Mi, hol, mikor?

2015. március 19., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön a fesztivál mai programja: 18 órától a Lábas Házban Tadeusz Kantor 100 éves – fotókiállítás-megnyitó; Halott osztály – Tadeusz Kantor előadásának filmvetítése, beszélgetés a film két színészével, Teresa és Andrzej Wełminskivel; 21.30 órától a Tamási Áron Színház kamaratermében mask@face.now – az Osonó Színházmű­hely (Sepsiszentgyörgy) és a thaiföldi Moradokmai Szín­ház közös produkciója.
Holnap: 17 órától a Cimborák Bábszínház stúdiójában Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?; 17 órától a Tamási Áron Színház nagytermében A. P. Csehov: Sirály – a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása.
További részletek a Reflexfest.ro honlapon.
Tájékoztatják a nézőket, amennyiben nem foglalják el helyüket az előadás meghirdetett kezdési időpontjáig, a megvásárolt jegyek érvényességüket vesztik, és ennek értelmében fenntartják a jogot az így felszabadult helyek újraértékesítésére.

Bábszínház
* Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében ma 10 és 12 órától a Kelfeljancsi Komé­diás Kompánia Petőfi Sán­dor János vitéz című bábelőadásával ­vendégszerepel.
* A Cimborák Bábszínház az Assitej Románia tagjaként pénteken, a gyermek- és ifjúsági színházi világnapon a következő programokat szervezi: 10–13 óráig Bábos flashmob Sepsiszent­györgy közterein és közintézményeiben, 17–18 óráig Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? – kamaszmonológ 10 éven felülieknek a bábstúdióban; 18–20 óráig drámapedagógiai foglalkozás Prezsmer Bog­lár­kával a Kire ütött ez a gyerek? című előadás kapcsán.

Könyvbemutató
* Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es Udvartér 1. szám) ma 18 órától Ferencz Attila, holnap 18 órától Sepsiszentgyör­gyön a Míves Házban (Kós Károly utca 5/A) Csinta Samu bemutatja Borbély Zsolt Attila Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet negyed évszázada című könyvét.
* A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum nagytermében pénteken 17 órától Török Árpád bemutatja Észak-Erdély – Bu­ko­vina című turisztikai kalauzát. Meg­tekinthető egy alkalmi turisztikai kiállítás és a bemutatást kísérő színes vetítés. Házigazda: Dimény Attila, a múzeum igazgatója.

Tánc
A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Tánc­együttes bemutatja a Böjttől böjtig című előadását.

Zene
Sepsiszentgyörgyön a Plu­gor Sándor Mű­vészeti Líceum dísztermében szombaton 18 órától tartják a Campanella gyerekkórus és a Valádi Enikő tanárnő által vezetett, Down-kórral és fogyatékkal élő gyerekek, a Manócskák zeneterápiás csoport közös koncertjét.

Részleges napfogyatkozás
A Vega Csillagvizsgáló szervezésében közös napfogyatkozás-megfigyelést tartanak pénteken 10 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaház előtt. A szervezők védelemmel ellátott távcsöveket, szemüveget visznek a helyszínre, ezek segítségével követhető a részleges napfogyatkozás, amelynek több mint 50 százalékos maximuma 11.56 órakor látható. Két napszakértő segít magyar és román nyelven a jelenség megismerésében és megértésében, a tapasztaltakat a jelenlévőkkel megbeszélik. Az eseménnyel párhuzamosan a Teinben vetítőn követik (a nemzetközi napmegfigyelő hálózat segítségével) azokat a helyszíneket, ahol a napfogyatkozás teljesebb. (fekete)

EKE-túra
Az EKE háromszéki osztálya vasárnap megszervezi a Tartogó-vár túrát. Útvonal: Miklósvár–Tartogó-vár– Va­daspark–Bükkfej (818 m) és vissza. Megközelítés: sze­mélygépkocsikkal. Talál­ko­zás 8 órakor Ára­pata­kon a Romulus Cioflec-szo­bornál (az elágazásnál), ahol a túravezető csatlakozik a csapathoz. Érdeklődni Jártó Gábornál lehet a 0721 599 292-es telefonon.

Rádió
A Sepsi Rádióban (98,5 FM) ma 17 órától kezdődik a Korzó Klub huszonkettedik adása. A Sepsi Rádió, a Há­romszék és a Székely Hír­mon­dó közös műsorának vezető témája a március 15-én történtek és a Sepsi SIC kupasikere.

