Diakónia együtt a gyülekezettelTáborban sérült gyermekekkel

2015. július 22., szerda, Közélet

Sokszoros célkitűzése van annak a tábornak, amelyet a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai gyülekezet és a Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) Írisz Háza szervezett sérült gyermekek számára Sepsikőröspatakon. Néhány napra tehermentesítik az érintett szülőket, önállóságra nevelik a táborlakókat, és a gyülekezetből választott fiatal önkéntesek révén hozzájárulnak a fogyatékkal élők elfogadásához.

  • A csoportjátékokban mindenki egyforma
    A csoportjátékokban mindenki egyforma

A hét végéig tartó tábor a közösségek fizikai, szellemi és lelki akadálymentesítését segítő programsorozat része, amelyre a sepsiszentgyörgyi DKA tavasszal írt ki pályázatot, támogatója a svájci protestáns egyházak segélyszervezete, a HEKS-EPER és a Diakónia Ausztria. Július elején segítőmunkatárs-képzőt tartott a Diakónia, amelyen tizenöt aradi, régeni, bodosi, sepsiszentgyörgyi, árkosi, baróti és brassói résztvevő ismerkedett a fogyatékkal élők helyzetével, és olyan módszerekkel, amelyeket a gyülekezetekbe visszatérve hasznosíthatnak a sérültek érdekében. A képzés ugyanannak az akadálymentesítési programsorozatnak volt a része, amelyben a fogyatékkal élő gyermekek jelenlegi tábora valósul meg.
A sepsikőröspataki Írisz-tábornak főként szellemi sérültek a lakói: öten a gyermekvédelmi rendszer nyujtódi családi házából érkeztek, nyolcan a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola diákjai, ők több városkörnyéki faluból származnak, valamint Brassóból is érkeztek táborozók, akiket egy ottani református gyülekezet küldött, ahol sepsiszentgyörgyi mintára kezdeményezik a csoportos fogyatékos-gondozást.
Bancea Gábor, a Gyöngyvirág utcai református gyülekezet lelkésze lapunknak elmondta, az Írisz Házzal történő együttműködés előzménye, hogy tavaly együtt szervezték a vakációs bibliahetet, amikor a gyermekek megismerhették a másságot, a jelenlegi táborba pedig négy fiatal önkéntest küldtek, céljuk ezzel, hogy segítő munkatárssá váljanak a gyülekezetben, ne óvakodjanak elvállalni fogyatékkal élőkhöz kötődő feladatokat. Torma Vera, a tábor gyülekezeti megbízottja, Apor Zsuzsa, a hitbéli nevelés felelőse, Egyed Edit, a kézműves-foglalkozások mestere, rajtuk kívül nevelők, segítő asszisztensek, pedagógusok  foglalkoznak a gyermekekkel, akik a sok szeretetért, törődésért cserébe mindenért hálásak, mosoly mosolyt, ölelés ölelést ér.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2015-07-22: Közélet - Farkas Réka:

Másfél ezren a magyar himnuszért

Ezerötszáz petíciót iktattak tegnap a Kovászna megyei prefektúrán a magyar himnusz védelmében. A magyar pártok háromszéki vezetői június 24-én jelentették be, hogy a magyar himnusz eléneklése miatti büntetés és az alapfokú bírósági ítélet megfellebbezése miatt közösen kezdeményezik: levéláradattal hívják fel a kormány helyi megbízottjának figyelmét eljárása helytelenségére.
2015-07-22: Közélet - Hecser László:

Székely kapu Nagybacon főterén

Elkészült a napokban az újratervezett nagybaconi főtér újabb éke, a Német utca sarkán felállított székely kapu. Bardocz István faragásának minden része hagyományainkról és történelmünkről szól, egyaránt üzenet a jelennek és a jövőnek.