A Bolyongó az év szervezete

2015. április 9., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Bolyongó Szín­házi Egyesület – amelyet inkább Osonó színházként ismer a közönség – kapta A 2014-es év civil szervezete díjat a Civilek Háromszékért Szövetségtől. A megye civil szervezeteit tömörítő CIVEK az idén harmadik alkalommal ítéli oda a kitüntetést, amely elsősorban erkölcsi elismerése az elmúlt évi, közösségért végzett tevékenységnek. Először a Háromszéki Közösségért Alapítvány kapta meg a közösségi kártya bevezetéséért, tavaly az Erdélyi Magyar Ifjak kézdivásárhelyi szervezete az anyanyelvhasználatért folytatott széles körű kampányáért.

Idén négy egyesületet neveztek be, ezek közül csak egyik a CIVEK tagja, ami Bereczki Kinga elnök szerint igen örvendetes, a külsők bizalmát jelzi. Az elbírálás egy pártatlan háromtagú bizottságra hárult, és ha oklevelet nem is, de méltatást és buzdítást mindenki kapott: a nem egészen egy éve alakult Parittya Egye­sület szerteágazó, tartalmas programjaiért, az Ecou a román és magyar fiatalok közötti párbeszéd fenntartásáért, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület az egészséges élet és tiszta környezet iránti elkötelezettségéért. Az Osonót nem kell bemutatni: a csapat, amely egyik krónikása szerint „létezésünk hírnöke a nagyvilágban” jelenleg Marokkóban turnézik, a díjat és az ezerlejes nyomtatási utalványt Erdély András vette át. Meg­kö­szönte Szonda Szabolcs megyei könyvtárigazgatónak a jelölést, és elmondta: a zömmel diákokból álló, folyton változó összetételű amatőr társulat külföldön sokkal nagyobb elismerésnek örvend, mint itthon, pedig olyan hallgatóságot szólítanak meg, amelyet mások nem tudnak, és már ezért többet érdemelnének a jelenlegi szűkös támogatásoknál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2015-04-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Áfacsökkentés ellenszélben

Akarva-akaratlan, pártpolitikai érdekből vagy gazdaságpolitikai megfontolásokból – tény viszont, hogy legújabb intézkedésével, az élelmiszerek általános forgalmi adójának nagy arányú, 15 százalékpontos csökkentésével a Ponta-kormány újfent szembekerült az Európai Bizottsággal.
2015-04-09: Közélet - :

Új táblák az új utcákra (Röviden)

Az előpataki és az illyefalvi út közötti kis, mindeddig névtelen utcák is kétnyelvű táblát kapnak – ígérte Tischler Ferenc sepsiszentgyörgyi alpolgármester a tegnapi rendkívüli tanácsülésen. A valamikori gyümölcsösben az utóbbi években egyre több ház épült, de az új nevek őrzik a régi rendeltetést: Diófa, Cseresznyefa, Meggyfa utcában jár, aki arra sétál. József Álmos helytörténész, nyugalmazott tanár tette szóvá, hogy ezt egyelőre csak néhány házilag készült, egynyelvű tábla jelzi, jó lenne hivatalos feliratokat kihelyezni.    (demeter)