Kidobták a magyar keresztet Sósmezőn

2015. augusztus 13., csütörtök, Közélet

A sósmezői temető kerítésén kívül találtuk tegnap azt a fakeresztet, amelyet a magyar parcella szélén az 1917. augusztus 11-én Sósmezőn hősi halált halt vitéz Kovács József leszármazottjai nemrég állítottak a hős katona emlékére.

  • Vitéz Kovács József meggyalázott emlékjele. A szerző felvétele
    Vitéz Kovács József meggyalázott emlékjele. A szerző felvétele

A kereszten kis nemzetiszínű szalag emlékeztetett arra, hogy abban a parcellában magyar hősök nyugszanak. Az emlékjelt pár nappal ezelőtt ismeretlen tettesek kiásták és a kidobták – tudtuk meg a szomszédoktól.
A közelmúltban főleg az internetes sajtóban megjelent híresztelés ellenőrzése végett érkeztünk Sósmezőre. Azt állították, hogy a hősi temetőben lecsiszolták a kőkeresztekről a magyar neveket, és románokat véstek a helyükbe.
A román, magyar, német és osztrák részre osztott temetőkertben a kaputól balra lévő parcellában nyugszanak a magyar katonák. Semmi jelét nem láttuk rongálásnak, több sírkőn még mindig jól kiolvasható a magyar név, illetve keresztnév. Ide huszonhárom, név szerint ismert magyar katonát és hét névtelent hantoltak el.
A párhuzamos román parcella sírkövein található neveket a sósmezői lakosok fekete festékkel tették olvashatóbbá.
Valóban feltevődik a kérdés: miért is nyilvánították az első világháborúban Sósmezőn elesett német, román, magyar és osztrák katonák sírhelyét román nemzeti temetőnek?
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2015-08-13: Közélet - Fekete Réka:

Tudd, kire hallgass

Nem mehetünk el Isten mellett, hogy ne hallgassuk meg a jó példák tanítását, ne éreznénk át azt, amit az engedelmesek tettek, mint amilyen Eszter, az árva zsidó lány volt, akinek Susán várában meg kellett ismernie a perzsa fogságot és a népe érdekében vállalt királynéságot is – foglalható ­össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban ezen a héten megszervezett, ­Ragyogj, csillag! mottóval indult vakációs bibliahét üzenete.
 
2015-08-13: Közélet - Mózes László:

Naptelep Olaszteleken

Olasztelekre költözött ezen a nyáron az eddig három alkalommal Bikfalván szervezett Naptelep természetművészeti műhely, amelyen iráni, magyarországi és székelyföldi művészek vettek részt. Az Élő tér témakörű alkotótábort Péter Alpár képzőművész ismertette kedd este a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).