Harangszentelés SepsiszentgyörgyönBronzba öntött történelem

2015. április 27., hétfő, Közélet

Helybeliek és vidékről ide özönlők tapssal és lelkesedéssel fogadták szombat délben az Olt lankáján megjelenő lovas fogatot, amely a Gyöngyvirág utcai gyülekezet színes virágkoszorúkkal díszített két harangját hozta az épülő templom melletti térre. A rétyi Kováts András Fúvószenekar ritmusai­ra bevonulók élén a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület huszárcsapata menetelt, majd kezdetét vette a harangszentelési istentisztelet.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Tízéves történetét két új harang öntésével és felszentelésével bélyegezte meg az ünneplő egyházközség, melynek lelkipásztora, Bancea Gábor üdvözölte a népes közönséget. Hallani, látni és hinni gyűlt össze a város ezer lelket is meghaladó gyülekezete – hangzott el nagytiszteletű Szegedi Lász­ló, az Erdélyi Reformá­tus Egy­házkerület generális direktorának igehirdetésében (Ján. 4:46–53), aki napjaink egyre fontosabb és nélkülözhetetlen sarkigazságát hangsúlyozta: meg­bolydult világunkban fokozottan fontos a népünket megtartó, erős Istenbe vetett hit.
A kezdő és derekas templomi énekek után a testvéregyházak lelkészei megáldották a harangokat, a kicsinyek és felnőttek pedig csodálkozással követték, miként emelik a még sisak nélküli torony magasságába a 450 és a 210 kilogrammos két harangot. A nagyharang a reformáció eljövendő 500. évfordulójának köszöntésére, a kisharang pedig Kálvin János reformátor emlékére készült. „Szent buzgóság létesített, buzdítni, óh, ember, téged. Midőn hallod zengésemet, jer, és imádd Istenedet!” Soli Deo Gloria – betűzték a jelenlevők a harangok feliratait.
Az egyházközség történetének évtizedes múltját, népes gyülekezetének buz­góságát Domokos Ferenc főgondnok ecsetelte, e sorok írója Erdély harangjairól kiadott kötete kapcsán a harangok „üzenetének” érdekességeiről szólt. Köszöntőt mondott Dálnoki Lajos, a Sepsi Református Egyházmegye főgondnoka, nagytiszteletű Zelenák Jó­zsef, a romániai evangélikus-luthe­ránus egyház püspökhelyettese, majd Antal Árpád, Sepsi­szent­györgy polgármestere. Bancea Gábor tiszteletes felolvasta azt az üzenetet, amelyet az elkövetkező emberöltők számára az új toronysisak gömbjében helyeztek el. Az ünnepi istentiszteletet himnuszaink eléneklése és szeretetvendégség zárta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2015-04-27: Belföld - :

A miniszter félrebeszél

Összekeverte Shakes­peare-t Hamlettel a kulturális miniszter. Ionuţ Vulpescu a Realitatea TV-ben nyilatkozta azt, hogy a világirodalom két legnagyobb szerzője Hamlet és Cervantes – számolt be a Gândul.
2015-04-27: Közélet - Fekete Réka:

Közelebb a székelység történetéhez

Az a százötven háromszéki diák, aki az elmúlt közel fél esztendőben kezébe vette A székelység története kézikönyvet, és vetélkedőre készülve alaposan átböngészte, olyan emberi értékeket ismert meg, mint a hűség, a kitartás, a szülőföld szeretete – összegezte A székely­ség története a kezdetektől 1849-ig verseny hozadékát Keresztes László, a megmérettetés egyik kezdeményezője a Sepsiszentgyörgyön tartott szombati döntőn.