Agrárfejlesztési fórum Illyefalván

2015. április 28., kedd, Gazdakör

Illyefalván a KIDA központ konferenciatermében pénteken zaj­lott a Kárpát-medencei agrárfejlesz­tési fórum. A rendezvényt a LAM Alapítvány, a Pannonforrás Klasz­ter, a Biogold Transilvania Egye­sü­let és az AgroSic Közösségek Kö­zötti Társulás szervezte.

  • Gépbemutató a LAM tangazdaságában. Fotó: Klárik Attila
    Gépbemutató a LAM tangazdaságában. Fotó: Klárik Attila

A konferencián főképp a biogazdálkodás témakörét érintő előadásokat mutattak be a Kárpát-medencében folytatott organikus gazdálkodás helyzetéről, ennek a felnőttképzéssel, valamint hagyománnyal való kapcsolatáról. Érde­kes helyzetjelentés hangzott el a ro­mániai biogazdálkodás jelenéről, ugyan­akkor az ágazat jövőképét is vázolták. Bemutatták a biotermesz­tés helyzetét a szlovákiai Felvidéken, valamint torockói tapasztalatokat is megosztottak a jelenlévőkkel. A  gyakorlati oldal bemutatásakor szó esett természetes eredetű szerves készítmények használatának lehetőségéről a növények kondicionálásában, valamint táplálkozás-élettani kutatásokról. A LAM IFN Mikrohi­tele­zési Részvénytársaság a biogazdálkodók által igényelhető finanszírozási lehetőségeket ismertette.
Az egész napos rendezvény a LAM Alapítvány tangazdaságában gyakorlati gépbemutatóval ért véget.
 

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2015-04-28: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatás kisgazdaságok korszerűsítésére

Március 25-én kezdődött el a pályáztatás az új vidékfejlesztési terv két fejezeténél, a gazdaságok korszerűsítésénél és a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásánál. Habár közel egy hónapja indult a kiírás, egyelőre még csak érdeklődés követte, pályázat azonban nem érkezett a vidéki beruházásokat kifizető megyei irodához.
2015-04-28: Gazdakör - :

Május a konyhakertben

Az uborka és a bab május első felétől vethető a szabadban. Mire a sziklevelek kibújnak a földből, a hideg éjszakák elmúlnak. Hidegebb vidéken, vagy ha a tavasz hűvös és nedves, a melegkedvelő zöldségkultúrákkal jobb május második feléig várni.