Női kosárlabdaÚjabb érmeket akarnak nyerni

2015. augusztus 31., hétfő, Sport

Ki ne várná már a 2015–2016-os női kosárlabdaidény rajtját? Az előző szezont nagyon jó eredményekkel zárták a zöld-fehérek, hiszen Román Kupát nyertek, valamint a bajnokságban ezüstérmet szereztek. Az új szezon előtt a csapat menedzserével, Rusz Istvánnal beszélgettünk az elveszített bajnoki döntőről, az új játékosokról, a csapat felkészülési időszakáról, a célkitűzésekről, az ellenfelekről és a bajnoki esélyesekről.

  • Annemarie Părău
    Annemarie Părău
  • Chuky Jeffery
    Chuky Jeffery
  • Zoran Mikes a Román Kupával
    Zoran Mikes a Román Kupával

– Hogyan értékeled a tavalyi idényt? Megnyertük a Román Kupát, de elveszítettük a bajnoki döntőt.
– Nagyon jó szezont zártunk. Persze, a bajnoki döntő elvesztése kudarc, de a bajnokság kezdetén mi egy éremben reménykedtünk, és ebből a végére lett egy arany meg egy ezüst. Ennek tükrében úgy gondolom, ez remek év volt. Amióta Sepsiszentgyörgyön kosárlabda van, azóta ez a legsikeresebb idény, hiszen az A-osztály mellett a B-osztályban is aranyérmet szereztünk, illetve a bébi-kosárbajnokságban elért eredmény is nagy előrelépés számunkra.
– Miért nem sikerült megtartani több játékost a tavalyi csapatból? Azt tudjuk, hogy Părău, Marshall és Jeffery maradt, de mi a helyzet a többiekkel? Ők nem akartak maradni, vagy ti nem akartatok hosszabbítani velük?
– Kosárlabdában sajnos beszélhetünk arról, hogy szezonális játékosok. Csak a nagy, sok pénzzel rendelkező csapatok tudják megengedni maguknak azt, hogy többéves szerződést kössenek. Mondhatnám azt is, hogy Európában – leszámítva Oroszországot és Törökországot – az a divat, hogy egy szezonra kötnek szerződést. Egy év elteltével aztán vagy hosszabbítanak, vagy nem. A 2014–2015-ös csapatból volt olyan játékos, akit mi nem szerettünk volna megtartani, volt olyan, aki pénz miatt ment el, és volt olyan is, aki objektív okok miatt maradt távol a csapattól. Úgy gondolom, mindenképp előrelépés, hogy az idei szezonnak úgy vágunk neki, hogy a kezdő ötösből három újabb egy évre aláírt.
– Az új szezonra milyen kritériumok szerint választottátok ki a lányokat?
– Mindenképp próbáljuk a tavalyi  szintet tartani. Nagyon odafigyelünk a sportoló játékintelligenciájára, a csapatjátékára és persze a kosárlabdatudására. Azonban fontos az is, hogy a hétköznapokban hogyan viselkedik, milyen az értékrendje.
– Az elmúlt hetekben folyamatosan jelentettetek be játékosokat. Ahogy kicsit utánaolvastam, észrevettem, hogy a legmagasabb lány 185 cm. Ez azért komoly hátrány egy 195 cm magas sportolóval szemben, főleg a lepattanógyűjtés terén.
– A lehetséges hátrányok egyike lehet ez, viszont a három – Lovász Izával négy – centerposzton játszó lány adott esetben előnyükre fordíthatja a kizárással megvalósított lepattanógyűjtést. A másik tény pedig az, hogy hosszas keresés után sem találtunk olyan magas centert, aki az elképzelt csapatunkba mind játékilag, mind pénzügyileg beleillett volna.
– Elégedettek vagytok a kiválasztott játékosokkal és a csapattal?
– Még nem találkoztam velük szemtől szemben, hiszen még a csapat sem gyűlt össze, de aszerint, amit láttunk edzői és menedzseri szemmel, azoknak az elvárásoknak megfelelnek. Úgy gondolom, hogy ha az edzői stáb elvárásait megvalósítja, nem lesz probléma.
– Ki volt az a játékos, akit nehezen sikerült megszerezni?
– Az tény, hogy senkivel nem könnyű. Mindenkivel voltak könnyű és nehéz pillanatok, hiszen minden játékos többet szeretne kapni, mi próbálunk a realitás szintjén maradni, semmiképp nem tudjuk átlépni a költségvetésünket. Muszáj volt olyan játékosokat keresni, akik ebbe a keretbe befértek.
– Mikor lesz a gyülekező?
– Hétfő este érkeznek az idegenlégiósok, a többiek viszont már itt vannak egy ideje. Ők már elkezdték az edzéseket. Keddre ütemeztük be az orvosi vizsgálatot és néhány fizikai próbát, illetve délután már lesz egy edzés is.
– Hogyan néz ki a teljes keret?
– Kezdem a külföldiekkel: az amerikai Shante Evans és Tia Faleru, illetve a már jól ismert, szintén amerikai Tyaunna Marshall és Chuky Jeffery, a kanadai Kim Pierre-Louis, illetve a bosnyák Matea Tavic is a Sepsi-SIC csapatát fogja erősíteni. A román játékosokkal folytatom: a csapat első számú irányítója Annemarie Părău, a Szatmárnémetiből érkezett Andreea Pop, valamint Kilin Tünde, Lovász Izabella és Kokovay Melánia is zöld-fehérben játszik. Emellett az Iskolás Sportklubtól is szeretnénk, ha legalább két fiatal lány csatlakozna a csapathoz, és a felnőttekkel edzenének, majd lehetőséget kapnának néhány mérkőzésen is. A zöld-fehéreket továbbra is Zoran Mikes irányítja Kolozsi Hunor másod­edzővel.
