Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyenesben a választási törvény

2015. július 21., kedd, Belföld

Elhárult az utolsó akadály is a módosított választási törvény hatálybalépésének útjából, miután tegnap Klaus Johannis államfő kihirdette a jogszabályt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legközelebbi, jövő év őszén esedékes parlamenti választásokat már ennek a törvénynek az előírásai alapján szervezik meg.

Mint arról beszámoltunk, a jogszabály egyfajta visszakanyarodás a régebbi szabályokhoz. A megyei pártlistás, arányos választási rendszert előíró új jogszabály a 2008-ban bevezetett, egyéni választókerületes arányos rendszert váltja fel. A képviselőház június végén szavazta meg az új törvényt, amelyet azt követően állítottak össze és terjesztettek be, hogy a legutóbbi parlamenti választáson 120 fővel, 588-ra nőtt a törvényhozók száma, illetve az egyéni választókerületes rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak bonyolította a törvényhozás működését. Az eddigi rendszer 2008-as bevezetésétől a politikai élet megreformálását remélték, de az egyéni választoskerületes voksolás legfőbb támogatója, Traian Băsescu volt elnök is beismerte, hogy alkalmazása hiba volt, mert – mint mondta – „romlott a parlament összetételének minősége” azáltal, hogy számos üzletember és közismert személyiség került be a törvényhozásba. A parlament tekintélye a választók körében jelenleg a legalacsonyabb az állami intézmények közül.
A tegnap kihirdetett új jogszabály alapján a képviselőháznak várhatóan 330, a szenátusnak 136 tagja lesz. A képviseleti norma szerint 73 ezer állampolgárra jut egy képviselő és 168 ezerre egy szenátor. Várhatóan 18 nemzeti kisebbség egy-egy képviselője jut kedvezményesen mandátumhoz, a külföldön szavazó román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort küldenek a kétkamarás bukaresti törvényhozásba.
A parlamenti küszöb ötszázalékos marad. A regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb könnyíti, így azok az országosan öt százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is bejutnak a parlamentbe, amelyek legalább négy megyében megszerzik a voksok minimum 20 százalékát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 727
szavazógép
2015-07-21: Közélet - :

Bírságoltak a hétvégén

400 bírságot rótt ki a rendőrség az elmúlt hétvégén, összértékük meghaladja a 107 ezer lejt. Többségük, 312 közlekedési szabálysértés volt. 11 gépkocsi-vezetői jogosítványt függesztettek fel, és négy forgalmi engedélyt vontak be. (sz.)
2015-07-21: Belföld - :

Elesnek a magyarországi mesteritől? (Késő egyetemi oklevelek)

A romániai egyetemek késve állítják ki az alapképzés elvégzését tanúsító diplomát, a magyar egyetemek mesterképzésein pedig – ennek hiányában – nem fogadják el az erdélyi végzősök jelentkezését – számolt be tegnap az érintettek panasza alapján a Maszol.ro.