Mi, hol, mikor?

2015. március 30., hétfő, Mi, hol, mikor?
Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
A fesztivál mai programja: 18 órától az új stúdióban Kampf – a sepsiszentgyörgyi M Stúdió előadása; 22 órától az új stúdióban RotFront-koncert (Berlin).
Holnap: 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Miranda – az Oskaras Korsunovas Színház előadása (Vilnius, Litvánia). 22 órától közönségtalálkozó a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótéren.
További részletek a Reflexfest.ro honlapon.
Tájékoztatják a nézőket, amennyiben nem foglalják el helyüket az előadás meghirdetett kezdési időpontjáig, a megvásárolt jegyek érvényességüket vesztik, és ennek értelmében fenntartják a jogot az így felszabadult helyek újraértékesítésére.
Bábszínház
A 2014/2015-ös évad utolsó előadásaként a kézdivásárhelyi Városi Színház vendégül látja a Maros­vásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió koprodukció­ját, a Bányavakságot. Szé­kely Csaba Bányavidék-trilógiájának második darabját ma 19 órától Toldi- és Boér Géza-bérletesek, holnap 19 órától Gábor Áron-bérletesek tekinthetik meg a Vigadó Művelődési Ház­ban. A fennmaradó helyek függvényében az előadásra jegyek is válthatók fel­nőtteknek 20, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejes áron.
Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 13 és 14.45 órától imaszándékok fogadása, 15 órától irgalmasság rózsafüzér, 15.20-tól zenés köszöntő, 15.55-től műsorismertető, 17 órától imaszándékok fogadása, 17.15-től örvendetes ró­zsafüzér, 18 órától szentmise, 19 órától Úrangyala, 19.05-től tematikus nap, 19.30-tól hírek este, mű­sorismertető, 19.45-től esti mese.
Két óra alatt a Föld körül Vujity Tvrtkóval
Pokoli történetek – Mennyei történetek, avagy két óra alatt a Föld körül Vujity Tvrtkóval – filmvetítéssel egybekötött kalandos utazás a Pulitzer-emlékdíjas, világjáró riporterrel április 8-án 19 órától a Ko­vásznai Művelődési Ház­ban, április 9-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. Je-gyek a városi szervezőirodában kaphatók.
Pályázat háromszéki diákoknak
Meghosszabbították április 3-áig az újabb pályázatot, amelyet gróf Kálnoky Borisz író, újságíró a Háromszék napilap partnerségével hirdetett. A VIII–XI. osztályos háromszéki tanulóknak szóló kiírás témája Szülőföldem képekben és írásban. A pályázók családjukról, környezetükről (ház, utca, település, műemlék) készített fotógyűjteménnyel (vagy másolattal) jelentkezhetnek, a fényképeket kísérő rövid önálló szöveggel vagy versből, regényből származó, a fotó hangulatát emelő idézettel. A diákok továbbá a településről készített saját felvételeiket is elküldhetik – ez azonban nem kötelező jellegű. A legjobb összeállítások szerzőit 150, 100 illetve 50 euróval jutalmazza a kiírás kezdeményezője, gróf Kálnoky Borisz író, újságíró. A pályaműveket várják a hpress@3szek.ro e-mail címre.
Hitvilág
A Teológia mindenkinek képzés befejező részeként ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai refor­mátus gyülekezetben Egyed Sándor tart előadást Nagyheti szokásaink és a Biblia címmel. Ugyanott minden este 18 órától bűnbánati hiterősítő istentiszteleteket tartanak. Nagy­pénteken 11 órától is lesz istentisztelet.
Tűz
Gondatlanság okozott riadalmat tegnap délelőtt egy sepsiszentgyörgyi tömbházban, ahová a 112-es sürgősségi hívószámon riasztották a készenléti felügyelőség szakembereit. A Szorgalom sétányon egy első emeleti lakásból gomolygott a füst, a tűzoltóknak be kellett törniük a bejárati ajtót, hogy bejussanak. Tolvaj Marius szóvivő furcsa esetként jellemezte a bevetést, hiszen a fürdőszobából származó, a felső emeletekre is felszálló füstön kívül tüzet nem találtak. A helyszínelés során végül kiderült, valaki cigarettát dobott az épület szellőzőjáratába, emiatt kapott lángra és füstölgött a benne található lerakódás. Szombat este az előpataki úton akadt dolguk a tűzoltóknak, ott egy kidőlt fától kellett felszabadítaniuk az úttestet.  (dvk)
Pályaválasztási rendezvény
Az RMDSZ Kézdivásár­helyi Nőszervezete és a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár közös szervezésében kedden 18 órától második alkalommal kerül sor a Mi leszel, ha…? Pá­lyaválasztás tabuk nélkül! rendezvényére a kézdivásárhelyi városi könyvtár pincéjében. Az eseményen egészségügyi szakemberek (bőr­gyógyász, fogorvos, gyógyszerész, urológus, pszichológus, asszisztens) beszélgetnek végzős diákokkal egye­temi tapasztalataikról, szakmájukról. Minden tovább tanulni vágyó fiatalt szívesen várnak.
