Mi, hol, mikor?

2015. március 28., szombat, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
A fesztivál mai programja: 17 órától a Tamási Áron Színház kávézójában a Játéktér erdélyi színházi folyóirat tavaszi számának bemutatója; 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Hamlet – Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy).
Holnap: 19 órától az új stúdióban A banda – Háromszék Táncegyüttes (Sepsiszentgyörgy).
További részletek a reflexfest.ro honlapon.
Tájékoztatják a nézőket, amennyiben nem foglalják el helyüket az előadás meghirdetett kezdési időpontjáig, a megvásárolt jegyek érvényességüket vesztik, és ennek értelmében fenntartják a jogot az így felszabadult helyek újraértékesítésére.
Csernus Imre Háromszéken
Dr. Csernus Imre magyarországi pszichiáter Párkap­csolat, önértékelés, boldogság címmel tart előadást ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagy­termében és holnap 19 órától a Székely Mikó Kol­légium konferenciatermében. A belépő ára 30 lej, elővételben kapható a Vigadó közönségszolgálati irodájában és a sepsiszentgyörgyi városi kulturális szervezőirodában.
I. ODFIE-humorfesztivál
A vargyasi kultúrotthonban ma 16 órától tartják az Or­szágos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet első hu­morfesztiválját. Fel­lépnek a bibarcfalvi, bölöni, bras­sói, erdőfülei, felsőrákosi, nagybaconi, oklándi, sepsiszentgyörgyi, szentpáli, tamásfalvi és vargyasi fiatalok.
Színház
A kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja ma 19 órától a berecki kultúrotthonban bemutatja Ta­mási Áron Vitéz lélek című háromfelvonásos darabját.
Tánc
A Fiatalok Kovásznáért Szervezet (Fikosz) szervezésében ma és április minden szombatján (11-e kivételével) 17 órától a Kovásznai Mű­velődési Ház Ignácz Rózsa Termében kötetlen társasági táncot oktatnak.
Kiállítás
A kovásznai Kádár László Képtárban a Lakóca alkotócsoport (Éltes Barna, Hosszú Zoltán, Madaras Péter – szob­rászat, Nicu Barb – festészet, Sipos Gaudi Tünde, Dobolyi Tamás – grafika) kiállításamárcius 30-ig  látogatható.
Tein Teátroom
Március 29-én, vasárnap 20 órától a Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa és a Tein Teaház szervezésében ismét jelentkezik a Tein Teátroom, amelynek idei harmadik témája a halál. Az elkövetők ez alkalommal is Derzsi Dezső, Kolcsár József, Kónya Ütő Bence és Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház művészei, hangosít Kertész János. Az előadás online hallgatható a Lármafa Rádióban a www.larmafa.eu honlapon.
Nyári időszámítás
Vasárnap éjszaka átállunk a nyári időszámításra. Szombaton lefekvéskor állítsuk egy órával előre az időmérők mutatóját (hivatalosan éjjel háromkor lesz négy óra), így vasárnap csak 23 órából fog állni.
A Föld órája
Ebben az évben is csatlakozik Sepsiszentgyörgy a Föld órája nevű világméretű akcióhoz: ma este fél kilenc és fél tíz között kellene elsötétülnie a városnak. Arra kérik a város lakóit, cégeket, intézményeket és civil szervezeteket, hogy az említett időszakban oltsák le a lámpákat, kapcsolják le az elektromos készülékeket. Az Ecou ifjúsági egyesület az akció ideje alatt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba hívja szabadtéri, fáklyás bulira az érdeklődőket, magyar és román dalokkal szórakoztatják a résztvevőket. Az akció az energiapazarló életmódra kívánja felhívni a figyelmet.
Egy fa a jövő nemzedéknek
Háromszéki civil, egyházi és szakmai szervezeteknek írt ki pályázatot a Háromszéki Közösségi Alapítvány, melynek segítségével ingyenesen juttat csemetéket háromszéki településekre. Támogatási prog­­ramkeret: 1500 őshonos gyümölcsfacsemete (5–6 fajta). Feltételek: kedvezményezettek száma: öt helység, székenként egy település; településenként legtöbb 300, személyenként 1–3 csemete. Elbírá­lás: valós igény felmutatása (igénylők névsora); alkalmasság a szakszerű megvalósításra (legalább egy kertészeti szakember részvétele a projektben); megvalósítási periódus: április–május. A pályázati űrlapot mellékletekkel együtt a Háromszéki Közös­ségi Ala­pítvány www.hka.ro honlapjáról lehet letölteni. A kitöltött pályázati űrlapot és a kötelező 1-es számú mellékletet (igénylők névsora) elektronikusan kérik beküldeni a hka@hka.ro e-mail címre március 31-ig.
Adománygyűjtés rászorulóknak
A Magyar Unitárius Egy­ház Gondviselés Segély­szervezetének háromszéki fiókja ma 9–16 óráig adománygyűjtést szervez a sepsiszentgyörgyi Merkur és Bertis üzletekben. A szer­vezet önkéntesei arra kérik a vásárlókat, hogy lehetőségeik szerint  vásároljanak egy-két terméket (tartós élelmiszerek, tisztítószerek, édesség), amelyet a segélyszervezet eljuttat a nehéz körülmények között  élő többgyermekes családoknak, kisnyugdíjasoknak, szellemi és testi fogyatékosoknak, hogy ők is érezzék a közösség törődését a húsvét közeledtével. A szervezet eddigi tevékenységéről a www.gondviseles.org honlapon tájékozódhatnak.
Hitvilág
* Virágvasárnap a sepsiszentgyörgyi Krisztus Ki­rály-templomban a 10.30-kor kezdődő szentmisén barkát szentelnek, meghallgatják a passiót a Laudate kamarakórus előadásában, majd húsvéti vásárt tartanak a hittanos gyerekek kéz­művesmunkáiból. A kapott össze­get a nyári evangelizációs hét költségeire fordítják. A Lau­date kamarakórus az esti szentmisén is előadja a passiót.
* Szabadtéri passiót mutat be a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat vasárnap a déli szentmise után a központi Szent József-templomkertben.
* Előadást tart házasság témában Vajda Csaba lelkész  ma és holnap 19 órától Sep­siszentgyörgyön az 1918. december 1. utca 5. szám alatt (a Tribel vendéglővel szemben).
Gyógyszertári ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (0267 310 219), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen ma és vasárnap a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015), Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 340 914), Baróton ma 9–13 óráig a Hermann (0267 377 366) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Röviden
Parnasszus
. A sepsiszentgyörgyi irodalmi önképzőkör márciusi vendége Cseke Gábor csíkszeredai író, aki moderátora is a körtagok felolvasását követő beszélgetésnek ma 16.30-tól az unitárius egyház tanácstermében.
Humorest. Maksa Zoltán Apám megmondja című vidám, stand-up estjével mutatkozik be a kovásznai közönségnek szombaton 20 órától a Művelődési Központ színpadán. A jegyek ára 15 lej.
Támogatócsoport. Szen­ve­délybetegeket és hozzátartozóikat várják minden vasárnap 18–20 óráig Kézdivá­sárhelyen a főtéri református imateremben. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0743 679 430-as telefonszámon lehet.
Termékvásár. A Kovász­nai Polgármesteri Hivatal szervezésében vasárnap 9 órától hagyományos termékvásárra kerül sor Kovásznán a Raiffeisen Bank előtt.
Hosszabbított program. Sepsiszentgyörgy Polgár­mesteri Hivatalának Olt utca 2. szám alatti adóbegyűjtő pénztára március 30-án, hétfőn és március 31-én, kedden 8–18 óráig fogadja ügyfeleit.
Tojásírás. Jövő héten minden délelőtt a húsvéti hagyományos tojásírásra osztályokat és csoportokat fogadnak Sepsiszentgyörgyön a Gu­zsalyas Alapítvány székhelyén (Míves Ház, Kós Károly u. 5A) előzetes bejelentkezéssel. Érdeklődni, jelent­kezni a 0745 039 168-as, a 0267 311 732-es telefonszámon és a székhelyen lehet.
Áramszünet. Sepsi­szent­györgyön hétfőn 10–12 óráig az 1918. december 1. úton (1/J, K, 17, 18/A–I tömbház), 12–14 óráig az 1918. december 1. úton (2–4-es tömbáz), 14–16 óráig a Domb utcában (3, 7-es tömbház) szünetel az áramszolgáltatás.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2015-03-28: Nemzet-nemzetiség - :

