Őshonos gyümölcsfákat telepítenek

2015. április 2., csütörtök, Közélet

Orbaiszék mellett sepsiszéki és erdővidéki szervezetek, intézmények pályáztak az előző időszakban annak érdekében, hogy a jövőben őshonos gyümölcsfák termését élvezhessék a térségben élő családok.
 

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) e célt szolgáló kezdeményezése iránt Kőröspatak­ról, Kálnokról, Zaboláról, Mikóújfaluból, Feldobolyból, illetve Árkosról, Bodosról, Felsőrákos­ról, Köpecről, Bibarcfalváról, Bardocról, Erdőfüléből egyaránt érdeklődtek. Az alapítvány összesítése alapján mintegy félezer család összesen 1488 őshonos gyümölcsfacsemetét igényelt. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy néhány faluban 100–150 jelentkezőt is jegyeztek. A cél azonban az, hogy Háromszék minden régióját lefödje az Egy fa a jövő nemzedékének címmel meghirdetett program, mely révén térségenként legtöbb háromszáz csemetét osztanak szét – vázolta érdeklődésünkre Bereczki Kinga ügyvezető.
Az akció évente ismétlődik – 1500 csemetét osztanak ki –, így az ötletgazda becslései szerint tíz év leforgása alatt minden háromszéki település részesedik az őshonos gyümölcsfákból. A HKA közleményében jelezte: az igazságos elbírálás érdekében figyelembe veszik a területi fedettséget is, minden régióból egy település kerül be a kedvezményezettek közé. A beérkezett pályázatok értékelése folyamatban, a megadott helyről és időpontban ezt követően vehetik át a települések a csemetéket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2015-04-02: Közélet - Szekeres Attila:

Bővítik a háromszéki felnőttképzést (Intézmény-összevonás)

Megszűnik az Európai Tanul­mányok Központja, mely az egykori árkosi agronómusházban működik, ugyanakkor bővül a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Nép­iskola tevékenységi köre – döntött Kovászna Megye Tanácsa keddi soros ülésén.
2015-04-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Könyvvásár és íróvendégek (Szent György Napok)

Terv is, álom is volt egy Szent György-napi könyvvásár megszervezése az elmúlt években, de a budapesti könyvfesztivál közelsége miatt mindeddig nem valósulhatott meg – idén azonban végre megszervezik, és nagy reményekkel néznek elébe.