A kormányfőnél is bepanaszolták a Holzindustrie Schweighofert

2015. május 6., szerda, Közélet

Victor Ponta miniszterelnököt, illetve a kormányfő ellenőrző testületét is tájékoztatta a Holzindustrie Schweig­hofer rétyi fűrészüzeme helyzetéről a bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület.
 

A korábban Kovászna Megye Tanácsához is eljuttatott beadványban a szervezetek jelzik: az osztrák társaság háromszéki mun­kapontján már az előző idő­szakban beindult a termelés, hol­ott a beruházás nem rendelkezik a szükséges működési enge­déllyel, ugyanakkor a villamosenergia-szükségletet biztosító hőközpontra sincs meg minden jóváhagyás – ezért kérik, állíttassák le a feldolgozó tevékenységét. A fogarasi szervezet tegnapi sajtóközleményében rámutat: a rétyi fűrészüzem illegálisan épült fel, a hatályos urbanisztikai, területrendezési, valamint a hazai és uniós környezetvédelmi rendelkezések sorozatos megszegésével.
Közben bővül a romániai erdőirtás ellen szervezett tiltakozó megmozdulások köre, a korábban ismertetett hazai városok mellett szombaton Szörény­vá­ron, Galacon és Mangalián is utcára vonulnak az erdők védelmében. Ugyanakkor újabb külföldi városokban hirdettek szolidaritási akciókat, így május 9-én Koppenhágában, München­ben és Stockholmban is tüntetnek az erdőpusztítás ellen.
A România Curată portál arról számolt be, több mint harminc hazai és határon túli civil szervezet és csoport átfogó kam­pányt kezdeményezett uniós tagországokban és Kanadában. Aggodalmuknak is hangot adva, a Holzindustrie Schweighofer romániai tevékenységéről nyílt levélben tájékoztatják Ausztria külképviseleteit, illetve az osztrák társaság ügyfeleit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2015-05-06: Közélet - Fekete Réka:

Rossz úton az egészségügy

Az elektronikus egészségügyi kártya bevezetésével nem lesz jobb az ellátás, csupán a bürokráciát növeli, a kártyaolvasás egyelőre akadozik, tájékozatlanok a páciensek és az egészségügyi személyzet, a miniszter pedig egyik nap számon kéri a digitális igazolványok használatát, másik nap arról rendelkezik, hogy kártyával és anélkül is el lehet látni a biztosítottakat – fejezte ki elégedetlenségét tegnap a május 1-jétől kötelezővé tett kártyahasználattal kapcsolatban András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere és dr. Antal Álmos orvos igazgató.
 
2015-05-06: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kártyakáosz

Hétfőn, május első munkanapján immár élesben kellett volna működnie az egészségügyi kártyarendszernek, ám amint várható volt, ez nem történt meg: zűrzavar, káosz alakult ki az egész országban. Ismét bebizonyosodott: Romániában sok hónapos előkészület, többszöri halasztás sem elegendő ilyen mértékű reform bevezetéséhez, és ha ennek dacára erőltetik a hatóságok, csak a fejetlenség fokozódik.