Véradással a rászorulókért

2015. április 8., szerda, Közélet

Hátrányos helyzetben lévők támogatása mellett a vér­adás fontosságát kívánja tudatosítani újszerű kezdeményezésével a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat. A húsvéti ünnephez kötődő szeretethetük partnere a megyeszékhelyi vérközpont, ahol április 9-én hosszabbított programmal –  8 és déli fél egy között – fogadják a vér­adókat, akik az életmentő felajánlásért kapott ételjegyeikből a nehéz sorsúaknak adományozhatnak.

 

 A megyeszékhelyi hajléktalanszállót vezető Szé­kely Róbertben, valamint Bajcsi István elsősegély-koordinátorban véradóként fogalmazódott meg, hogy az életmentő lehetőséget hangsúlyosabban kellene népszerűsíteni. Szociális ágazatban tevékenykedvén ugyanakkor azt tapasztalták, ünnepek idején az emberek jobban odafigyelnek egymásra, többen adakoznak, így arra gondoltak, ötvözik a két akciót.
Tavalyi, első kampányukat – melyhez közel fél­százan csatlakoztak – számos kedvező visszajelzés követte, idén pedig már több gyűjtőponttal készül a véradók fogadására a szakosodott intézmény – tájékoztatott Szé­kely Róbert. Kie­melte: azt javasolják az ötletüket felkarolóknak, hogy a véradásért járó utalványokból legalább hármat ajánljanak fel a megyeszékhelyi hajléktalanszálló látogatóinak étkeztetésére. Elmondta azt is, a véradást megelőzően ajánlott reggelizni – viszont kerülni kell a zsíros étkeket –, folyadékot fogyasztani, az alkoholt már 24 órával, a dohányzást pedig három órával korábban mellőzni kell.
A kezdeményezés kapcsán dr. Kotró-Kosztándi Kin­ga, a megyei kórház aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosa kifejtette: óriási vérveszteség esetén, amit azonnal pótolni kell, mert a beteg élete veszélyben van, illetve műtétek során, amikor többegységnyi vért is elhasználnak, a véradás, vérátömlesztés életmentő. Úgy értékelte, jók a hasonló kampányok, ugyanakkor tudatosítani kell a folytonos vér­utánpótlás szükségességét is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2015-04-08: Közélet - :

Júniustól olcsóbb lesz az élelmiszer

Júniustól kilenc százalékra csökkentik minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját – jelentette be tegnap a kormány ülésén Victor Ponta miniszterelnök. Az általános forgalmi adó (áfa) jelenleg 24 százalékos, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. Korábban a kenyér és bizonyos turisztikai szolgáltatások esetében vezettek be kilencszázalékos csökkentett áfát. A kormányfő közölte: a kabinet most sürgősségi rendelettel hozza előre a 2016. január 1-jétől tervezett adócsökkentő intézkedések egyikét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő. Az eredeti tervekkel szemben nemcsak az alapélelmiszerek, hanem minden élelmiszer áfája csökken, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásoké is – hangsúlyozta a miniszterelnök.
2015-04-08: Közélet - Iochom István:

Áldást kértek határaikra (Húsvéti hagyomány Kézdialmáson és Lemhényben)

Székelyföld katolikus falvaiban a húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan része volt a határkerülés. Sajnos, napjainkban egyre kevesebb településen éltetik e szép hagyományt, melynek során húsvét vasárnapján reggel arra kérik a Mennyei Atyát, hogy őrizze meg a falu határát, óvja meg lakóit minden bajtól és természeti csapástól. Idén Felső-Háromszéken Bereckben, Gelencén, Kézdialmáson és Lemhényben kerülték a határt.