Mi, hol, mikor?

2015. március 20., péntek, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön a fesztivál mai programja: 17 órától a Cimborák Bábszínház stúdiójában Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?; 17 órától a Tamási Áron Színház nagytermében A. P. Csehov: Sirály, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása.
Holnap: 15 órától a Cimborák bábstúdiójában Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás, a Cimborák Bábszínház előadása; 16 órától a Tamási Áron Színház nagytermében A. P. Csehov: Sirály, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása; 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Láthatatlan duettek, a Dada von Bzdülöw Színház (Gdańsk, Lengyelország) előadása, melyet csak 16 éven felüli nézőknek ajánlanak; 23 órától közönségtalálkozó (Sirály) a Magmában.
További részletek a reflexfest.ro honlapon.

Bábszínházi világnap
A Cimborák Bábszínház az Assitej Románia tagjaként ma, a gyermek- és ifjúsági színházi világnapon a következő programokat szervezi: 10–13 óráig bábos flashmob Sepsiszentgyörgy közterein és közintézményeiben, 17–18 óráig Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? – kamaszmonológ tíz éven felülieknek a bábstúdióban; 18–20 óráig drámapedagógiai foglalkozás Prezsmer Boglár­kával a Kire ütött ez a gyerek? című előadást kapcsán.
Holnap: 17–18 óráig a bábstúdióban Kányádi Sán­dor: Verstől versig hajt a csordás – maszkos játék (ajánlott életkor: négy éven felülieknek); 18–19.30-ig szakmai előadás: A bábszínház szerepe a gyermekek neveltetésében – Nagy-Kopeczky Kál­mán bábrendező.
Helyek előfoglalása a 0740 095 234-es (Urbanovici-Nagy Zsuzsa) telefonon. Je­gyeket váltani a helyszínen az előadások előtt fél órával lehet. Jegyár: 5 lej gyermekeknek, 10 lej felnőtteknek. Szabadelőadásra a családi jegyár: 15 lej/3, 20 lej/4, 25 lej/5 személy részére.

Kiállítás
* A kézdivásárhelyi Gyűj­temények Házában szombaton 11 órakor megnyitják a kovásznai Fábián Irma Amikor a papír is kivirágzik című egyéni kiállítását. A tárlatot Molnár Júlia, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára méltatja. Közreműködik Thiesz Katalin népdalénekes, Péter Adrienn, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum tizedik osztályos tanulója és Molnár Júlia, az Orbán Balázs-iskola negyedik osztályos tanulója. A tárlat május 2-áig naponta 8–18 óráig látogatható.   
* Kézdivásárhelyen a Vi­gadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében március 27-én, pénteken 18 órától megnyitják a Mester és tanítványa: kontrasztok című kiállítást.

Zene
* Dzsesszműhely és -koncert. A kézdivásárhelyi Jazz Cafe Bisztróban ma 18 órától zenei műhely, 21 órától koncert; holnap 11 órától műhely és 21 órától koncert a sepsiszentgyörgyi Park vendéglő Di Stefano bárjában a Pódium kávézó koncertsorozat részeként, a Magyar Jazz Szövetség és a MUKKK Kul­turális és Ifjúsági Egyesület szervezésében. A műhelyt Borbély Mihály (szaxofon), Gyárfás István (gitár) és Bordás József (dob) budapesti dzsesszzenészek vezetik, helyi zenészek részvételével összeállítanak egykoncertnyi programot, amelyet este bemutatnak a közönségnek is. Ingyenes a részvétel.
* Kórustalálkozó Kézdi­vásárhelyen és Torján. A kézdivásárhelyi Pro Cantus Egyesület szervezésében ma és holnap tartják a XXI. Felső-háromszéki Kórus­fesz­tivált. Ma 18.30 órától a kamarakórusok és világi énekegyüttesek mutatják be műsorukat a kantai Szenthá­romság-templomban. Holnap 9 órától szentmisével veszi kezdetét a templomi kórusok találkozója az altorjai római katolikus templomban.
* Zongorahangversenyt tartanak az Árkosi Kulturális Központban, a Szentkereszty- kastély koncerttermében holnap 17 órától, melyen fellépnek a gyergyószentmiklósi Ze­nei Mikrokozmosz Fesz­ti­vál idei díjnyertes tehetségei. Autóbuszjárat indul Sep­si­szentgyörgyről a Tamási Áron Színház elől 17.30 órakor.
* Közös koncert. Sepsi­szentgyörgyön a Plugor Sán­dor Művészeti Lí­ceum dísztermében holnap 18 órától a Campanella gyerekkórus és a Valádi Enikő tanárnő által vezetett, Down-kórral és fogyatékkal élő gyerekek, a Ma­nócskák zeneterápiás csoport közös koncertje.

Képernyő
Az RTV2-n ma 14.30 órától: Idén a magyar kultúra napján nyílt meg Sep­siszentgyörgyön a 3. Gra­fikai Biennále tárlata.

Könyvbemutató
* Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban (Kós Károly utca 5/A) ma 18 órától  Csinta Samu bemutatja Borbély Zsolt Attila Az erdélyi magyar politikai érdekképviselet negyed évszázada című könyvét.
* A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum nagytermében ma 17 órától Török Árpád bemutatja Észak-Erdély – Bukovina turisztikai kalauzát. Meg­tekinthető egy alkalmi turisztikai kiállítás és a bemutatást kísérő színes vetítés. Házigazda: Dimény At­tila, a múzeum igazgatója.

