Összefogás, szövetkezés a járható út

2015. március 31., kedd, Gazdakör

Csernátonban zajlott az idei negyedik régiós gazdatalálkozó. Az elmúlt pénteken közel háromszáz felső-háromszéki gazda vett részt a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett, a megyei tanács és az AgroSic támogatását is élvező szakmai megbeszélésen. A gazdák mellett a megszokott módon képviseltette magát a megyevezetés, a megyei agrár- és pénzintézmények képviselete, valamint politikusok is jelen voltak.
 

Házigazdaként Bölöni Dávid polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Értékelte a gazdák munkáját, leszögezve: ez képezi a régió gazdaságának alapját.
Ötvös Mózes beszédében külön üdvözölte a frissen kinevezett alprefektust, Nicolae Radoceát, a fajtanemesítési hivatal korábbi vezetőjét. Le­gyen a gazdák segítségére, dolgozzon azon, hogy mielőbb megoldódjanak az agrárium gondjai – kérte az alprefektus.
A gazdák jogai egyre inkább háttérbe szorulnak, csak összefogással, közös fellépéssel lehet kiharcolni – figyelmeztette a jelenlévőket. Hozzá nem értő személyek dolgoznak az agrártárcánál. Meg kell értetni az államvezetéssel, hogy többet kell tenniük a gazdák érdekében, ez vonatkozik a szenátorokra, képviselőkre, államtitkárokra, vezető hivatalnokokra is – jegyezte meg Ötvös.
Ha nincs országos vagy régiós gazdatüntetés, megszervezik helyi, megyei szinten. A gazdákat megillető jogokat ki kell harcolni, és ebben társként tekintenek a megyevezetésre – hangoztatta.
Nicolae Radocea a maga során elmondta: a gazdák barátjának tartja magát, tisztségét, energiáját  szolgálatukba szeretné állítani. Lehetőségeihez képest megpróbál oda hatni, hogy kijavítsák a korábbi téves döntéseket – jelentette ki.
Tamás Sándor megyeitanács-elnök a gazdák és a megyevezetés közti kapcsolatról beszélt. Nem volt mindig zökkenőmentes az együttműködés, de az elmúlt két-három évben változott a helyzet. Az agrárintézmények élére olyan személyeket neveztek ki és tartottak meg tisztségükben – politikai hovatartozás figyelembe vétele nélkül – akik szakmailag megfelelnek a követelményeknek. Létrehozták az AgroSic Kö­zösségek Közti Társulást, melyen keresztül támogatni tudják a tenni akaró gazdákat. Azt segítik, aki kéri azt – nyomatékosított Tamás Sándor.
A tejkvóta eltörlésével nehéz helyzetbe kerülnek a termelők, alternatívát kell keresniük megélhetésük biztosítására. Lehetőség van szövetkezetek létrehozására, melyek keretében megtermelik a nyersanyagot, majd feldolgozzák és értékesítik a kész terméket. Jó példa erre a gazdák tulajdonában lévő székelykeresztúri tejfeldolgozó. A szövetkezeti keretnek köszönhetően a gazdáknak 1,2 lejben fizetik ki a tejet. Vetített képes előadásában dél-tiroli példát is bemutatott, ahol szövetkezeti keretben dolgozzák fel, értékesítik a tejet, almát, és jól élnek ebből (erről bővebben írtunk a bükszádi gazdatalálkozó beszámolójában). Szövetkezet­ben a jövő, vonta le a következtetést Tamás, de hozzátette: öntudatos lakosságra is szükség van a sikerhez, mindenkinek meg kell értenie a helyi termékek fogyasztásának fontosságát.
György Ervin, a Kovászna Megyei Kifizetési és Intervenciós Ügynökség aligazgatója az idéntől érvényes támogatási rendszerről beszélt. Eddig még csak tervezet szintjén ismertek a folyósítás feltételei, de az biztos, a korábbi évek­hez képest változásokra lehet számítani. A támogatási kéréseket legjobb esetben április első felétől fogadják, egy időben kell leadni a mezőgazdasági területekre illetve állatállományra vonatkozó pályázatokat. A leadási időszak jelentősen elcsúszott, ezért a pályázatok fogadásának határidejét június tizedikéig tolják ki – mondta el. (A félreértéseket elkerülendő, a támogatási rendszerről bővebben csak akkor írunk, mikor minden rendelkezést véglegesítettek – szerk. megj.)
A megbeszélésen Péterfi Lajos állattenyésztő mérnök a marosvásárhelyi Semtest BVN ajánlatát mutatta be, majd Ötvös Mózes díjazta a régió legjobb mezőgazdászait, és a fórum közös ebéddel zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2015-03-31: Színház az egész világ - Mózes László:

Álomvilág Arany János mondataival (Kulisszák mögött)

Fontosabb érezni, mi történik a színházban, mint gondolkodni róla – utalt Krzysztof Warlikowski lengyel rendező színházi világnapi üzenetére Alice Georgescu színikritikus, aki pénteken későn este beszélgetett a Magmában a budapesti Nemzeti Színház művészeivel a Szentivánéji álom című előadás után. Az előadást tavaly júliusban mutatták be a Gyulai Várszínházban, majd szeptemberben egy látványosabb változatát láthatták a budapesti nézők.
 
2015-03-31: Gazdakör - Incze Péter:

Lehet pályázni

Múlt szerda óta hivatalosan is fogadják az új vidékfejlesztési terv három fejezetének pályázatait: beruházások a gazdaságokban (4-es fejezet, 1-es alfejezet), támogatás fiatal gazdák megtelepedésére (6. 1.) és támogatás a Leader-program előkészítésére (19. 1.).