Mi, hol, mikor?

2015. március 24., kedd, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
A fesztivál mai programja: 18 órától a Lábas Házban Wielopole, Wielopole – Tadeusz Kantor előadásának filmvetítése; 20 órától az új stúdióban Moliendo café – a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház közös produkciója (Temesvár).
Holnap: 18 órától az új stúdióban Moliendo café – a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház közös produkciója (Temesvár); 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Titkaink – Pintér Béla és Társulata (Budapest, az előadást 18 éven felülieknek ajánlják); közönségtalálkozó 22 órától  (Titkaink) és 23 órától (Moliendo café) a Magmában. További részletek a reflexfest.ro honlapon.
Tájékoztatják a nézőket, amennyiben nem foglalják el helyüket az előadás meghirdetett kezdési időpontjáig, a megvásárolt jegyek érvényességüket vesztik, és ennek értelmében fenntartják a jogot az így felszabadult helyek újraértékesítésére.
Kiállítás
Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadé­mia levelező tagja (Csíksz­e­reda) március 26-án, csütörtökön 18 órakor megnyitja Sepsiszentgyörgyön az Er­délyi Művészeti Központ föld­szinti előcsarnokában (Olt utca 2. szám) az Emlék-képkrónika című tárlatot Makovecz Imre építész grafikáiból. Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. A rendezvény a Magyar Művészet Élőtár­latából dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Mű­vészetért Díjren­dszer elnöke által szervezett székelyföldi körút részeként jött létre.
Zene
* Az árkosi Szent­ke­reszty-kastélyban ma 19 órától hangverseny. Műso­ron Georg Friedrich Händel 1., 2., 4. és 6. szonátája. Előadók: Raluca Dobre (hegedű) és Ioana Stănescu (zongora), a Iaşi-i Zene­akadémia tanárai. A rendezvényre autóbusz indul 18.30-kor Sepsiszent­györgyről a színház elől.
* Csütörtökön 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban koncertezik a legendás pécsi 30Y alternatív rockzenekar. Elő­zenekar a FaceToday. Je­gyek elővételben 20 lejért kaphatóak, a helyek száma korlátozott.
Csernus Imre Kézdivásárhelyen
Március 28-án, szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében először tart előadást dr. Csernus Imre, a közismert magyarországi pszichiáter Párkapcsolat, önértékelés, boldogság címmel. A belépő ára 30 lej, elővételben kapható a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában hétköznap 8–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Helyfoglalás a 0267 361 081-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen.
25 éves a Volt Politikai Foglyok Szövetsége
A sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Ház­ban március 27-én, pénteken 11 órától emlékezik 25 éves alakulásáról a Volt Politikai Foglyok és a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Ko­vászna megyei Szervezete. A megemlékezésen részt vesz Octavian Bjoza, a szövetség országos elnöke. A szervezet kéri a tagságot, valamint mindazokat, akik részesülnek az 1990/118-as kárpótlási törvény által előírt jogokból, hogy minél többen vegyenek részt a rendezvényen, amelyen beszámolót hallhatnak az eltelt huszonöt év sikereiről és kudarcairól. Szó lesz a 2009/221-es törvény módosított változatáról, amely a képviselőházban várja a jóváhagyást.
Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság dr. Kovács Zita elnök vezetésével március 16–24. között kilenceddel készül a Gyü­mölcsoltó Boldog­asszony-napi búcsúra, imádkozva naponta a rózsa­füzértizedet: „Akit te, Szent Szűz, a Szentlélektől fogantál.” * A búcsús szentmise Árkoson az Irgalmasság Anyja Kisma­maotthon kápolnájában március 25-én 15.30-tól lesz. Ünnepi szónok a ferences Urbán Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom  igazgatója. * Az Élet napja megünneplése folytatódik szerdán 18–19 óráig az Anyaság védelméért szobor körül a sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán, ahol rövid programmal és imával engesztelnek a sok millió meg nem született életért.
Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órakor a víz világnapja alkalmából Mindennapi vizünk címmel Szász Árpád geográfus tart előadást, amelyet gyakorlati vízelemzés-bemutató követ. Házigazda: Egyed Emőke, a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesület alelnöke.
Képernyő