Magbörze Sepsiszentgyörgyön
Az Életfa környezetvédelmi klub vetőmag-csereberét szervez szombaton 10–12 óráig a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában. Olyan családias magbörzét terveznek, amelyen bárki részt vehet. A magbörzére saját gyűjtésű virág-, zöldség- vagy fűszermagokat várnak a szervezők. A cserebere után, 12–13 óráig a sepsiszentgyörgyi közösségi kert tagjai tavaszi gyűlést tartanak.

A víz világnapja
Az Aquasik Közösségek Közti Társulás és a Vadon Egyesület a víz világnapja alkalmából előadás-sorozatot szervez A víz gyógyereje címmel ma 17 órától Málnásfürdőn A borvíz útja központban. Előadók: Tóth Árpád közgazdász, befektető a Mária-forrás vizét palackozó Orvell cégnél – A málnásfürdői Mária-forrás története és jövője; dr. Váncsa Gábor balneológus főorvos, Tusnádfürdő – Az ásványvizek gyógyhatása. Kezelési javallatok és ellenjavallatok; dr. Csata Zoltán, a sepsiszentgyörgyi vízügyi hivatal vízminőségi laboratóriumának biológusa – Vízszennyezés a környezetünkben; Albert Zoltán idegenforgalmi menedzser, a Kovászna Megye Tu­rizmusáért Egyesület irodavezetője – Az ásványvizek turisztikai hasznosítása. Az előadásokra a belépés ingyenes.

Hitvilág
Evangelizációs hétvégét tartanak
a sepsiszentgyörgyi baptista imaházban esténként 18 órától. A mai meghívott Novák Zsolt gyergyószentmiklósi baptista lelkész, a holnapi Vajda Miklós kovásznai baptista lelkész.
Előadás-sorozat. Sep­si­szent­györgyön az 1918. december 1. utca 5. szám alatt Vajda Csaba lelkész ma, holnap és vasárnap 19 órától előadást tart házasság témában.
Szent Benedek-búcsú. A sepsiszentgyörgyi Szent Be­nedek-templomban az ünnepi búcsús szentmise szombaton 11.30 órától kezdődik.
Előadás. A sepsiszentgyörgyi Unitárius Nőszövet­ség sze­retetvendégséget és előadást tart vasárnap 16 órától az egyház tanácstermében.
Unitárius istentisztelet lesz Kézdivásárhelyen vasárnap 8.30-tól az evangélikus templomban.

Röviden
Tavaszi napéjegyenlőség.
Ma éjféltájt következik be a napéjegyenlőség. Ilyenkor a nap­pal és az éjszaka hossza meg­egyezik a Föld mindkét féltekéjén, a Nap 90 fok magasan delel az egyenlítő felett. Az északi féltekén a csillagászati tavasz kezdete, a délin az őszé.
Részleges napfogyatkozás. A Vega Csillagvizsgáló szervezésében közös napfogyatkozás-megfigyelést tartanak ma 10 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaház előtt. Az eseménnyel párhuzamosan a Teinben vetítőn követik (a nemzetközi napmegfigyelő hálózat segítségével) azokat a helyszíneket, ahol a napfogyatkozás teljesebb.
Kalendárium. Baróton a ma 17 órától kezdődő Kalen­dárium soron következő témája: Házunk a várunk? Talál­ko­zó az Erdővidék Múzeuma Ká­szoni Gáspár Termében, hogy az időjárás függvényé­ben megkezdjék a felfedező kör­utat a településen. Házigaz­da: Hoffmann Edit muzeológus.
A Down-kór világnapja. ,,A szeretet szemén át nem a különbségek látszanak, hanem a gazdagság” – ezzel a mottóval szervezi meg szombaton 11–15 óráig a sepsiszentgyörgyi Váradi Jó­zsef Általános Iskola dísztermében a regionális Down-világnapi ünnepséget a sepsiszentgyörgyi Barti­meus Játszóház és gyulafehérvári Caritas. Fellép­nek a gyermekek és fiatalok, lesz mesemondás és bábelőadás, valamint kézműves-foglalkozás és táncház is.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezésében a feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, használt bútorokat és szelektív hulladékokat 12–20 óráig ma Málnáson gyűjtik.
Jegyvásárlás. A Szent György Napok kulturális hetének előadásaira jegyet lehet vásárolni a www.biletmaster.ro honlapon is.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön ma 8–15 óráig a Dohány és Beke György utcában, a Cigaretta utcában a Kós Károly–rendőrség–Patak utca részen; 10–12 óráig az 1918. december 1. úton (15/F–K tömbház) és a Nagy György utcában; 12–14 óráig a Sport utcában (12/N, M, L, K, J, I; 15/A–D tömbház), az uszodában és a házaknál; 9–15 óráig a Fenyő (alsó része), Tavasz, Szegfű, Hóvirág, Akác, Gólya, Galamb utcában, a Kolcza vendéglőnél, az óvodánál, a Park vendéglőnél és a tanfelügyelőségen; holnap 9–11 óráig az 1918. december 1. úton (2/E, F, D, C, B, 7/A–C tömbház), 11–13 óráig a Gábor Áron utcában (1/A–C tömbház), az orvosi rendelőnél és a prefektúránál szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 5
szavazógép
2015-03-20: Apróhirdetések - :

Apróhirdetés

Két építési telek (650–650 m2) rajta kisebb építménnyel Besenyő köz­pontjában reális áron eladó (5 euró/m2). Telefon: 0036 205 274 368.
4282819
2015-03-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, testvér, sógor, keresztapa, rokon, jó barát és szomszéd, a gyimesfelsőloki születésű sepsiszentgyörgyi
TANKÓ IMRE
életének 49. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2015. március 21-én 12 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás 20-án 17 órától és a temetés napján 11 órától.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4282853