drámai színház koreográfiáját is jegyzi, köztük a Balti Állami Opera, a gdański Wybrzeże Táncszínház. Művészi rangjáért Gdańsk város életműdíjjal tüntette ki. Leszek Bzdyl táncos, koreográfus, rendező, érdemes művész a Varsói Szín­házi Aka­démián és a Gdański Nemzeti Balett­intézetben ad elő.
Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánlják, a sepsiszentgyörgyi közönség március 21-én, szombaton 20 órától, 22-én, vasárnap szintén 20 órától láthatja az új stúdióban.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-17: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Kölcsey szállóigéje

Az epigramma költői műfaj, görög eredetű szó, rávésést, feliratot jelent. A halottat jellemző és varázsige gyanánt használt mondásból alakult ki, sajátossága görög-római fejlődése során mindvégig megmaradt. Ezzel a varázsigével ellenségek vagy jóakarók a halott túlvilági megítélését és sorsát akarták befolyásolni, s a halott titokzatos erőit kívánták a maguk számára kedvezően befolyásolni. A halottjellemző varázsigének azonban nemcsak pártosnak és tartós hatásúnak kellett lennie, hanem rövidnek is: jól megjegyezhetőnek, gyorsan kimondhatónak, biztosan felhasználhatónak...
2015-03-17: Magazin - :

Tolcsvay Béla, a hűséges énekmondó

„Több évtizede magyarságomról, a hűségről énekelek és zenélek fellépéseimen. Megrendítő azt tapasztalnom, hogy ezt mások is észrevették” – mondta Tolcsvay Béla. A gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró rendkívül népszerű, az ősi magyar kultúra hagyományaiból és  hitvilágából építkező, egyedi stílusú és sokoldalú dalszerzői, előadó-művészi pályája elismeréseként részesült Kossuth-díjban.