Reflex a kulisszák mögöttBesúgók a legvidámabb barakkban

2015. március 28., szombat, Magazin
Nagyon elégedett azzal, ahogy a Reflex fesztivál közönsége fogadta a Titkaink című előadást – „ma este valami irreálisan fantasztikus dolog történt” –, a darabot korábban bemutatták Temesváron is, ott hűvösebben fogadták; az ügynökkérdés térségünkben csak „szemérmesen” feldolgozott, ugyanakkor a pedofília kérdésköre mindenkit felzaklat – vélekedett Pintér Béla a sepsiszentgyörgyi előadás után. A darab szerzőjével, rendezőjével, illetve Tatár Imre alakítójával Stuber Andrea budapesti színikritikus beszélgetett szerda este a Magmában.
  • Pintér Béla a sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozón. Fotó: Henning János
    Pintér Béla a sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozón. Fotó: Henning János
Pesten ma ez a legnagyszerűbb előadás, jó kritikákat kapott, számos Kárpát-medencei színházi fesztiválon bemutatták már – rögzítette Stuber Andrea. A darab alapötlete egy projekthez köthető, mely azt a témát járta körül, hogyan élték meg a kelet-európai országokban a besúgók rendszerét, illetve miként dolgozták fel az ügynökkérdést – magyarázta Pintér Béla. Ő egyébként úgy véli, a volt szocialista tömb országaiban meglehetősen szemérmesen dolgozták fel az ügynökkérdést, Magyarországon például a parlamenti viták ellenére sem hozták nyilvánosságra azok lajstromát, mind a bal-, mind a jobboldal „titkait” leplezik. Darabjában ezt a kérdést a nyolcvanas évek Budapestjének táncházmozgalmával ütközteti, annak egyik jellegzetes figurája, Balla Bán István gyakorló pedofil, aztán beszervezik, besúgó lesz. Pintér Béla úgy érezte, torokszorító ez a téma, az említett vezérmotívumokkal képzelte el az előadást. Egyébként maga Pintér jó ismerője a pesti táncházmozgalomnak, annak idején sokat járt táncházba, otthonosan mozog mind a népdalok, mind a néptánc területén, ezt a Parasztopera című előadásában helyezi különleges szövegkörnyezetbe. Arra is emlékeztetett, Magyarországon a Kádár-rendszert nevezték a szocialista tábor legvidámabb barakkjának, szerinte a Ceau­şescu-diktatúrához képest lazább – „lightos” – volt.
Pintér Béla arról is beszélt, előadásait úgy hozza létre, hogy indulásként megír húsz-harminc oldalt, majd abból építkeznek, délelőttönként újabb jeleneteket sző, s délután már próbálják is. A Titkaink esetében eleinte „látens pedofilként” képzelte el Balla Bán Istvánt, ám ezt elvetette, s az, hogy Balla hazudik, mert valójában kiéli vágyait, „gellert adott” a történetnek. Ez az előadás könnyebben jött létre, mint az utóbbi évek más produkciói, ugyanis a próbafolyamat során átírt részek a Titkaink esetében  „viszonylag kevés”, hat-hét újraformálást jelentett, így az egyszerűbben született meg, mint a Kaisers TV, Ungarn című műve, melyet 42 alkalommal írt újra. Mint mondta, több politikus – Fodor Gábor, Pokorny Zoltán és Németh Zsolt – is megnézte a Titkainkat, utóbbival még el is beszélgetett az előadás után.
A 2013 szeptemberében tartott bemutató után a sepsiszentgyörgyi 106–107. előadást a legsikerültebbek közé sorolja. A darabon időközben lényegit nem változtattak, ez nem jellemző társulatukra, legfentebb egy-két szót húztak ki. Görögországba, Olaszországba készülnek a produkcióval, eddig főleg német nyelvterületen mutatták be, Baselben például „hasonló hőfokon” működött az előadás, mint Sepsiszentgyörgyön.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-28 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2015-03-28: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Titkainkról (Pintér Béla és társulata a Reflexen)

Pintér Béla és társulata a Reflex Fesztivál során játszott Titkaink című előadásának felütése megadta a vidám alaphangulatot, de az egyre hangosabb nevetések közepette mind mélyebbre jutottunk a titkok szövevényes világában, ahol megdöbbentő, elgondolkodtató vagy éppen felkavaró élmények vártak.
2015-03-28: Magazin - :

Székely Fesztivál Budapesten

Minden eddiginél jelentősebb budapesti bemutatkozásra készülnek a székelyföldi megyék, május 1–3. között vásárba, gasztronómiai bemutatókra, kulturális programokra várják az érdeklődőket a Millenáris parkban a Székely Fesztiválon – erről számoltak be a szervezők a hét közepén a rendezvény leendő helyszínén. Az esemény részleteit Lukács Csaba újságíró, a Székely Szeretetszolgálat vezetője ismertette, de jelen volt Hargita és Kovászna megye tanácsának alelnöke, Barti Tihamér és Henning László, valamint Bege Attila, a Székely Bál szervezője is. A rendezvény fővédnöke Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági minisztere.