Ünnepváró Sepsikőröspatak

2015. április 16., csütörtök, Faluvilág

Menteni mindent, ami érték, erre bólintott rá a községi tanács. Mentik az ünnepi hagyományokat, hiszen piros pünkösd következik, ezt követi azonnal Szentháromság napja, a helybeli katolikus műemlék templom hagyományos ünnepe. Mentik a családi-gazdasági értékeket, hiszen hagyományos helyi gyümölcsfa csemetéket kaptak a múlt héten azok a családok, kiknek kertjében arra hely van. Mentik a szellemi-művelődési értékeket a kálnoki Bedő Albert-emlékház folytatásával, hősi emlékmű épül Kálnokon, és a június 20-ra tervezett falunapon  emléktáblát is avatnak.

  • Kelendő a gyümölcsfa csemete.  A szerző felvétele
    Kelendő a gyümölcsfa csemete. A szerző felvétele

Amint Kisgyörgy Sándor polgármester elmondta, a Bedő Albert-emlékház alapját már megöntötték a kálnoki unitárius temetőben és lépéseket tettek annak érdekében is, hogy egy mellékutcából külön bejáratott biztosítsanak a majdani épülethez. A községvezetés elképzelése szerint a létesítményben más helybeli jelességek emléke is helyet kaphatna, például a színművész és humorista író Hosszú Zoltáné. Az építkezéshez szükséges pénz kapcsán  megjegyezte: a magyar erdőtörvények atyjának emlékháza minden erdőt szerető embert főhajtásra kell hogy kötelezzen. Ezt fejezné ki az a gesztus is, hogy bár kívánsága szerint Kálnokon nyugszik, a falunap alkalmával emléktáblával jelöli meg a mai erdészutókor az egykori sepsikőröspataki szülőházának helyén álló unitárius paplak épületét.
Hősi emlékművet építünk a kálnoki kultúrotthon előterébe – tette hozzá a községvezető –, ahol emlékhelyet akarunk kialakítani. Ez többek között azért is fontos, mert meg akarjuk örökíteni a harctéren elesett helybeli negyvennyolcasok neveit, akik mind-mind ismeretlen földben alusszák örök álmukat.
Mozgósító erejű esemény színhelye volt a községközpont, ugyanis az elmúlt héten több háromszéki település mellett – elsőként – Kőröspatak és Kálnok lakói részesültek azokból az őshonos gyümölcsfa csemetékből, melyeket a Háromszéki Közösségi Alapítvány ajánlott fel bérmentesen az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedéknek program keretében. Minden igénylő három csemetét (almát és körtét) vihetett haza. A községvezetés a megajándékozottak nevében megköszönte az adományt, és bejelentette, hogy támogatni fogja az alapítványt egy helybeli csemetekert létrehozásához szükséges területtel. Mindkét településen régi hagyománya van a pomológiának. A Sepsikőröspatakon élő Kozma Lajos nyugalmazott igazgató-tanár kiváló ismerője ennek a tudománynak, s tevékenysége idején igyekezett is felvértezni a legszükségesebb alapismeretekkel azokat, akik most annak a tudásnak hasznát is vehetik.
– A Háromszéki Közösségi Alapítvány magánkezdeményezésként és az alapítók magánpénzéből jött létre öt évvel ezelőtt – ismertette a helyszínen Fleckhammer Ottó elnök –, elérhető céljaink vannak, s ha azok kivitelezését lépésről lépésre követjük, munkánk eredményes lesz. Így az elkövetkező háromszéki-erdővidéki generációk őshonos gyümölcsöseiknek örvendhetnek, s ha úgy kívánják, akár a gyümölcsök levének is, ugyanis tíz év alatt 40 ezerre emelkedik a program alapján szétosztott gyümölcsfák száma.
A csemeteosztás befejezéseként Be­reczki Kinga alapítványi igazgató felkérésére Sztáncsuly Krisztina kertészmérnök osztotta meg szakmai tapasztalatait, megfelelő ültetési és gondozási tanácsokkal látta el az érdeklődőket.
Tegnap Csernátonban osztottak az igénylőknek csemetéket, ma Dobollón 11, Fel­dobolyban 13 és Csomakőrösön 14 órakor adják át a fákat. Itt 11 csemetét a Kőrösi Csoma Sándor-emlékparkban ültetnek el. Erdővidék településein pénteken a baróti Zike Egyesület végzi az adománycsemeték kiosztását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2015-04-16: Család - :

Éhen haló rákos sejtek

Injekcióval „kikapcsolható” a prosztatarák növekedése – derült ki brit kutatók laboratóriumi állatkísérleteiből. A Bristoli Egyetem és a Nottinghami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a tumorsejtek növekedésének megállítására használható egy jelzőfehérje, mely döntő szerepet játszik a vérerek képződésében.
2015-04-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Fejlesztési stratégia Bölönnek

Lassított a vonat az apácai állomáson – így fejezték ki a bölöniek azt, hogy negyedszázad alatt fokozatosan egyre szűkösebbé váltak a falufejlesztést szolgáló anyagi alapok. Két évtizeddel ezelőtt sokkal könnyebben ki tudták harcolni a pénzeket az önkormányzatok, akkor az fékezte a dolgok kimenetelét, ha nem készült el idejében egy-egy pályázat, most kész dokumentációkkal lesni kell az újabb kiírásokat.