Tojásírás
A baróti Erdővidék Mú­zeumában március 31-én, kedden 17 órától a húsvéti ünnepkörhöz tartozó tevékeny­séget tartanak. Meg­hívottak: Demeter Mária (Barót) és Zsigmond Ibolya (Kisbacon), akik a hagyományos tojásírást mutatják be és oktatják, valamint Józsa József (Bo­dos) tojáspatkoló. Házigazda: Hoffmann Edit.
Mindenki vigyen magával annyi főtt tojást, amennyit fel szeretne használni, valamint puha rongyot a tojások törléséhez és kevés szalonnabőrt a fényezéshez. A tojáspatkoláshoz kifújt tojásokra van szükség, de ha valakinek ez nehézséget okozna, vigye magával a nyers tojást, és ott megtanulhatja annak kifújását is. Minden korosztály képviselőit szívesen várják.
Röviden
Előadás
. Az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében ma 18 órától Tari István költő, író, grafikus, fotográfus, filmalkotó (Óbecse, Délvi­dék – Szerbia) tart előadást Ab­bamaradt szülőföld címmel a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. Közreműködik Benedek Il­dikó óvónő, Bartos Orsolya és Fülöp Renáta diákok.
Magyar állampolgársági ügyintézés. Aki április 2-án, csütörtökön Háromszéken szeretné beadni magyar állampolgársági kérelmét, valamint itt szeretne anyakönyveztetni, hogy ne kelljen Csí­k­szeredába utaznia, április 1-jéig keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Marti­no­vics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0721 297 542), kovásznai (művelődési ház, telefon: 0766 416 514), baróti (bánya­iroda, telefon: 0267 377 773, 0752 860 129), illetve kézdivásárhelyi irodáját (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540). Szervezett cso­portok esetében az RMDSZ munkatársai vidékre is kiszállnak. A magyar útlevél igénylésével kapcsolatban is részletes tájékoztatást nyújtanak.
Hosszabbított program. Sepsiszentgyörgy Pol­gár­mes­teri Hivatalának Olt utca 2. szám alatti adóbegyűjtő pénztára ma és holnap 8–18 óráig fogadja ügyfeleit.
Huszárik Filmklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pin­ceklubjában ma 19 órától a Huszárik Filmklubban az Ajánlok egy filmet! című sorozatban A pap gyermekei című, 2013-ban készült horvát játékfilmet vetítik, melyet Vitályos Lehel zenész ajánl.
Kézimunkakör. Ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörben várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában. A kör vezetője Gábor Éva.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Lomtalanítás. A Tega Rt. szervezésében a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai háztartási eszközöket, használt bútorokat és szelektív hulladékot 12–20 óráig ma Zalánban, holnap és szerdán Kőröspatakon, csütörtökön Kálnokon gyűjtik.
Áramszünet. Sep­si­szent­györgyön ma 10–12 óráig az 1918. december 1. úton (1/J, K, 17, 18/A–I tömbház), 12–14 óráig az 1918. december 1. úton (2–4-es tömbház), 14–16 óráig a Domb utcában (3, 7-es tömbház); holnap 10–12 óráig az Olt utcában (a Gyárfás Jenő és a Híd utca közti szakaszon), 12–14 óráig a Lázár Mihály, Széna, Nicolae Bălcescu utcában (a Lázár Mihály és az 1918. december 1. út közti szakaszon), az 1918. december 1. úton (a Nicolae Bălcescu és a Józef Bem utca közti szakaszon), a pénzügynél és a Ro­mán Kereskedelmi Bank­nál, 14–16 óráig az Arany János, 1918. december 1. (az Arany János és a Ni­colae Bălcescu utca közti szakaszon), a Nicolae Băl­cescu utcában (az 1918.december 1. és az Olt utca közti szakaszon) szünetel az áramszolgáltatás.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-03-30 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-03-28: Közélet - Iochom István:

Elfogadták az autonómiahatározatot (Kézdiszentkereszt)

Kézdiszentkereszt önkormányzatának tegnap délelőtti ülésén a jelen levő tizenegy helyi tanácstag pártszínektől függetlenül mondott egyöntetű igent a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására.
2015-03-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Elmentem, szeretteim, nehéz volt már élni, kopogok a jó Istennél bebocsátást kérni. Búcsúzom tőletek, nekem így már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek egy könnyet.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama, szomszéd és ismerős,
SURUGIU ERZSÉBET
(szül. ELEKES)
életének 88. évében hosszú szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2015. március 30-án 16 órakor lesz a katolikus temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
16398