Kidobták a magyar keresztet Sósmezőn

2015. augusztus 13., csütörtök, Közélet

A sósmezői temető kerítésén kívül találtuk tegnap azt a fakeresztet, amelyet a magyar parcella szélén az 1917. augusztus 11-én Sósmezőn hősi halált halt vitéz Kovács József leszármazottjai nemrég állítottak a hős katona emlékére.

  • Vitéz Kovács József meggyalázott emlékjele. A szerző felvétele
    Vitéz Kovács József meggyalázott emlékjele. A szerző felvétele

A kereszten kis nemzetiszínű szalag emlékeztetett arra, hogy abban a parcellában magyar hősök nyugszanak. Az emlékjelt pár nappal ezelőtt ismeretlen tettesek kiásták és a kidobták – tudtuk meg a szomszédoktól.
A közelmúltban főleg az internetes sajtóban megjelent híresztelés ellenőrzése végett érkeztünk Sósmezőre. Azt állították, hogy a hősi temetőben lecsiszolták a kőkeresztekről a magyar neveket, és románokat véstek a helyükbe.
A román, magyar, német és osztrák részre osztott temetőkertben a kaputól balra lévő parcellában nyugszanak a magyar katonák. Semmi jelét nem láttuk rongálásnak, több sírkőn még mindig jól kiolvasható a magyar név, illetve keresztnév. Ide huszonhárom, név szerint ismert magyar katonát és hét névtelent hantoltak el.
A párhuzamos román parcella sírkövein található neveket a sósmezői lakosok fekete festékkel tették olvashatóbbá.
Valóban feltevődik a kérdés: miért is nyilvánították az első világháborúban Sósmezőn elesett német, román, magyar és osztrák katonák sírhelyét román nemzeti temetőnek?
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1635
szavazógép
2015-08-13: Közélet - Fekete Réka:

Tudd, kire hallgass

Nem mehetünk el Isten mellett, hogy ne hallgassuk meg a jó példák tanítását, ne éreznénk át azt, amit az engedelmesek tettek, mint amilyen Eszter, az árva zsidó lány volt, akinek Susán várában meg kellett ismernie a perzsa fogságot és a népe érdekében vállalt királynéságot is – foglalható ­össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban ezen a héten megszervezett, ­Ragyogj, csillag! mottóval indult vakációs bibliahét üzenete.
 
2015-08-13: Közélet - Mózes László:

Naptelep Olaszteleken

Olasztelekre költözött ezen a nyáron az eddig három alkalommal Bikfalván szervezett Naptelep természetművészeti műhely, amelyen iráni, magyarországi és székelyföldi művészek vettek részt. Az Élő tér témakörű alkotótábort Péter Alpár képzőművész ismertette kedd este a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).