Megbírságolták a Holzindustrie SchweighofertHatósági állj a fűrésztelepnek

2015. június 5., péntek, Közélet

Pénzbírságot szabott ki és leállította a Holzindustrie Schweighofer (HS) osztrák fafeldolgozó rétyi fűrészüzemében zajló feldolgozói tevékenységet a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség. A hatóság képviselői a bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület beadványa nyomán kezdeményeztek vizsgálatot a múlt hónapban. Ennek során kiderült, engedély hiányában ugyan, de már zajlott a termelés.

A környezetvédelmi őrség május 29-i dátummal keltezett dokumentumában – melyet Toró Attila háromszéki környezetvédelmi aktivista bocsátott lapunk rendelkezésére – értesítette a két civil szervezetet arról, hogy ugyanazon hónap 7–19-e között ellenőrzést tartottak a rétyi telepen. Ennek során megállapították, hogy a vállalat rendelkezik a megyei önkormányzat által kiállított építkezési engedéllyel, illetve a területrendezési tervhez megkapták a környezetvédelmi hozzájárulást, viszont a tevékenység beindításához elengedhetetlen környezetvédelmi engedély egyelőre csak a kérvényezési fázisban van – az engedélyeztetési iratcsomót április 10-én nyújtották be a megyei környezetvédelmi ügynökséghez. Utóbbi kapcsán a vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a jóváhagyás hiánya ellenére március–április hónap folyamán az üzemben szabályszerű fafeldolgozás zajlott. Amint azt az Átlátszó Erdély oknyomozó portál is megállapítja, az őrség által feltártak ellentmondanak a Holz­industrie Schweighofer sajtóosztálya által április 7-én közöltekkel. A portálnak küldött válaszukban ugyanis azt állították, hogy mindössze a berendezések próbaüzemeltetése zajlik. A valamivel korábban napvilágot látott fényképfelvételeken viszont tisztán kivehető, hogy tetemes mennyiségű kérgétől megszabadított fenyőrönk látható a még elviekben építés alatt álló üzem udvarán, illetve, amint az a hatóság ellenőrzése során kiderült, a két hónap folyamán készáru előállítása is zajlott. A hatóság pénzbírságot szabott ki, illetve elrendelte minden – az építkezéshez nem köthető – tevékenység leállítását. A bírság mértékéről a dokumentumban nem szerepel adat.
A környezetvédelmi őrség egyébként arra a beadványra válaszolt, illetve rendelte el az ellenőrzést, amelyet a két civil szervezet április végén nyújtott be Kovászna Megye Tanácsához, arra kérve Tamás Sándor önkormányzati vezetőt, hogy állíttassa le a fűrésztelep működését, illetve bírságolja meg a vállalatot, mivel az törvénytelen módon indította be tevékenységét. A beadványt egyúttal eljuttatták a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testületéhez, illetve az országos környezetvédelmi őrséghez, utóbbi jelenleg az egyetlen olyan hivatal, amely érdemben foglalkozott a kérdéssel. Utóbbiakhoz a dokumentum május első napjaiban jutott el, ezt követően került sor az ellenőrzésre. A vizsgálat egyébként kiterjedt a telepen építés alatt álló erőműre – amely az üzem működtetéséhez szükséges villanyáramot, illetve hőt termeli – is, a hatóság annyit állapított meg, hogy ezek esetében a berendezések felszerelése zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2015-06-05: Közélet - Váry O. Péter:

Sylvester Lajos-emléknap

Halálának első évfordulóján, de a születésnapjához legközelebbi hétvégén – hiszen Sylvester Lajos alkotó és cselekvő emberként az élet erejében hitt –, 2013. június 2-án a felújított csernátoni könyvtár névadó ünnepséget tartott: helyi kezdeményezésre a falu szülöttének nevét vette fel.
2015-06-05: Közélet - Bogdán László:

A kommandói ­ősrengetegben (Búcsú Magyari Lajostól)

Szerda éjszaka álmomban megjelent Magyari Lajos. Kommandói háza előtt állott a reggeli verőfényben, indulunk gombászni? – kérdezte, és hamarosan ott kóboroltunk a kommandói ősrengetegben, mint az elmúlt évtizedekben annyiszor.