* Az RTV1-en ma 15.30 órától: Néhány erdővidéki faluban élő, halmozottan sérült gyerek és fiatal különleges házban tölti hétköznap délelőttjeit. Tanulnak, játszanak, dolgoznak, főznek, szórakoznak gondos nevelők, oktatók felügyelete alatt. Az adásban a baróti Laura Házat mutatják be. * Garaczi László írásaiból született az a háromrészes felolvasó-színházi előadás-sorozat, amelyet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészei állítottak színre Tóth Árpád rendezésében. Bemu­tat­ják a Plazma 3. – Csodála­tos vadállatok című előadást.
* Az Erdélyi Magyar Televízió közéleti műsora ma 20 órától dupla műsoridővel jelentkezik. A Metszet e heti adása témaválasztásában az erdélyi magyarság sorsát meghatározó eseményekre fókuszál, így a fekete március néven elhíresült történésekben részt vevő értelmiségiek és politikusok nyilatkoznak arról, hogy meglátásuk szerint mi történt azon a három napon Marosvásárhelyen.
Röviden
Olvasásmotivációs előadás. Szü­lőket, leendő szülőket, pedagógusokat és a téma iránt érdeklődőket várják ma 18 órára a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola informatikatermébe olvasásmotivációs előadásra, melyet Vántsa Judit könyvtáros és motivációs tréner tart.
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától kisiskolásokat, óvodásokat várnak tánc­házba; 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek (agyagozás).
Mozgásművészet. Sepsiszent­györ­gyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc: táncgimnasztika óvodásoknak, kisiskolásoknak, 19 órá­tól body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek, 20 órától társasági tánctanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
Szorgos kezek. A sepsiszentgyörgyi belvárosi plébánián ma 16 órától kézműves-foglalkozás gyerekeknek, fel­nőtteknek. Érdeklődni a 0727 273 056-os telefonon.
Támogatócsoport. Szenvedély­bete­geket és hozzátartozóikat várják minden kedden 18 és 20 óra között Sepsiszent­györgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni Sepsiszentgyörgyön a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezé­sében a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, használt bútorokat és szelektív hulladékot 12–20 óráig ma  Mál­násfürdőn, holnap Bodokon gyűjtik.
Interaktív marketinges műhely. A marketing szerepe a civil szervezetek éle­tében címmel interaktív műhelyt tartanak Sep­si­szentgyörgyön az Amő­ba oktatási központban holnap 11–15 óráig. Témák: a marketing szerepe, menedzsment, a szakmaiság megteremtése, nonprofit szervezetek működésének vezérelvei, mar­ketingkommunikáció, az üzleti világ és a nonprofit szervezetek közötti kapcsolatok, személyi marketing. A részvétel ingyenes.
Vásár. Uzonban szerdán megtartják a hagyományos József-napi vásárt. * A kézdivásárhelyi zöldségpiac vezetősége húsvéti vásárt szervez március 30. és április 4. között. A vásári termékek közt a zöldség és gyümölcs mellett a friss bárányhús, házikenyér és egyéb hagyományos termékek is fellelhetőek lesznek. Azon termelők és kereskedők jelentkezését, akik részt szeretnének venni a húsvéti vásáron a 0737 211 172-es telefonon várják.
Áramszünet. Sepsiszentgyörgyön ma 10–12 óráig a Grigore Bălan tábornok úton a Szakszervezetek Házánál, a 48, 15, 19, 21-es tömbháznál, az Orex cégnél és az étkezdénél (JACM), 12–14 óráig a Híd utcában (42, 43, 49–51-es tömbház), 14–16 óráig a Grigore Bălan tábornok úton (42, 27-es tömbház), 8–15 óráig a Hőközpont sétányban (1–7-es tömbház), holnap 8–15 óráig a Gödri Ferenc utcában (2, 4, 5-ös tömbház) és a kereskedelmi egységnél (régen Spar üzlet), 10–12 óráig a Sport (5, 6, 17, 20, 24-es tömbház), 12–14 óráig a Grigore Bălan tábornok (15/P, 21, 60/A,B) és a Puskás Tivadar, 14–16 óráig az Esthaj­nalcsillag (60/F–K, 61/G, H) utcában; Kézdivásárhelyen ma 9–14 óráig a Szabadság és 1918. december 1. utcában, holnap 9–14 óráig a Szabadság utcában; Angyaloson ma 8–16 óráig a gazdasági farmokon; Baróton, Bacon­ban, Vargyason és Bardocon ma 4–7 és 16–18 óráig, Kovásznán ma 9–14 óráig a kardiológián (Mihai Eminescu utca 160. szám), holnap 9–14 óráig a Fenyő Szál­lodában (Tündérvölgy utca 10. szám)  szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-24 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-23: Világfigyelő - :

Orosz feketelista

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint kétszáz amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. A moszkvai külügyminisztérium helyettes szóvivője hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok orosz állampolgárokat érintő minden lépésére választ adnak.
 
2015-03-24: Magazin - :

Utolsó útjára indult III. Richárd

Utolsó útjára indult vasárnap III. Richárd, Anglia utolsó Plantagenet-királya, az angol-brit monarchia történetének egyik legvitatottabb személyiségű egykori uralkodója.