Megkezdődött a turistaidény a Vargyas-szorosban

2015. június 16., kedd, Közélet

Önkéntesek pallókat javítottak hétvégén a Vargyas-szorosban, a felújítást a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi Egyesület kezdeményezte. A védett terület óvásába szeretnék bevonni a helyi közösségeket is, mert megkezdődött a turistaidény. A szoros gondnokai idéntől új helyzettel szembesülnek: egyrészt korszerűsítik a szorosba vezető utat, másrészt várhatóan befejezik a látogatóközpont építését is.

  • Javítják a Vargyas-patak fölötti pallót. Fotó: Elveszett Világ Természetvédelmi Egyesület
    Javítják a Vargyas-patak fölötti pallót. Fotó: Elveszett Világ Természetvédelmi Egyesület

Mintegy tizenöt-húszan dolgoztak szombaton és vasárnap a Vargyas-szoros alsó két pallójának rendbetételén, munkájukat segítette a vargyasi önkormányzat is. A régi, 2007-ben, illetve 2008-ban készített hidacskák tönkrementek, azokon már nem lehetett biztonságosan átkelni a Vargyas-patakon – közölte érdeklődésünkre Dénes Ildikó, az Elveszett Világ Természetvédelmi Egyesület elnöke. Tatarozták ugyanakkor a Lócsűr-barlang előtti feljárót, illetve az Almási-barlanghoz vezető pallót is, a továbbiakban megjavítják a szoros felső részében lévő pallókat, azokat a homoródalmásiak támogatásával szeretnék jobbá tenni. Fő céljuk, hogy a helyi közösségeket is bevonják a természetvédelmi tevékenységbe, a vargyasiak és almásiak mellett másokat is. Tervezik, hogy a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont környezet- és turisztika szakos diákjai nyá­ri terepgyakorlatukat a szorosban végezzék. Mostani tudatosító, ismeretterjesztő tevékenységüket pályázati forrásból finanszírozzák, projektjüket a csíkszeredai Polgártárs Alapítvány és a Mol Románia támogatja.
A nyár folyamán bemutatnak egy dokumentumfilmet is a védett területről, A Vargyas-szoros elveszett világa című produkciót a magyarországi Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely készíti, azt levetítik majd Vargyason és Homoródalmáson, illetve Erdővidéken bárhol, ahol érdeklődnek a film iránt. Befejezik a látogatóközpont építését, ott szeretnék kiállítani a helybeliek Vargyas-szorost ábrázoló fotóit, ugyanakkor készülnek az egyre növekvő turistaforgalomra, javítják ugyanis a Vargyasról a szorosba vezető utat, le is aszfaltozzák majd.
Nagyon megrongáltak ellenben néhány ismertető táblát, mi több, újabban tolvaj is garázdálkodik a védett területen, ilyenre az elmúlt tíz évben nem volt példa. Egyébként hétvégeken már most sokan érkeznek a Vargyas-szorosba, az egyesület néhány önkéntese gyűjti a látogatási díjat, illetve igyekeznek elejét venni az újabb pusztításnak. Figyelniük kell arra is, hogy 2012 óta  nem szabad karbidlámpával világítani a barlangokban (nem csak a Vargyas-szorosiakban), erre a célra csak villanylámpát használhatnak a látogatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2015-06-15: Sport - :

Nemzetközi verseny a Margitszigeten (Műfalmászás)

Június 7-én a budapesti Margitszigeten szervezték meg az ötödik Gi Boulder Jamet, amely egyben Magyar Kupa-forduló is volt.
2015-06-16: Belföld - Nagy B. Sándor:

Amerika sürgeti a visszaszolgáltatást

Precedens értékű döntést hozott az amerikai kongresszus költségvetési bizottsága a romániai egyházi ingatlanok vissza­szolgáltatása ügyében. Az RMDSZ-küldöttség washingtoni látogatása után egy héttel a testület egyhangúlag fogadta el azt a módosító indítványt, amely beiktatja a külügyminisztérium költségvetési törvényébe a romániai egyházi ingatlanok restitúciójának ügyét – tájékoztatott a szövetség sajtóirodája.