Csoportvezetők drámatábora

2015. július 3., péntek, Nyílttér

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen szervezte meg azt a színházi tábort, amely negyedik állomása volt a színjátszó csoportok vezetői számára szervezett, egy éve tartó képzésnek. A Nagykárolyból, Ma­rosvásár­helyről, Csíkszeredából, Ko­vásznáról és Sepsiszentgyörgyről érkezett tíz csoportvezető június 24. és 28. között a zabolai Csipkésben zárta a felkészítőt.

A Prezsmer Boglárka drámapedagógus, valamint az Osonó két tagja által vezetett foglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, az önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és színházi alapképzésre azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, a gyakorlatokat pedig felhasználják jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben, osztályfőnöki tevékenysé­gükben.
A színházi gyakorlatokba való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevők számára az általuk vezetett színjátszó csapatok szakmai tevékenységének átgondolására és hatékonyságára. A műhelyfoglalkozások mellett az intenzív tábor minden reggel lelki-szellemi bemelegítővel indult, este pedig a rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok.
Mindezek mellett sokat beszélgettek, így egymástól értesülhettek a munkaterületükön felmerülő sajátos nehézségekről, ugyanakkor az egyéni módszerek és felelősségek adta megoldási lehetőségekről is. A képzésén túl a tábor célja olyan helyzet megteremtése volt, amely által a pedagógusok egy fárasztó tanév után feltöltődhettek.
A színházi tábor hangulatát az alábbi résztvevői visszajelzések is tükrözik:
Tóth Andrea magyartanár (Csíkszereda): „A tábor felrázott a közönyből, lendületet adott, új gondolatokat indított el bennem. A játszás számomra nemcsak örömöt ad, hanem a nehézségek elfogadását, feldolgozását, valamint közösségi élményt is.”
Hajdu Laura óvónő (Sepsiszentgyörgy): „A tréningek terápiaként hatottak a tanév során felgyűlt fáradtságra. A tanult drámajátékok és improvizációs feladatok segítenek abban, hogy könnyebben megéljük az életünk során felmerülő éles helyzeteket, ugyanakkor az elsajátított gyakorlatokat fel tudjuk használni a magunk területén, és be tudjuk építeni a munkánkba.”
Szolomájer Timi tanítónő (Nagykároly): „A tábor megerősített abban, hogy a színház megélésének mekkora ereje van saját, személyes jelenünk tekintetében, és abban is, hogy a drámapedagógiának mekkora jogosultsága lenne önálló foglalkozásként a tanügyi rendszerben. A tábor erőt és hitet adott  további amatőr színjátszó csoportvezető és pedagógusi munkámhoz.”
Csorja Tímea óvodapedagógus (Kovászna): „Játszottam, és közben figyeltem társaimra és magamra. Csiszolódtak, bővültek készségeim, képességeim, amelyek segítenek abban, hogy egyre tudatosabban vizsgáljam életmódomat, és egyre tisztábban lássam azt a lényt, aki a szívem mélyén igazán én vagyok.”

Fazakas Misi

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2015-07-03: Nyílttér - :

Nyelvészkedők Csernátonban

Az Unikornis nyelvi olimpia középiskolás diákoknak szóló országos szakasza zajlott július 26-án Csernátonban négynapos tábor során, amelyet az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács szervezett.
2015-07-03: Közélet - Váry O. Péter:

Gödrös marad két forgalmas utca (A közbeszerzési törvény sepsiszentgyörgyi áldozata)

Jó ideig még gidres-gödrös lesz Sepsiszentgyörgy két nagyon forgalmas utcája: a Kós Károly és a Gyöngyvirág a közbeszerzési törvény áldozatává vált. Hogy a jogszabály – finoman fogalmazva – nem jó, azt számos példa igazolta az elmúlt évek során, országszerte milliárd eurós nagyságrendben úsztak el uniós pályázatok miatta, jobb törvényre még sincs remény a közeljövőben.