Mi, hol, mikor?

2015. március 21., szombat, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön a fesztivál mai programja: 16 órától A. P. Csehov: Sirály, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása; 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Láthatatlan duettek, a Dada von Bzdülöw Színház (Gdańsk, Lengyelország) előadása, melyet csak 16 éven felüli nézőknek ajánlanak; 23 órától közönségtalálkozó (Sirály) a Magmában.
Holnap: 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Lát­hatatlan duettek, a Dada von Bzdülöw Színház (Gdańsk, Lengyelország) előadása; 21.30 órától közönégtalálkozó a Magmában.     
További részletek a Reflexfest.ro honlapon.
Tájékoztatják a nézőket, amennyiben nem foglalják el helyüket az előadás meghirdetett kezdési időpontjáig, a megvásárolt jegyek érvényességüket vesztik, és ennek értelmében fenntartják a jogot az így felszabadult helyek újraértékesítésére.
Bábszínházi világnap
A Cimborák Bábszínház az Assitej Románia tagjaként a gyermek- és ifjúsági színházi világnapon a következő programokat szervezi: ma 17 órától a bábstúdióban Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás – maszkos játék; 18–19.30-ig szakmai előadás: A bábszínház szerepe a gyermekek neveltetésében – Nagy Kopeczky Kálmán bábrendező.
Holnap a bábstúdióban 11–12 óráig a felvidéki Rozsnyói meseszínház vendégelőadása: Valaki mindig lát – gondolatok a szeretetről, bábokkal és muzsikával, kicsiknek és nagyoknak Mikszáth Kálmán elbeszéléseiből, Környei Alice összeállításában és rendezésében.
Zene
* XXI. Felső-háromszéki Kórusfesztivál. A kézdivásárhelyi Pro Cantus Egyesület szervezésében ma 9 órától szentmisével veszi kezdetét a templomi kórusok találkozója az altorjai római katolikus templomban.
* Dzsesszműhely és koncert. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglő Di Stefano bárjában ma 11 órától műhely és 21 órától koncert a Pódium kávézó koncertsorozat részeként. A műhelyt Borbély Mihály (szaxofon), Gyárfás István (gitár) és Bordás József (dob) budapesti dzsesszzenész vezeti, helyi zenészek részvételével összeállítanak egy koncertnyi programot, amelyet este bemutatnak a közönségnek is. Ingyenes a részvétel.
* Közös koncert. Sepsi­szentgyörgyön a Plugor Sán­dor Művészeti Líceum dísztermében ma 18 órától a Campanella gyerekkórus és a Valádi Enikő tanárnő által vezetett, Down-kórral és fogyatékkal élő gyerekek, a Ma­nócskák zeneterápiás cso­port közös koncertje.
* Zongorahangversenyt tartanak az Árkosi Kulturális Központban, a Szentkereszty-kastély koncerttermében ma 17 órától, melyen fellépnek a gyergyószentmiklósi Zenei Mikrokozmosz Fesztivál idei díjnyertes tehetségei. Autó­buszjárat indul Sepsiszent­györgyről a Tamási Áron Színház elől 17.30 órakor.
* Funky est. A sepsi­szent­györgyi Bisztró Kert­ben ma 20 órától a F. A. N. együttes zenél. A belépés ingyenes.
Kiállítás
A kézdivásárhelyi Gyűjte­mények Házában ma 11 órakor megnyitják a kovásznai Fábián Irma Amikor a papír is kivirágzik című egyéni ki­állítását. A tárlatot Molnár Júlia kovásznai magyartanár mél­tatja. Közre­működik Thiesz Katalin nép­dalénekes, Péter Adrienn, a Kőrösi Cso­ma Sándor Lí­ceum tanulója és Molnár Júlia, az Orbán Balázs Iskola tanulója.
Pályázat háromszéki diákoknak
Meghosszabbították április 3-ig az újabb pályázatot, amelyet  gróf Kálnoky Borisz író, újságíró a Háromszék napilap partnerségével hirdetett. A VIII–XI. osztályos háromszéki tanulóknak szóló kiírás témája  Szülőföldem képekben és írásban. A pályázók családjukról, környezetükről (ház, utca, település, műemlék) készített fotógyűjteménnyel (vagy másolattal) jelentkezhetnek, a fényképeket kísérő rövid önálló szöveggel vagy versből, regényből származó, a fotó hangulatát emelő idézettel. A diákok továbbá a településről készített saját felvételeiket is elküldhetik – ez azonban nem kötelező jellegű. A legjobb összeállítások szerzőit 150, 100, illetve 50 euróval jutalmazza a kiírás kezdeményezője, gróf Kálnoky Borisz író, újságíró. A pályaműveket várják a hpress@3szek.ro e-mail címre.
Interaktív marketinges műhely
A marketing szerepe a civil szervezetek életében címmel interaktív műhelyt tartanak az Amőba oktatási központban március 25-én, szerdán 11–15 óra között. Témák: a marketing szerepe, menedzsment, a szakmaiság megteremtése, nonprofit szervezetek működésének vezérelvei, marketing kommunikáció, az üzleti világ és a nonprofit szervezetek közötti kapcsolatok, személyi marketing. A részvétel ingyenes, jelentkezés és iratkozás az oktatási központ titkárságán naponta 9–17 óráig telefonon vagy a secretariat@amoba.ro e-mail címen március 24-ig.
