Osonó SzínházműhelyA román–magyar viszonyról

2015. június 13., szombat, Színház az egész világ

Kényes, de lényeges, a román-magyar együttélésre vonatkozó kérdéseket feszeget az Osonó Színházműhely Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című, Fazakas Misi által rendezett új előadása. A Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott bemutató után a „félig-meddig fórumszínházként” említett produkciót sepsiszentgyörgyi iskolákba viszik el, ugyanis elsődlegesen osztálytermi előadásként hívták életre.

Az Osonó a szintén megyeszékhelyi, román fiatalokat tömörítő Ecou Egyesület tagjaival, a szereplők személyes történeteire alapozva hozta létre a román és magyar nyelvű előadást, a színházi projekt tanácsadója, a darab szövegírója Nina Ţînţar. Kezdeményezésük mindenképp úttörő, ugyanis a nézők – többnyire diákok – nem csupán megtekintik a gondokat lajstromba vevő előadást, hanem meg is beszélik, és mindez része ennek a különleges színházi pikniknek.
A középiskolás diákokat is felvonultató színészcsapat a térségre jellemző élethelyzetekből indul ki, az előadásban mindkét nemzet képviselői saját szemszögükből értelmezik a közismertnek mondható problémákat, mint amilyen a székely zászló és a bozgorozás, kinek a személyiségei, történelme fontosabb (az egyik, ez utóbbi témakörben elhangzó megállapítás: „a ti Bocsárditok összehasonlíthatatlan a mi Afrimunkkal”), avagy kinek jobb a pálinkája? De visszaköszön a román nyelv elsajátítása, oktatása körüli örök probléma is, az egyik magyar ajkú szereplő megfogalmazza, sajnálja, hogy nem beszél jól románul, de azt anyanyelvként oktatva nem lehet megtanulni, s az, hogy nem tudják leküzdeni a nyelvi korlátot, nem jelenti, hogy nem is akarják... Egyben elutasítják a felületes ítélkezést, s az ismeretlen barátok társasága az a nemzetiségtől független közösség, amely beismeri saját tudatlanságát.
A darab Kriszta 18 éves születésnapja körül oszcillál, a végén összevesznek románok és magyarok, elmennek, majd újra visszajönnek, csak azt nem tudni, együtt-e vagy külön? Itt ér véget a produkció, aztán nézők, szereplők beszélgetnek (ez a bemutatón elmaradt). Az előadás kevésbé teátrális, erőssége viszont az egyenes beszéd, a szókimondás, ami a színészek (Daragics Bernadette, Mihai Grigoroşcuţă, Hegyi Kincső, Kovács Emese, Mucha Oszkár, Anca Poşircă, Radu Bogdan Ştefan és Krista Sălăgean) lelkén, az a száján is. Éppen ezért ígéretes, s azáltal, hogy fiatalokat céloz meg, jó eséllyel késztetheti mérlegelésre, gondolkodásra a dogmák hálójában vergődőket, a befolyásoltak, félrevezetettek és manipuláltak tekintélyes seregét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2015-06-13: Színház az egész világ - :

További előadások az Atelier fesztiválon

A korábban röviden bemutatottakon túl öt további előadást sikerült megtekintenünk a sepsiszentgyörgyi Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál kínálatából, melyek alapján megállapítható, hogy a műsorfüzetbe foglaltakhoz hűen, az idei kiadás valóban olyan produkciókat vonultatott fel, amelyek valamilyen szempontból szakítani próbálnak az egyre kevésbé meghatározható hagyományos színház formanyelvével.
2015-06-13: Színház az egész világ - Mózes László:

Sorsok, villanások (Bemutató az M stúdióban)

Tekintetek, testek, történetek ritmusára építi legújabb előadását Fehér Ferenc. A budapesti rendező-koreográfus másodjára dolgozik a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház művészeivel, és egyre feljebb tolja a mércét: a Személyazonosság című produkció a társulat lüktető, merészen őszinte előadása, mely a korábbi Kampfhoz hasonlóan jó esélyekkel indul majd fesztiválokon,  szinte mindent kihoz az M Stúdió színészeiből – Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres-Nagy Attila.