Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szlovák állampolgárságÚjra Strasbourgban a jogfosztottak

2015. március 25., szerda, Világfigyelő

Másodszor is beadvánnyal fordult a strasbourgi bírósághoz öt felvidéki magyar, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat azt követően, hogy éltek a könnyített honosítás lehetőségével. Az érintettek Budapesten sajtótájékoztatón jelentették be szándékukat.
 

A sajtótájékoztatón a lévai Dolník Erzsébet nyugalmazott pedagógus, Gubík László jogász, Kassai Gyula református lelkész-esperes és a révkomáromi Fehér István volt jelen, valamint pártfogójuk, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Fehér István elmondta: öten postázták beadványukat Strasbourgba, így másodszor is az emberi jogi bíróság asztalára került a szlovák állampolgárságuktól megfosztottak ügye.
Gubík a sajtótájékoztatón bírálta azt a szlovák belügyminiszteri rendeletet, amely szerint a jogfosztottak kérvényezhetik ugyan szlovák állampolgárságuk visszaállítását, a kérvények elbírálásánál ugyanakkor döntő szempont az, hogy az igénylő az adott időpontban rendelkezett-e bejegyzett lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette. Mint Gubík elmondta, ez a rendelet szinte azt sugallja a felvidéki magyaroknak, hogy hagyják el szülőföldjüket, és költözzenek Magyarországra, hátha akkor visszakapják szlovák állampolgárságukat.
Lomnici Zoltán a Lánchíd Rádióban kifejtette: a szlovák kormány jogi eszközökkel küzd azért, hogy egyre kevesebben vallják magukat magyarnak. Az pedig, hogy az ott élő magyarokat származás alapján különböztetik meg, már jogilag is bizonyítható. Hozzátette: vannak új érveik is, de tudják,  nem sok esélyük van Strasbourgban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1022
szavazógép
2015-03-25: Világfigyelő - :

Légi katasztrófa a francia Alpokban

Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata tegnap a francia Alpokban – jelentette az Europe 1 adó. Egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén, és annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői. A Germanwings információi szerint a gépen 144 utas és hatfős legénység utazott.
 
2015-03-25: Világfigyelő - :

Amerikai fegyver Ukrajnának

Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel hétfőn Barack Obama elnököt, hogy szállítson fegyvereket Ukrajnának.