Életmű fényekre bontva

2015. március 17., kedd, Közélet

Az első, ami Bodosi Dániel baróti festő képein feltűnik, a fény útja és játéka: erről beszéltek a szakmabeliek és a laikus nézők is vasárnap délután az Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK) megnyílt életmű-kiállításon, amely nemében az első, színvonalában pedig az immár negyedik igényes tárlatához érkezett sepsiszentgyörgyi intézmény hírnevét öregbíti.

  • Jánó Mihály, Vécsi Nagy Zoltán és Száraz Anna a megnyitón. Fotó: Albert Levente
    Jánó Mihály, Vécsi Nagy Zoltán és Száraz Anna a megnyitón. Fotó: Albert Levente

Az esemény szokatlanul sok látogatót vonzott: tömve volt a tükörpalota harmadik emelete, kétszer-háromszor kellett körbejárni, amíg minden képet megtekinthetett az ember. Az alig pár éve elhunyt és így sokak által személyesen ismert erdővidéki festő életét és munkásságát Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMÜK vezetője ismertette, képeinek jelentőségéről, a színek, formák és fények mögötti tartalmáról Jánó Mihály művészettörténész beszélt. Tankó Henriette, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjának fuvolázása tette ünnepibbé a hangulatot. A festőművész családja részéről Darvas Annamária elmondta: édesapjának legutóbb 1973-ban volt egyéni kiállítása Sepsiszentgyörgyön; megköszönte a lehetőséget, és bejelentette, hogy két képet az EMÜK gyűjteményének ajándékoznak. Végül Bodosi Imre közölte, hogy hatvan mű már a világhálón is látható, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél teljesebb legyen a virtuális galéria. Bodosi Dániel életművéről háromnyelvű katalógus is készült, ez még megvásárolható. A kiállítás április 12-éig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2074
szavazógép
2015-03-17: Közélet - Fekete Réka:

Tízezren már használták (Egészségügyi kártya)

Háromszéken 146 271 egészségügyi kártya már tulajdonosához került, közel tízezret még nem vettek át, ugyanannyian pedig már használták az új típusú elektronikus dokumentumot. Ez május 1-jétől az egyetlen olyan igazolvány, amellyel a lakosság egészségügyi szolgáltatásban részesülhet a biztosítási rendszerben.
 
2015-03-17: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kár volt...

Kár volt szakítani a jó pár éve meghonosított hagyománnyal, és engedni, hogy az indulat árnyékolja be március 15-e ünnepét. Kár volt kitenni az RMDSZ elnökét a megalázó füttykoncertnek, kár volt dühvel szárnyát szegni a hősök méltatásának, kár volt keserű szájízzel zárni azt, ami lélekemelő, erőt sugárzó, hittel eltöltő is lehetett volna.