Csíksomlyói búcsúÚtra keltek a kézdiszéki zarándokok

2015. május 22., péntek, Közélet
A kézdi-orbai főesperességi hivatal idén negyedik alkalommal szervezte meg a Gyula­fehérvári Főegyházmegye által meghirdetett Szórványév jegyében a felső-háromszéki három és fél napos, mintegy száz kilométeres gyalogos zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
A zarándoklat Zágonból indult május 20-án a hajnali fél hatos szentmisét és a búcsúsok megáldását követően Hölgyes Pál Zsolt plébános vezetésével, majd tegnap a 9 órai reggeli szentmise után folytatódott a kantai Szent­háromság-templomtól. Tegnap este a több mint száz zarándokot Kászonújfaluban szál­lásolták el, Csíksomlyóra holnap érkeznek meg. Vissza autóbusszal utaznak.
Tegnap a kantai templom elől indultak a gelencei, csernátoni, torjai, szentkatolnai és ozsdolai zarándokok, mintegy százan. A zarándokcsapatok főesperesi áldással keltek útra Katrosa irányába. Kézdiszentléle­ken a Szent István-szobornál csatlakoztak a helyi, valamint a kézdiszentkereszti, bélafalvi, kurtapataki, esztelneki, csomortáni, kézdialmási, lemhényi és berecki zarándokok. Este Kászonújfaluban kaptak szállást, ahonnan a ma reggeli szentmise után indulnak tovább a Nyergestetőn keresztül Csíkszentgyörgyig, ahol ismét éjszakai szállás várja őket, hogy a helyi zarándokcsoporthoz szegődve holnap délelőtt érjenek a csíksomlyói nyeregbe.
A felső-háromszéki gyalogos zarándoklat hagyományát 2012-ben elevenítették fel, betiltása előtt utoljára 1948-ban zarándokoltak el gyalogosan és szervezetten a kegyhelyre a kézdivásárhelyiek és a környékbeli falvak lakói. 2012-ben kilencvenfős zarándokcsoport vállalkozott az emberpróbáló útra, 2013-ban és 2014-ben több mint kétszáz résztvevője volt a gyalogos zarándoklatnak.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2015-05-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 743
szavazógép
2015-05-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Antal Árpád: Félmegoldás a zászlótörvény

A helyi és megyei zászlók használatára, kifüggesztésére megoldást jelent a múlt héten érvénybe lépett zászlótörvény, de a székely és regionális zászlókra nem vonatkozik – szögezte le tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint ezt világosan ki kell mondani, mert senkinek sem használ, ha össze próbáljuk mosni a két kérdést.
 
2015-05-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kinek áll a zászló?

A parlament által múlt héten elfogadott zászlótörvény nem biztosítja a székely jelképek szabad használatát, nem vet véget a hatósági hadjáratnak, nem nyújt megoldást a kék-arany lobogó kitűzése miatt perekbe kényszerült önkormányzati vezetők számára – nem old meg tehát semmit mindabból, amit jó néhány éve immár problémaként él meg a székelyföldi közösség és vezetői.