Tolószékből röpül a labda

2015. augusztus 6., csütörtök, Közélet

Akár kettős értelme is lehet a címbeli kijelentésnek, hisz a mozgássérültek Benedek-mezei tizenharmadik táborában valóban a kerekes székben ülők röpítik a labdát egymásnak, de a programszervező azt is megfogalmazta, minden kimozdulásukkal egy kicsit a társadalomnak is feldobják a labdát, hogy merjenek közeledni a sérült emberhez.

  • Mozgássérültek táboroznak a Benedek-mezőn. A szerző felvétele
    Mozgássérültek táboroznak a Benedek-mezőn. A szerző felvétele

Háromtól hatvanévesig, vegyes származási- és korcsoportokban tartják a foglalkozásokat a héten az ország több városából, Magyarországról és Kárpátaljáról érkezett mozgássérültek. Sportolnak, kirándulnak, beszélgetnek a gondjaikról, legintimebb problémáikról, kacagnak, sírnak, és örvendenek a lehetőségnek, hogy olyan közösségben lehetnek néhány napig, ahol nem nevetik ki őket esetlenségükért.
A mozgássérültek táborának programvezetője a Csíkszeredai Máltai Szeretetszolgálat és annak ifjúsági vezetője, Józsa Csaba, szervezője és lebonyolítója a szolgálat sepsiszentgyörgyi és mikóújfalusi szervezete és önkéntesei.
Józsa Csaba húsz éve tolószékes, sok mindent megtapasztalt fiatalember, aki úgy tartja, kettőn áll a vásár, vagyis a sérült embernek is tennie kell azért, hogy megismerjék, elfogadják, és a társadalomnak is lépnie kell feléjük. Az akadálymentesítés tekintetében jó példának tartja Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt, bár van még tennivaló, de szerinte országos szinten mindkét város a legelsők között szerepel. „Fontos, hogy tudjunk közlekedni, jelen lehessünk a köztereken, a parkokban, boltokban és az emberek szokják meg jelenlétünket, mert csak így jutnak el az elfogadásig. A legtöbb mozgássérült szívesen kér segítséget, ha szüksége van rá, de sok negatív tapasztalat is van, mert az embereknek nincs információjuk, hogyan viselkedjenek egy fogyatékos jelenlé­tében. Például, ha leejtek egy üveget és felveszi valaki, nem ideadja, hanem nyújtja felém, de én nem tudom elvenni, mert nem tudom megfogni az üveget. Mivel nincsenek megfelelően felkészülve, egy kicsit visszahúzódnak.” Így van ez a vállalkozókkal is – mondja Józsa Csaba, aki szerint igaz, hogy „legtöbben befizetik a fogyatékos alapba a kötelező járulékot, mintsem sérült embert alkalmazzanak, de aki mégis munkát adna egy fogyatékosnak, nem tudja, hogyan készüljön rá, illetve, mivel az állam nem támogatja a speciális munkahelyek kialakítását, a vállalkozónak kellene befektetnie, hogy alkalmassá tegye azt egy sérült befogadására, és ezt a pluszköltséget nehéz felvállalni.”
Szombaton karnevál lesz a mozgássérültek táborában, maguk készítik a jelmezt, és bíznak abban, olyan mulatságot tartanak, amelynek hangulata visszacsalogatja őket jövőre is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1426
szavazógép
2015-08-06: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ki állítja meg Opreát?

Nem igazán lehet tudni, hogy miért volt szüksége a szociálliberális szövetségnek egy újabb zsebpártra a 2012-es választásokon: talán a baloldali konzervatív (volt humanista) párt ellensúlyozására hívták meg a jobboldali demokrata-liberális kormányt támogató, alig kétéves, suta nevű alakulatot, hiszen kétharmados többsége anélkül is megvolt a Ponta–Antonescu koalíciónak – de most elhűlve nézi mindenki a katonatisztből kulcsemberré vált Gabriel Oprea mindent kijátszó aknamunkáját.
2015-08-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Járda és fű is tiszta legyen

Utcai sze­meteskukákat kell felszerelniük – és rendszeresen kiüríteniük – mindazoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik kültéri tevékenységet is folytatnak Sepsiszentgyörgyön. A járdákon, parkolókban, játszótereken működő vállalkozások (kávézók, árusok) hulladékáról van szó, a rendelkezés a nemrég  módosított városgazdálkodási szabályzat része, be nem tartásáért bírságot róhatnak ki.