Évadzárás az Osonónál

2015. július 15., szerda, Nyílttér

Az önfenntartó társulatként működő Osonó a 2014–2015-ös évadban bemutatót tartott, és a három műsoron lévő előadást 112 alkalommal játszotta két kontinens 11 országának 62 településén mintegy 7000 néző számára. A színházműhely 22 színházpedagógiai foglalkozást és 67 közönségtalálkozót szervezett, két marokkói fesztiválon képviselte Romániát, három díjat kapott.

Az Osonó az európai és marokkói turnék mellett többször szervezett kiszállást falvakba és szórványtelepülésekre, de a társulat tevékenységének nagy része külföldön zajlott, mivel a finanszírozás 85 százaléka nem romániai „eredetű”. A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány főtámogatásával működő társulat a színházi munkán túl 122 oktatási és szociális eseményt hozott létre. A különböző kulturális programok, műhelyfoglalkozások, képzések, táborok, interaktív tréningek és szociális projektek több ezer embert mozgattak meg. A társulat, amelynek jogi hátteret a Bolyongó Színházi Egyesület biztosít, Az év legjobb háromszéki civil szervezete díjat kapta.
A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen az Osonó két fontos képzést szervezett az elmúlt évadban. A társulat két tagja, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői, valamint a falusi színjátszó csoportok számára szervezett többállomásos tréningsorozatot.
Az évad végén bemutatott, alulírott által rendezett, Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című román–magyar nyelvű előadással beindult az az osztálytermi projekt, amely során júniusban tizenhat középiskolai osztály láthatta az előadást. A következő évad egyik célkitűzése, hogy minden sepsiszentgyörgyi középiskolás osztályba jusson el a román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló, az Ecou Egyesület fiataljaival közösen létrehozott produkció.
A Marokkóban bemutatott mask@face.now című, osonós és arab színészekkel készült előadás két díjjal tért haza a Sidi Kacem-i Nemzetközi Színházi Fesztiválról: a legjobb csapatnak és előadásnak, valamint a legjobb női mellékszereplőnek járó díjjal, melyet Daragics Bernadette kapott.
A jövő évadban két hónapos európai turné és két nemzetközi színházi fesztiválon való fellépés vár a dokumentarista előadásra. Nyáron még két tábort szervez az Osonó: a július 26–30. között esedékes, román és magyar fiataloknak szánt Interetnikai drámatábort, valamint az augusztus elején zajló Nemzetközi drámatábort.

Fazakas Misi

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2015-07-15: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Kárörvendő lettem

Tisztában voltam, enyém az egyik leggyarlóbb emberi tulajdonság, a káröröm. Nem alaptermészetem, nem volt az gyermekkoromban sem. De nemzetem jelen sorsáért aggódva, egy nyári politikai hírecske azzá tett. Éspedig Nagyvárad jelenlegi polgármesterének, Ilie Bolojan ördögi tervének sikertelensége – kétszeri nekifutás után is –, hogy népszavazással próbálja elérni Bihar vármegye székhelye és a közeli Váradszentmárton adminisztratív egyesítését.
2015-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Selected Bags: a divatos táskák (Magánvállalkozás)

A baróti származású, Marosvásárhelyen lakó Antal Hajnal az elmúlt években papírból készített színes táskáiról lett nevezetes. Nem is csoda, hogy hírnévre tett szert, hiszen nem külföldi dizájnerek munkáit koppintja és kínálja tucatáruként, hanem egyedileg tervezett, megkapó, bármilyen női ruhát jól kiegészítő darabokat kínál eladásra. Még csak „kicsiben” dolgozik, de fejlődhet, ha a nemzetközi terjesztést sikerül megoldania. Nem kerget hiú ábrándokat, érdeklődő már akadt...