Reflex3 nemzetközi színházi fesztiválTadeusz Kantor varázslatos világa

2015. március 21., szombat, Közélet
Fotókiállítással és a Halott osztály című előadásáról készült film vetítésével emlékeztek Sepsiszentgyörgyön a huszadik század egyik legjelentősebb színházreformerének, a lengyel Tadeusz Kantor születésének századik évfordulójára. A Lábas Házban csütörtökön este Tomasz Kluz, a bukaresti  Lengyel Kulturális Intézet képviselője, illetve a Kantor előadásában játszó két színész, Teresa és Andrzej Wełminski vendégeskedett. És ez nem csak a lengyel–magyar barátság okán figyelemre méltó, az est folyamán láthatóvá váltak egy néhai színházi varázslat emlékképei.
 
  • Tomasz Kluz és Andrzej Wełminski. Albert levente felvételei
    Tomasz Kluz és Andrzej Wełminski. Albert levente felvételei
  • Tadeusz Kantor előadásairól készült fotók a Lábas Ház előtt
    Tadeusz Kantor előadásairól készült fotók a Lábas Ház előtt
Remek fekete-fehér színházi fotók a Lábas Ház utcai vaskorlátján és nagytermében, illetve az előadásokat rendező Tadeusz Kantor vallomása a fotográfiáról – ez fogadta az érdeklődőket, a Reflex szervezői pedig hangsúlyozzák, „a szenvedélyes és öntörvényű Kantor rendező, színész, szerző, zseniális teoretikus, képzőművész, eretnek happeningrésztvevő és megszállott avantgardista volt”.
A krakkói egykori Cricot2 színházban Kantor által rendezett nyolc előadásról láthatóak képek, melyeket az olasz Romano Martinis készített, a Lengyel Kulturális Intézet által szervezett kiállítást korábban a bukaresti országos művészeti múzeumban is bemutatták. Tomasz Kluz, a bukaresti lengyel kultúrközpont munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, mondván, kicsit hamarabb ünnepelnek, Tadeusz Kantor lengyel rendező ugyanis száz évvel ezelőtt, de április 5-én született, ugyanakkor Lengyelországban a színház évének tekintik az ideit, mert más színháztörténeti évfordulókra is emlékeznek (például 250 éve alapították az első lengyel nemzeti színházat). A fotográfia a tökéletes illúzió – idézett Tomasz Kluz abból a levélből, amelyet Kantor írt Martinisnek, a barátjának, de azt is megjegyezte, a nagy rendezőket bemutató sorozatában Florica Ichim nemrég kiadott egy Tadeusz Kantor színházról szóló írásait tartalmazó, román nyelvű kötetet.
Teresa és Andrzej Wełminski színészként szerepelt a Halott osztály című előadásban, amely Tadeusz Kantor egyik emblematikus produkciója a hetvenes évekből. Az előadásról 1975-ben készült tévéfilmet a szintén legendás Andrzej Wajda rendezte, vetítése előtt Andrzej Wełminski szólt röviden  krakkói színházukról: a Cricot2,  hasonlóan az elsőhöz, képzőművészek, radikális festők találmánya. Hatvan évvel ezelőtt alapította Tadeusz Kantor két barátjával (az avantgárd színház a híres rendező 1990-ben bekövetkezett halála után megszűnt), negyven évvel ezelőtt rendezte a Halott osztályt és huszonöt évvel ezelőtt hunyt el Kantor – emlékeztetett a kerek évfordulókra.
A vetítés utáni beszélgetésen Teresa és Andrzej Wełminski szóltak egykori társulatukról, melynek jól meghatározott céljaként határozták meg egy új, független színházi nyelv megteremtését. Munkájukra nagy hatással voltak a képzőművészek, az amerikai akcióművészet. A Halott osztályt 1973-ban kezdték játszani, az előadás folyamatosan alakult (ez az állandó változás egyébként Kantor alkotói módszerének része), 2500 alkalommal játszották szerte a világban. A második világháború alatt is rendezett két előadást, melyeket házakban mutattak be, továbbá teljes munkásságában meghatározóak a krakkói zsidó kultúra elemei is, ugyanis a lengyel és a zsidó kultúra évszázadokon át összefonódott. Teresa Wełminski elmondta, Kantor előadásainak „anyaga” a színész, rájuk alapozott, gyengeségükre és erősségükre. A társulatban hivatásos és amatőr színészek mellett festők (mint  például Andrzej Wełminski is), írók (Witold Gombrowicz) dolgoztak, de maga Tadeusz Kantor is jelen volt minden előadásban a színpadon. Andrzej Wełminski szerint egy előadást szinte lehetetlen lefilmezni, Tadeusz Kantor általában egyetlen filmes változattal sem volt elégedett.
A Lábas Házban jövő héten bemutatják Kantor további két előadásának filmes változatát. A Reflex-fesztiválon egyébként szakmai fórumokat is szerveznek, az előadások után pedig közönségtalálkozókat tartanak a Magmában. Az előadásokról, kísérő rendezvényekről részletek olvashatók a reflexfest.ro honlapon, illetve Facebook-profiljukon.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2015-03-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A székelységet ­népszerűsítik

Félmillió lejes pályázatot nyert egy európai uniós, úgynevezett norvég alapból Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és a pénzt a bukaresti Közpolitikai Intézettel a székely kultúra és hagyományok népszerűsítésére fordítja – közölte Antal Árpád polgármester.
 
2015-03-21: Közélet - Nagy D. István:

Napfogyatkozás

Az angliai és temesvári megfigyelőknek köszönhetően Sepsiszentgyörgy három elméleti középiskolájának diákjai közvetett módon, de láthatták a tegnapi napfogyatkozást.