Hitvilág
Szent József-búcsú. A sep­siszentgyörgyi Szent József-templomban a szentmisék ma 7.30, 9 és 10.30 órától kezdődnek, az ünnepi búcsús szentmise 18 órától.
Evangelizációs hétvégét tartanak sepsiszentgyörgyi bap­tista imaházban (Nagy György utca 2. szám) esténként 18 órától Találkozás Is­ten­nel – de hogyan? címmel. A mai meghívott: Dóczi György kibédi baptista lelkész.
Taizé-találkozót tartanak ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Lehet jelentkezni a nyári Tai­zé­-zarándoklatra, melynek idő­pont­ja: július 30.–augusztus 12.
Előadás-sorozat. Sepsi­szent­györgyön az 1918. december 1. utca 5. szám alatt Vajda Csaba lelkész minden pénteken, szombaton és vasárnap 19 órától előadást tart házasság témában: Házasság előtt állsz vagy már egy ideje családot alapítottál? Tu­dod, hogyan lehet hosszan tartó és ­minőségi házaséleted? Léte­zik szere­lem több­évi házasság után is?

Röviden
Gyümölcstermesztés. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, az AgroSic Közösségek Közti Tár­sulás és Kovászna Megye Tanácsának szervezésében az árkosi Európai Ta­nulmányi Központban ma 10 órától Gyümölcstermesztés – alternatíva a mezőgazdasági termelőknek címmel tartanak konferenciát.
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30 órától kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak (nemezkészítés, gyöngyfűzés).
Előadás. A baróti művelődési házban ma 19 órától Kósa Ferenc tart előadást Megoldódott Réka királyné rejtélye? címmel. Közreműködik a Transylmania együttes. Várják azokat a környékbeli személyeket, akik ismerik az erdővidéki Csaba királyfival, Réka királynével vagy Atilla hun királlyal kapcsolatos, ősapáiktól tanult helyi mondákat. * Elmarad dr. Kónya Zoltán gyermekorvos és pszichológus mára tervezett előadása a megyei könyvtárban.
Szívbetegek találkozója. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete ma 17 órától tartja találkozóját a gyermekjogvédelem épületében.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc: táncgimnasztika óvodásoknak, kisiskolásoknak, 19 órától body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
Könyvtári foglalkozások. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban ma 14–15 óráig óvodások, 16–17 óráig I–IV. osztályosok foglalkozása. A téma: papírszínház, dramatikus játékok. * Ma 17–19 óráig a könyvtár pincéjében húsvéti képes­lapkészítés. Szükséges kellék a quillingtű, amelyet írószerboltban, ajándékboltban lehet megvásárolni.
Kalendárium. Baróton a pénteken 17 órától kezdődő Kalendárium soron következő témája: Házunk a várunk? Találkozó Erdővidék Mú­zeuma Ká­szoni Gáspár Termében, hogy az időjárás függvényében megkezdjék a felfedező körutat a településen. Há­zigazda: Hoffmann Edit mu­zeológus.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezésében a feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, használt bútorokat és szelektív hulladékot 12–20 óráig ma Mikóújfalu­ban gyűjtik.
Szirénás riadó. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy ma  Bodzafor­dulón gyakorlatoznak 10–14 óráig a Kovászna Megyei Mihai Viteazul Ka­tasztrófavédelmi Felügyelőség szak­emberei, ezért megszólalnak a szirénák.
Küldöttgyűlés. Az RMDSZ Há­romszéki Területi Szervezete pénteken 19 órától tisztújító küldöttgyűlést tart Dálnokon a kultúrotthonban.
Áramszünet. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig az Olt utcában (1–4, 7, 28, 41-es tömbház), 12–14 óráig a Grigore Bălan tábornok úton (15/L, M, N lépcsőház), 8–15 óráig a Grigore Bălan tábornok úton (3E, 3D, 1, 2, 160-as tömbház) és a Capitaly cégnél, holnap 8–15 óráig a Dohány és Beke György utcában, a Cigaretta utcában a Kós Károly–rendőrség–Patak utca részen; 10–12 óráig az 1918. Dec­ember 1. úton (15/F–K tömbház) és a Nagy György utcában; 12–14 óráig a Sport utcában (12/N, M, L, K, J, I; 15/A–D tömbház), az uszodában és a házaknál; 9–15 óráig a Fenyő (alsó része), Tavasz, Szegfű, Hóvirág, Akác, Gólya, Galamb utcában, a Kolcza vendéglőnél, az óvodánál, a Park vendéglőnél és a tanfelügyelőségen; Kézdivá­sárhelyen ma 9–14 óráig a Gyár utcában és a Gábor Áron-iskolában; Mál­náson ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-18: Világfigyelő - Dévai István:

Háromszéki fotóst díjaztak Budapesten

A magyar Országgyűlés tavaly decemberben március 16-át a magyar zászló és címer napjává nyilvánította – ez alkalomból rendezték meg hétfőn este a tizedik, jubileumi Magyar Trikolór Gálát Budapesten a Stefánia Palotában, ahol több mint harminc ország képviseltette magát.
 
2015-03-19: Sport - :

Kezdődik a rájátszás (Kosárlabda)

Ma kezdődik a bajnokság rájátszása, melyben az alapszakasz első nyolc helyezettje játssza a negyeddöntőt az alábbi párosításban: Sepsiszentgyörgyi SIC–Brassó, Arad–Temesvár, Gyulafehérvár–Ale­xand­ria, Târgovişte–Galac.