– Mesélj kicsit a felkészülési időszakról. Lesznek edzőmérkőzések is?
– Van egy szigorú edzésterv, amelyet az edző összeállított a másodedző és az erőnléti edző segítségével. Ez egy hónapos felkészülési terv, ebben benne van a Román Szuperkupa is. Még nem lehet pontosan tudni, mikor rendezik meg, de eddig úgy néz ki, szeptember 14-én lesz Bukarestben, persze ez még változhat. A Román Kupa-győztes Sepsi-SIC és a bajnok Târgovişte mérkőzik meg egymással. Emellett meghívást kaptunk egy szekszárdi tornára, valamint egy héttel később Bulgáriába is egy tornára. A Ruszei Dunav 8806 hívott meg, őket már testvércsapatnak is nevezhetjük, hiszen évek óta tartjuk a kapcsolatot: mi is voltunk már náluk, ők is többször voltak Szentgyörgyön. Ezek lesznek azok a mérkőzések, amelyekkel ráhangolódunk az új idényre. A Román Kupában az első összecsapás a Rapid ellen lesz, a bajnokságban pedig Gyulafehérvárral játszunk. Ez még változhat, hiszen több csapatnak van tartozása a kosárlabda-szövetség felé, és ha szeptember 4-ig nem törlesztenek, nem indulhatnak a bajnokságban, így szükség lesz újabb sorsolásra.
– Gondolkodtatok már azon, hogy idén is legyen Sepsi Kupa?
– Gondolkodunk rajta, hogy valamelyik FIBA-szünetben, amikor a válogatottak az Európa-bajnokságra selejteznek, szervezzünk egy tornát vagy legalább barátságos mérkőzéseket. A selejtezők novemberben és februárban lesznek, ez két hét szünetet jelent mindkét hónapban, és amíg a román válogatott játszik a csoportjában lévő bosnyák, izraeli és török csapattal, addig mi sem szeretnénk tétlenül eltölteni azt az időszakot.
– Mi a célkitűzésetek az új idényre?
– Mi továbbra is szeretnénk újabb érmeket szerezni mind a Román Kupában, mind a bajnokságban.
– Hogyan látod, mennyire kedvezett a sorsolás?
– A Román Kupában a Rapid ellen elvileg nem lehet probléma, viszont a bajnokság eléggé furán alakult, és úgy gondolom, számunkra egy kicsit hátrányos. Az első öt fordulóban játszunk Gyulafehérvárral, Brassóval, Târgoviştével és Araddal. Talán a kemény nyitány után el is dőlhet az őszi bajnok.
– Az átigazolásokat figyelembe véve hogyan látod, melyek lesznek azok a csapatok, amelyek komoly ellenfélnek számítanak és nehéz pillanatokat okozhatnak a Sepsi-SIC-nek?
– Arad mindenképp erős átigazolási időszakon van túl, illetve Gyulafehérvár is nagyon jól igazolt. De úgy érzem, hogy meg kell említeni Galacot és Brassót is. Ezek nagyon jó csapatok lesznek, amelyek, úgy gondolom, a rájátszásba fognak jutni. Târgovişte mindig egy kicsit zsákbamacska, függetlenül attól, hogy nekik tiltásuk van a FIBA és a Román Kosárlabda-szövetség részéről is. Azt hiszem, hogy valahonnan valamilyen kiutat úgyis találnak, valamilyen kibúvót a szabályok alól, és úgyis beerősítenek, ha nem is a bajnokság elejétől kezdve, mindenképp egy jó csapatra kell számítani. Erősített még a Kolozsvári U is, de szerintem annak nagyobb a füstje, mint a lángja, amit ők elképzeltek és elmondtak. Örvendetes, hogy a női kosárlabda mellé ilyen sok támogatót szereztek, de majd meglátjuk, hogy ebből mi igaz és mi nem.
– Mit üzensz a szurkolóknak?
– Szeretnénk, ha ugyanazzal a kitartással, rendszerességgel és szeretettel jönnének a mérkőzésekre, ugyanúgy buzdítanák a csapatot, és természetesen mi is megpróbálunk mindent megtenni, hogy a szurkolók kedvében járjunk, illetve érmeket hozzunk a városnak. Mindenképp lesznek nyílt edzések, szurkolói fórumok, ahol beszámolunk bizonyos eseményekről, illetve szeretnénk egy csapat–szurkoló találkozót is, amelyre a napokban sort kerítünk, hogy tudják a játékosok is, kik azok a törzsszurkolók, akikre tűzön-vízen át lehet számítani.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2015-08-31: Szabadidő - :

A sport és az önkéntesség szerelmesei

Egyedi, feltűnő színű trikó a Sepiszentgyörgyi Ifjúsági Sport Egyesület (ISE) logójával – biztosan már sokan találkoztak fiatallal, aki ezt viselte akár Háromszék utcáin, akár a hegyekben vagy az országúton karikázva. Többnyire olyan önkéntesek szokták felvenni, akik büszkék arra, hogy tesznek valamit közösségünkért. Nemcsak Romániában, de külföldön is viselik azokat. Görögországban, Franciaországban, Olaszországban és Angliában is volt példa rá, hogy az önkéntesek kíváncsiskodó embereknek meséltek városunkról, tevékenységükről, fiataljainkról.
2015-08-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, jó szomszéd, a sepsiszentgyörgyi
FARKAS ERNŐ
életének 77. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2015. szep­tember 1-jén, kedden 15 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
du.