Hitvilág
Szent Benedek-búcsú. A sepsiszentgyörgyi Szent Be­nedek-templomban (Ál­lo­más negyed) az ünnepi búcsús szentmise ma 11.30 órától kezdődik.
Családok nagyböjti lelki napját tartják vasárnap 15 órá­tól a sepsiszentgyörgyi Krisz­tus Király-altemplomban.
Evangelizációs hétvégét tartanak a sepsiszentgyörgyi baptista imaházban esténként 18 órától Találkozás Istennel – de hogyan? címmel. Mai meghívott: Vajda Miklós kovásznai baptista lelkész, a holnapi Józsa Zsolt nyárádmagyarósi baptista lelkész.
Előadás-sorozat. Sepsi­szent­györgyön az 1918. de­cember 1. utca 5. szám alatt (a Tribel vendéglővel szemben) Vajda Csaba lelkész  ma és holnap 19 órától előadást tart házasság témában.
Előadás. A sepsiszentgyörgyi Unitárius Nőszövet­ség szeretetvendégsége vasárnap 16 órától lesz az egyház tanácstermében. Meghí­vott előadó: József Álmos tanár, aki vetített képes előadást tart Az első világháború emléke a Háromszékről bevonult férfiak hagyatékában címmel.
Könyvbemutató
A Mesagerul de Covasna napilap, a Kézdivásárhelyi Fej­lesztési és Kulturális Egye­sület és a kézdivásárhelyi Bá­ró Wes­selényi Miklós Városi Könyv­tár zenés könyvbemutatóra hívja az érdeklődőket ma 17 órára a könyvtár pincéjébe. Bemutatják Paul Arva Mina de gânduri című kötetét. Közreműködik Camelia Pa­raschiv Katai, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mu­reşan Szín­ház művésznője.
Segítségnyújtás
* A sepsiszentgyörgyi Szénégető Máriának betegsége miatt sürgős agyműtétre van szüksége. A 6000 eurós költség meghaladja a család anyagi lehetőségeit. Aki támogatni szeretné, megteheti a következő lejes bankszámlán: RO75BTRL01501201363537XX.* Akik segítenének a bajbajutott kézdivásárhelyi hattagú családnak megtehetik a következő bankszámlán: ASOCIA­TIA CUM CARITATE CHRIS­TI, cod fiscal: 33671460, cod IBAN: RO90OTPV301000885340RO01, Banca OTP Tg. Secuiesc – Kézdivásárhely.
Gyógyszertári ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Benedek Elek utcai Pro Sana (0367 407 567), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen ma és vasárnap a Salix (0267 364 974), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 340 914), Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0267 377 314) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Röviden
A Down-kór világnapja. ,,A szeretet szemén át nem a különbségek látszanak, hanem a gazdagság” – ezzel a mottóval szervezi meg ma 11–15 óráig a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola dísztermében a regionális Down-világnapi ünnepséget a sepsiszentgyörgyi Bartimeus Játszóház és gyulafehérvári Caritas.
Magbörze Sepsiszent­györgyön. Az Életfa környezetvédelmi klub vetőmag-csereberét szervez ma 10–12 óráig a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pince­klubjában. Olyan családias magbörzét terveznek, amelyen bárki részt vehet saját gyűjtésű virág-, zöldség- vagy fűszermagokkal. A rendezvényre ingyenes a belépés. A cserebere után, 12–13 óráig a sepsiszentgyörgyi közösségi kert tagjai tavaszi gyűlést tartanak.
Helyesbítések. Tegnapi lapszámunk Közel a szervátültetéshez című írásában tévesen írtuk, hogy dr. Radu Zamfir a megyei kórház sebész főorvosa. Nevezett a bukaresti Fundeni Intézet neves sebésze. Ugyancsak tegnapi lap­számunkban tévesen jelent meg Dobos Dávid olvasónk neve a Nehéz az igaz­ság útján járni címmel közölt levele alatt. Az érintettektől elnézést kérünk.
Áramszünet. Sepsiszentgyörgyön ma 9–11 óráig az 1918. december 1. úton (2/E, F, D, C, B, 7/A–C tömbházakban), 11–13 óráig a Gábor Áron utcában (1/A–C tömbházak), az orvosi rendelőnél és a prefek­túránál szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-20: Világfigyelő - :

Rubelben fizetik a nyugdíjakat

A Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek vezetői azt ígérték tegnap, hogy hamarosan kifizetik a nyugdíjakat és a szociális segélyeket, méghozzá valószínűleg orosz rubelben.
 
2015-03-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal, de Is­ten akaratában megnyugodva tudatjuk a rokonokkal és ismerősökkel, hogy a baróti
özv. DANIEL IMRÉNÉ
GYERŐ KATALIN
életének 78. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2015. március 21-én, szombaton 14 órakor lesz a baróti temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4282892