Mi, hol, mikor?

2015. március 18., szerda, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön ma kezdődik a fesztivál. A program: a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben 18 órától megnyitják a Példák nem univerzális székre című csoportos kiállítást.
Kiállító művészek: Mike Ainsworth (Uk), Róza El-Hassan (Hu), Teodor Graur (Ro), KissPál Szabolcs (Ro/Hu), Joseph Kosuth (Us), Dan Mihălţianu (Ro/De/No), Vlad Nancă (Ro), Sorin Neamţu (Ro), Pokorny Attila (Ro), Iván Puig (Mx). A kiállítás a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál kísérőrendezvénye és április 19-ig látogatható hétfő kivételével naponta 11–19 óráig. Bővebb információ a www.magmacm.ro honlapon. * 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében a fesztivál nyitókoncertje: radio.string.quartet (Bécs, Ausztria).
Holnap: 18 órától a Lábas Házban Tadeusz Kantor 100 éves – fotókiállítás-megnyitó; Halott osztály – Tadeusz Kantor előadásának filmvetítése, beszélgetés a film két színészével, Teresa és Andrzej Wełminskivel; 21.30 órától a Tamási Áron Színház kamaratermében mask@face.now, az Osonó Színházműhely és a  thaiföldi Moradokmai Színház közös produkciója.
További részletek a fesztivál Reflexfest.ro honlapján.

Színház
A kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától A Lourcine utcai gyilkosság című komédiát (rendező: Pálffy Tibor) a Toldi-bérleteseknek játssza a Vigadó Művelődési Házban.

Bábszínház
Sepsiszentgyörgyön a Cim­borák Bábszínház stúdiótermében ma és holnap 10 és 12 órától a Kelfeljancsi Komédiás Kompánia Petőfi Sándor János vitéz című bábelőadásával vendégszerepel.

Tánc
A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében holnap 19 órától a sep­siszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes bemutatja a Böjttől böjtig című előadását. A belépő 10 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 5 lej, elővételben kapható a Vigadó közönségszolgálati irodájában.

Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 6.30 órától Ébredjen a Mária Rádióval, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15 órától dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05 órától Déli magazin (téma: a Hit és Fény lelkigyakorlata). A rádió interneten is hallgatható a www.mariaradio.ro honlapon, fogható a 89,7-es rádiófrekvencián.

Kiállítás
* A Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében pénteken 18 órától megnyitják a Mester és tanítványa: kontrasztok című kiállítást.
* A kézdivásárhelyi Gyűj­temények Házában szombaton 11 órakor megnyitják a kovásznai Fábián Irma Ami­kor a papír is kivirágzik című egyéni kiállítását. A tárlatot Molnár Júlia, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára méltatja.

Hitvilág
Szent József-búcsú. Ma 18 órától lelkigyakorlat a sepsi­szentgyörgyi Szent Jó­zsef-temp­­lomban. Holnap az egyházközség búcsúünnepe. A szent­misék 7.30-tól, 9-től, 10.30-tól, az ün­nepi bú­csús szentmise 18 órától lesz.
Evangelizációs hétvégét tartanak a sepsiszentgyörgyi bap­tista imaházban esténként 18 órától Találkozás Istennel – de hogyan? címmel. A holnapi meghívott: Dóczi György kibédi baptista lelkész.

Könyvbemutató
Borbély Zsolt Attila Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet negyed évszázada című könyve a rendszerváltás utáni erdélyi magyar politikai eseményeket veszi számba és elemzi, átfogó képet alkotva az elmúlt 25 év közéleti történéseiről. A könyvet csütörtökön 18 órától Kézdivásárhe­lyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér, 1. szám) Fe­rencz Attila, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Mí­ves Házban (Kós Károly utca 5/A) Csinta Samu mutatja be.

Veteránok figyelmébe
A háborús veteránok, illetve özvegyek csütörtökön 9.30 órától jelentkezhetnek Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának tanácstermében az ingyenes utazási jegyek átvételére és a 2015-ös évi tagsági díj rendezésére.

Segítségnyújtás a hattagú családnak
Akik segítenének a bajbajutott kézdivásárhelyi hattagú családnak (bővebben a tegnapi lapszámunkban), megtehetik a következő bankszámlán: ASOCIATIA CUM CARITATE CHRIS­TI, cod fiscal: 33671460, cod IBAN: RO90OTPV301000885340RO01, Banca OTP Tg. Secuiesc – Kézdivásárhely.

Gyümölcstermesztésről tanácskoznak
A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, az Agro­Sic Közösségek Közti Társulás és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében az árkosi Európai Tanulmányi Központban csütörtökön 10 órától Gyümölcstermesztés – alternatíva a mezőgazdasági termelőknek címmel tartanak konferenciát.

