Román–magyar viszonyPárbeszédre hív Kelemen

2015. szeptember 10., csütörtök, Belföld

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint javítani kell az intézményes párbeszédet Magyarország és Románia között, mert a két állam közötti viszony romlása kihat az erdélyi magyarság életére. A politikus ugyanakkor óvatosan fogalmazott a székelyföldi autonómiakérdésben.

A szövetség elnöke a fővárosban tartott sajtóértekezlete után magyar újságíróknak nyilatkozva kifejtette: az elmúlt tíz-tizenöt évre visszatekintve mélyponton vannak a magyar–román kapcsolatok. Az erdélyi magyarság megérzi, amikor az államközi kapcsolatok nem jók: Romániában érezhetően megszaporodtak a magyar közösség elleni kirohanások, adminisztratív intézkedések. Az elnök úgy véli, a kapcsolatokat legalább a gazdasági, határ menti együttműködések szintjén javítani kell, hogy „létezzen intézményes párbeszéd, ha nem is a legmagasabb szinten”. Kelemen Hunor szerint folyamatban Klaus Johannis államfő budapesti látogatásának előkészítése, és az RMDSZ azt várja, hogy „legalább államfői szintén a párbeszéd erősödjön”. Szerinte most az államfőn a sor, hogy Budapestre látogasson. „Van egy hivatalos meghívása, és ezt a meghívást napirenden tartják. Erre sort kell kerítenie a két államfőnek” – jelentette ki.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a migrációs válságra irányuló közfigyelem vajon zárójelbe teszi-e az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit, Kelemen Hunor azt mondta: nem lehet elfogadni, hogy az őshonos kisebbségek ügye zárójelbe kerüljön, a témát megpróbálják napirenden tartani. Rámutatott: nem biztos, hogy a megoldásokat most fogják megtalálni, de azt sem szabad hagyni, hogy az őshonos kisebbségek ügyét összemossák a menekültek problémáival. Annak kapcsán pedig, hogy a közeljövőben a parlament elé terjesztik-e az RMDSZ egy éve közvitára bocsátott székelyföldi autonómiatervezetét, Kelemen Hunor elmondta, erre nem szabtak meg határidőt maguknak, és azt is mérlegelni kell, „taktikailag” megfelelő-e a pillanat. „Nem lenne jó, ha besorolnák az RMDSZ-t Moszkva és Putyin mellé, ami a román politikának időnként érdeke. Az nem érdeke, hogy elszigeteljék, mert abból soha semmi jó nem született” – magyarázta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2015-09-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ugron-toborzó Zabolán

Háromszéki Ugronok találkozójának is lehetne nevezni, de Ugron Béla ad-hoc meghívója nemcsak a háromszékieknek szólt, így a zabolai Mikes-kastélyban távolabbról érkezők is megjelentek.
 
2015-09-10: Belföld - :

Bíróság elé kerül Greblă

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Toni Greblă volt alkotmánybíró és szenátor ellen, akinek egyebek mellett befolyással való üzérkedés miatt kell bíróság elé állnia. A vádiratból az is kiderül, a taláros testület egykori tagja akár élő állatokat is elfogadott figyelemességként.