Elkezdődött a Reflex3 fesztiválSepsiszentgyörgy a színházi világ közepe

2015. március 19., csütörtök, Közélet
A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben tegnap este nyílt tárlattal, majd a bécsi radio.string.quartet ze­nekar Tamási Áron Színházban tartott koncertjével megkezdődött a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál. Sepsiszentgyörgy március 18–30. között Európa egyik meghatározó, eleven kulturális centruma lesz.
 
  • Megnyitó a Magmában. Fotó: Albert Levente
    Megnyitó a Magmában. Fotó: Albert Levente
A Magmában Példák nem univerzális székre címmel nyílt csoportos tárlat, melyen a nemzetközi képzőművészeti színtéren elismert tíz alkotó munkái láthatók. Megnyitó­be­szé­dében Kispál Ágnes Evelin megjegyezte, kézenfekvő a kapcsolat a színház és a székek között, a bemutatott művek között pedig olyan is van, amely művészettörténeti szempontból is jelentős.
A kiállítás a szék a művészetben gondolatára épül, és különböző példákon keresztül reagál az Arisztotelész által megfogalmazott gondolatra: „Nincs univerzális szék. A szék gondolata csak a példákban létezik.” A tíz kiállító művész közül Pokorny Attila korábban egyéni tárlattal mutatkozott be a Magmában, de látható például az amerikai Joseph Kosuth Egy és három szék című, 1964-ben készített alkotása, mely a New York-i Művészeti Múzeum (MOMA) gyűjteményének része. Hasonlóképpen bukaresti, budapesti művészeti kollekciók darabjai is megtekinthetők a kiállításon. 
A harmadik Reflex Fesztivál kilenc válogatott előadást és tíz kísérőrendezvényt kínál, a vendég társulatok között mások mellett szerepel a budapesti Nemzeti Színház, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a bukaresti Odeon Színház, a vilniusi Oskaras Korsunovas Színház, közös produkcióval jelentkezik a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház, ugyanakkor bemutatkoznak a sepsiszentgyörgyi magyar teátrumok is. Emellett a figyelem középpontjába kerül a száz éve született „szenvedélyes és öntörvényű” lengyel rendező, Tadeusz Kantor. A Reflex szervezői hangsúlyozzák: „két héten át kortárs színházi tükrö­zéseknek lehetünk részesei Sepsi­szentgyörgyön”, a fesztivál arculatát meghatározó ponttal pedig a csendre, az élmény minőségére utalnak.
Közben a színház bejáratánál este kigyúltak a pontszerű fények, kezdődnek az előadások.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2015-03-19: Belföld - :

A román nemzet hőse

Klaus Johannis államfő formai okokból újbóli megvitatásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely Avram Iancut, az erdélyi románok 1848–49-es felkelésének vezetőjét a román nemzet hősévé nyilvánította.
2015-03-19: Közélet - Nagy D. István:

Mégis bezár a Pepsi-gyár

A jelek szerint hamarosan lakat kerül a PepsiCo kovásznai üzemére, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség leépítési tervekre vonatkozó adatai ezt sugallják – állítja Kelemen Tibor intézményvezető. Az elbocsátás előtt állók számára egyelőre nem sikerült új munkahelyet találni.