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán március 9–16. között 661 esetet láttak el, 176 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete a jelzett időszakban: 32 szív- és érrendszeri, 49 ideggyógyászati sürgősség, 60 sürgősségi sebészeti beavatkozás, 228 belgyógyászati, 114 gyermekgyógyászati, 47 nőgyógyászati, 68 pszichiátriai, 77 ortopédiai sürgősség. A fenti időszakban a kórházban 10 lány és 7 fiú született. Ti­zenhét ittas állapotban levő személyt részesítettek kezelésben, mindnyájan nagykorúak, és az alapellátást követően elhagyhatták az intézményt. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel egy 15 éves kiskorút fogadtak, az áldozat több kisebb sérülést szenvedett, jelenleg a gyerekgyógyászati osztályon lábadozik. Erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 12 személy jelentkezett. Öngyilkossági kísérlet nyomán négy személy került a sürgősségi osztályra. Hepatitis A- (sárgaság) fertőzési tünetekkel egy kiskorú jelentkezett.

Röviden
Előadás.
Sepsiszent­györ­gyön a Székely Nemzeti Mú­zeum Bartók Termében ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Kék Hold Táncklub vetítéssel egybekötött előadást tart a társastáncok történetéről. * A baróti művelődési házban holnap 19 órától Kósa Ferenc tart előadást Megoldódott Réka királyné rejtélye? címmel. Közreműködik a Tran­syl­mania együttes.
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30 órától nemezkészítő foglalkozás felnőtteknek, 18 órától fazekastanfolyam felnőtteknek.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Te­lefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondi-aerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
Humorpince. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklub­jában ma 18 órakor a Parittya Egyesület szervezésében várnak minden humorkedvelőt, akik be is mutathatják, fel is olvashatják humoros írásaikat. Közben megtekinthetőek Lukács Sándor Luky karikatúrái.
Jogi szolgálat. Szerkesztő­ségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Cserebereklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Könyvtári foglalkozások. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban csütörtökön 14–15 óráig óvodások, 16–17 óráig I–IV. osztályosok foglalkozása. A téma: papírszínház, dramatikus játékok. * Csütörtökön 17–19 óráig a könyvtár pincéjében húsvéti képeslapkészítés. Szük­séges kellék a quilling tű, amelyet írószerboltban, ajándékboltban lehet megvásárolni.
Szívbetegek találkozója. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete csütörtökön 17 órától tartja találkozóját a gyermekjogvédelem épületében.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezésében a feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, használt bútorokat és szelektív hulladékokat 12–20 óráig ma és holnap Mikóújfaluban gyűjtik.
Szirénás riadó. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy ma Baróton, holnap Bodzafor­du­lón gyakorlatoznak 10–14 óráig a Kovászna Megyei Mihai Viteazul Katasztró­favédelmi Felügyelőség szakemberei, ezért megszólalnak a szirénák.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön ma 8–15 óráig a Termés, Ősz, Gépészek, a Ro­mán Hadsereg utcában a vasúttól a kijáratig, az Airquee cégnél és az országutakon, 10–12 órá­ig a Vasile Goldiş utcában (8, 11–15-ös tömbházak), 12–14 óráig a Hőköz­pont (9-es tömbház), Rövid (6, 10-es tömbház), Testvé­ri­ség (1–8-as tömb­ház), a Be­nedek Elek utca házainál és a 23-as tömbháznál, holnap 10–12 óráig az Olt (1–4, 7, 28, 41-es tömbház) 12–14 óráig a Gri­gore Bălan tábornok úton (15/L, M, N lépcsőház), 8–15 óráig a Grigore Bălan tábornok úton (3E, 3D, 1,2,160-as tömb­házak) és a Capitaly cégnél; Kovásznán ma 9–14 óráig a Cuza Vodă, Tudor Vladimi­res­cu, Ősz, Keskeny, Körte, Ho­rea, Cloş­ca és Crişan, Ta­vasz, Vizesek utcákban; Kéz­divásár­helyen 9–14 óráig ma a Gyár utcában, holnap a Gyár utcában és a Gábor Áron-iskolában; Mál­náson holnap 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-17: Belföld - :

Feszültséget szít a mentelmi jog

Meg­gyorsítaná a Nemzeti Liberális Párt a honatyák mentelmi jogának megvonását célzó eljárást, s ehhez a többi politikai párt támogatását is igénylik. Ionuţ Stroe pártszóvivő szerint a vonatkozó tervezet elfogadását a szociáldemokraták többsége a parlamenti szakbizottságokban rendszeresen megakadályozza a bírósági perek elodázása céljából. (Rador)
2015-03-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága feleség, édesanya, nagymama, rokon, barát, a korondi születésű sepsiszentgyörgyi
VERESS MÁRTA
(szül. FÁBIÁN)
életének 77. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2015. március 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi római katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4282796