Autonómiaküzdelem Strasbourgból nézve – itthon színház az egész világ (Korzó Klub)

Kudarcnak tekinthető-e, hogy az önkormányzati képviselők dolgavégezetlenül tértek vissza Strasbourgból, mert az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoringbizottsága a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak ügyét visszautalta az állandó bizottságnak, vagy félsiker, mert egyáltalán szó volt ezen a fórumon a székelyföldi autonómiaküzdelemről? Mit jelentene ebben a folyamatban, ha a monitoringbizottság nem az autonómia igényeként kezelné a kérdést, hanem egy olyan közigazgatási régióért való kiállásként, amelynek különleges státusa van különleges történelmi és földrajzi helyzete miatt? – ezek a kérdések határozták meg a Sepsi Rádió március 26-ai Korzó Klub műsorának központi témáját, amelynek második felében a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztiválról kérdezte Grubisics Levente, a műsor házigazdája Ferencz Csabát, Kiss Editet és Wilmann Waltert.
2015-03-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendülten, mély gyász­ban tudatjuk, hogy
dr. LÁZÁR LEVENTE
életének 40. évében 2015. március 16-án tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Szerettünktől a budapesti Farkasréti temető Mako­vecz Termében – a görög katolikus egyház szertartása szerint – 2015. április 2-án 13 órakor veszünk végső búcsút.
Emlékét örök szeretettel ápoljuk szívünkben.
A gyászoló család
8245