Bábszínház kicsiknek és nagyoknakVerstől versig, a sárból a csillagokig

2015. március 23., hétfő, Kultúrkert
Olyan lakója valószínűleg nincs is Székelyországnak, aki ne szeretné Kányádi Sándor verseit, és ne látná egyiket-másikat olykor megelevenedni. A sepsiszentgyörgyi Cimbo­rák Bábszínház ezt az élményt próbálta színpadra vinni Verstől versig hajt a csordás című produkciójával, amelyben már az is érdekes, hogy hét színház színészei szerepelnek az ország legkisebb bábszínházában, de nem ez a lényeg – hanem az, hogy az előadás nem csupán a gyermekeket vonzza.
  • Vargyasi Levente felvétele
    Vargyasi Levente felvétele
Szép számban ülnek be felnőttek is a nézőtérre, és nem csupán az elmúlt gyermekkor iránti nosztalgiából, hanem mert élvezhető a népzenével, humorral, ízléssel és játszi kedvvel felépített összeállítás. Észre sem igen veszi az alig pár deszkából és ágból készült díszlettel egyből faluvégre került közönség, hogy az andalító tempójú bivalyfogat gazdája miképpen találkozott a medvével, hogyan került ismét más versbe az elveszett kecske keresésével és forgatagos vásárba a folyton visszatérő okos kossal. Meghordoz az előadás szénaillatú mezőn, latyakos őszben, aszaló napon és a holdvilágos éjszakában is, meg is ijeszt, meg is nevettet (a falusi asszonyok különösen remekelnek ebben), fel is pezsdít, de el is ringat kissé ebben a félig már elmerült világban, amelynek Kányádinál mindig kedvesen mókás, jámbor, avagy megátalkodott alakjai, a háziállatok a mai városi gyermekek számára lassan csak a mesében léteznek, mint a zárójelenet csillag-zabot abrakoló álomlovai.
A Nagy-Kopeczky Kálmán bábszínház-igazgató által rendezett előadást a Reflex fesztiválon, a bábszínház világnapján is telt ház előtt mutatták be. Aki lemaradt róla, legyen résen: a Szent György Napokon ismét játsszák, családoknak kedvezményes belépővel. Arról, hogy mit jelent a gyermekek szellemi-érzelmi fejlődése szempontjából a bábszínház, szintén Nagy-Kopeczky Kálmán tartott előadást szombat este, de a leghitelesebb minősítés mégis az átélt izgalom után megkönnyebbült óvodástól származik: na, ez jó volt!
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-23: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Marokkói koprodukció thaiföldiekkel

Az Osonó Színházműhely és a marokkói L’Fabrika Színház mask@face.now című közös produkciója, amelyet objektív okok miatt thaiföldi adaptációban láthatott a Reflex fesztivál közönsége, egy kicsit több is, kevesebb is volt a konkrét értelemben vett színházi előadásnál.
2015-03-23: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Reflex-emlékek

Ismerősök, akik vidáman lépnek be az irodába, barátok, akik kávézni hívnak, kollégák, akikkel közösen próbáljuk megteremteni a profizmus látszatát. Határhelyzet, melyben az örök kérdés, hogy vajon sikerül-e átlendülni a jól működő dolgok térfelére vagy sem. Kisvárosi körülményekből nemzetközi színvonalat varázsolni talán a profizmus maga.