Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarok KenyereTöbb mint négyszáz tonna búza gyűlt össze

2015. augusztus 22., szombat, Magazin

Augusztus 20-án nemcsak a Nemzet Kenyerét sütötték meg Szolnokon, hanem a Magyarok Kenyerét is Pécsen. Ha az előbbi a Kárpát-medence öt régiójának öt települése összefogásából készült el, az utóbbi számos kis és nagy település búzaadományából. Két külön kezdeményezés, de mindkettő célja az összefogást, az egymásra figyelést erősíteni.
 

  • Megszegik a Magyarok Kenyerét
    Megszegik a Magyarok Kenyerét

Pécsen 2011-ben kezdeményezték a jótékonysági akciót, és első évben tíz tonna búza gyűlt össze az adományokból, idén pedig már 426 tonna gabona érkezett a felhívásra. A Magyarország minden megyéjéből érkező, a külhoni területeken termelt gabonát idén a mohácsi Szent Miklós Vízimalomnál öntötték össze ünnepélyesen, majd tizenkilenc malomban őrölték lisztté. A lisztből a vajdasági Székelykevéről érkezett kovász és a Parajdról küldött só felhasználásával sütöttek kenyereket a budapesti Szent Jobb-körmenetre és az ország összes megyei jogú városa augusztus 20-ai ünnepségére. Több ezer cipó is készült, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet értékesít, hogy a befolyó pénzből gyermekek étkeztetését segítse.
Az adományokból összegyűlt liszt nagy részét idén is szétosztják, a program kedvezményezettje a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. A pécsi  Magyarok Kenyere-ünnepen jelen volt Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes, az alapítvány vezetője is, aki kiemelte, hogy „e kis kezdeményezés hihetetlenül hamar naggyá lett”, és már nemcsak az alapítvány árváinak, hanem további sok-sok embernek jelent ételt, vigaszt. A szerzetes fontosnak nevezte, hogy a jövőben is legyen hitünk kezdeményezni. „Ne sopánkodjunk, mert a nemekből, a félelemből, a kishitűségből nem lesz kenyér, nem lesz élet, az igenekből, az elvetett magokból, az elültetett fákból, a tanulmányokból, a leánykérésből, a gyerekvállalásból lesz” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2015-08-22: Magazin - :

Az elektronikus zenétől Mátyás királyig (Vásárhelyi Forgatag)

A múlt és a jelen is helyet kap a Vásárhelyi Forgatagon: míg a Maros-parton Mátyás király üzenetét közvetítik, az Aranykakasban a kortárs művészet legkülönfélébb ágaiból nyújtanak ízelítőt.
 
2015-08-22: Magazin - :

Háborús apróságok (Zathureczky Berta első világháborús emlékfüzetéből 5.)

18. A Szegedi 46ik gyalog ezred dicső fiai már az első percben amit dicső trónörökösünk halálának híre után éreztünk, nem volt más, mint az óriási felháborodás és bosszú. Már akkor éreztük valamennyien, hogy azt a kutya szerbeken fogjuk megbosszulni.